Salg, service og reiseliv

Salg, service og samferdsel kan sammenlignes med det programområdet som for mange år siden het handel og kontor. Vi er et av de mest teoretiske yrkesfagene, med mye markedsføring, økonomi og sikkerhet.

Oversikt salg, service og reiseliv

På VG1 har vi 3 programfag:

Forretningsdrift:
I dette faget vil du blant annet lære om

 • hvordan du kan gjennomføre administrative oppgaver effektivt og ansvarlig.
 • Beskrive vareflyten og kvalitet i verdikjeden.
 • Utarbeide budsjett og vurdere lønnsomhet
 • beregne pris på et produkt etter at du har tatt hensyn til kostnader, markedet og miljøet
 • utføre grunnleggende førstehjelp
 • gjennomføre og dokumentere arbeid i samsvar med gjeldene regelverk for helse, miljø og sikkerhet

Markedsføring og innovasjon

I dette faget vil du blant annet lære om


 • hvordan du skal lage en markedsføringskampanje
 • hvordan du skal selge et produkt
 • hvordan du skal yte service i ulike bedrifter
 • hvordan skal kan lage en markedsplan
 • hvordan du kan bruke kreative metoder for å utvikle ferdigheter i entreprenørskap 

Kultur og samarbeid
I dette faget vil du blant annet lære om

 • hvordan du skal etablere og ivareta relasjoner til mennesker og hvor viktig dette er
 • hvordan vi kan utøve vertskapsrollen som en del av det helhetlige reiselivsproduktet
 • hvordan du bør tilpasse kommunikasjon og kroppsspråk til ulike situasjoner
 • hvordan du kan planlegge og gjennomføre et arrangement
 • hvordan du bør håndtere klager og beskrive tiltak som forebygger konflikter

 

Yrkesfaglig fordypning

Både vg1 og vg2 er utplassert 1 dag i uken, samt 1 uke hver høst i selvvalgt bedrift. Da kan du prøve å jobbe i yrker som du tror passer for deg.  Vi har blant annet hatt elever utplassert som regnskapsfører hos Kontor og Regnskapstjenester AS, vekter på St.Olavs Hospital, konsulent i Soknedal sparebank, IKT-medarbeider hos Gauldal IKT, resepsjonist på Skifer Hotel, logistikk og transportarbeider for ASKO og Galåen Transport, selgere hos Kicks, Kiwi, Rema, Intersport, Gydas Parfymeri, og mange, mange flere.

 

Rema 1000 - prosjektet/elevovertakelse

Melhus vgs startet høsten 2017 et samarbeid med Rema 1000 Melhus. I 2018 fikk også vi muligheten, og vi samarbeider nå med REMA 1000 Støren på andre året. Samarbeidet med REMA ender i en konkurranse der 9 skoler i vårt fylke skal overta hver sin  REMAbutikk en dag i mars. I perioden fra skolestart til mars skal elevene på kickoff, de skal søke stillinger via REMA sine nettsider, få omvisning på REMA,  jobbe flere halvdager på REMA på Støren og jobbe med forberedelser til konkurranser og driften av REMA Støren. Vårt slagord i mars 2019 var «Æ like dæ».

 

Her er link til reklamefilm som ble laget for Remaovertakelsen i mars 2019, av og med elever: https://www.facebook.com/Rema1000storen/videos/2225615210847867/?t=21

Klikk på en av boksene under for å se mer

Hvis du ønsker å jobbe praktisk får du muligheten til å starte og drive ungdomsbedrift. Flere av våre elever velger å starte sin egen bedrift. Dette er en ungdomsbedrift som de registrerer i Brønnøysundregistrene. Der får de, som alle andre bedrifter, tildelt et organisasjonsnummer. I forkant av registreringen må bedriften ha det klart hvem som er eiere av bedriften og de må ha hatt stiftelsesmøte der blant annet navn og forretningside vedtas. Etter registreringen lager bedriftene ofte en markedsplan, logo, reklamefilm, budsjett, priskalkyler, forretningsplan og annet som den enkelte bedrift mener er nyttig. Du finner masse informasjon om ungdomsbedrift på nettsiden www.ungdomsbedrift.no

De elevene som velger å jobbe med ungdomsbedrift får attest fra Ungt Entreprenørskap, samt at de får mulighet til å få eksamensbevis fra Entrepreneurial Skills Pass. «The Entrepreneurial Skills Pass is an international initiative aiming to certify the knowledge, skills and competences students gain through the JA Company Programme. ESP holders will become a pool of uniquely qualified and highly enterprising candidates”                                       

Hvert år deltar vi på flere messer, og flere av våre ungdomsbedrifter har vunnet gullbillett med deltakelse i NM for ungdombedrift. I skoleåret 2019-2019 vant Trøndersnadder Ub flere priser på fylkesmessa i ungdomsbedrift og de ble blant annet kåret til messas beste bedrift.

Å drive en ungdomsbedrift er krevende, men veldig lærerikt og lurt å ha på cv’n.

 
Hva gjør tidligere elever fra Service og Samferdsel idag?

Hva gjør du nå: Lærling i salgsfaget, Elkjøp Nordre Gate

Videregående opplæring:           VG1 Service og samferdsel, Røros vgs

                                                              VG2 Salg, service og sikkerhet, Gauldal vgs

Hvorfor valgte du å gå Service og samferdsel ved Gauldal vgs?

-          Jeg trives veldig godt med å møte folk, hjelpe folk, snakke med folk og å yte service. Da var det eneste alternativet for meg å gå service og samferdsel.

Hvorfor valgte du å gå vg2 på Gauldal vgs?       

-          For meg var det viktig å bo hjemme og da var eneste alternativet å gå på Gauldal ettersom vg2 Salg, service og sikkerhet ved Røros vgs ble lagt ned. Jeg var elev i det siste kullet med service og samferdsel på Røros.

-          For øvrig så synes jeg at Gauldal vgs var et veldig godt alternativ til Røros vgs.

Hvorfor valgte du å bli lærling hos Elkjøp?

-          Jeg er veldig interessert i elektronikk, samt å jobbe med kunder, så da passet denne lærlingejobben utmerket for meg. Jeg startet som lærling for Elkjøp Tiller, og har fått være med under hele flytteprosessen deres til midtbyen. Veldig lærerikt!

-          Elkjøp søkte etter 2 lærlinger og begge lærlingeplassene ble besatt av elever fra Gauldal vgs. Artig!

Hvor tenker du veien din går videre?

-          - Jeg er ikke helt sikker på hva jeg skal begynne med etter læretiden min enda, men jeg vet at jeg fortsatt vil jobbe med mennesker og yte god service. I det lengre løp ønsker jeg å flytte hjem til Ålen, stifte familie og fortsatt kunne drive med det jeg liker aller best;

Det å yte god service ovenfor kundene. Jeg ønsker slettes ikke at mine unger måtte flytte ut før de ønsker/er klar for å flytte hjemmefra for å få en utdanning innen det de vil drive med. 

Hva gjør hun nå: Lærling i resepsjonsfaget på Quality Hotel Grand i Kristiansund.

Videregående opplæring:           VG1 Service og samferdsel, Gauldal vgs

                                                              VG2 Reiseliv, Ole Vig vgs

Hvorfor valgte du å gå Service og samferdsel ved Gauldal vgs?

-          Jeg var fast bestemt på å gå på Service og samferdsel. Gauldal vgs var nærmest med det tilbudet og gjorde det også mulig å pendle fra Oppdal. Trivdes veldig godt. Godt samhold og godt miljø.

Hva hadde du gjort om du ikke kunne valgt vg1 på Gauldal?

-          Da ville det blitt veldig vanskelig. Alternativet ville blitt å velge noe jeg ikke hadde lyst til, og sannsynligvis omvalg senere. Det hadde ikke vært aktuelt å flytte på hybel til byen. Det hadde verken jeg eller mine foreldre ønsket, i tillegg er det vel også kostbart med hybel i byen og områdene rundt. Ikke alle har råd. Derfor gull verdt med mulighet til å pendle med buss hjemmefra.

Hva gjør du nå: Kunderådgiver næring, Soknedal Sparebank

Videregående opplæring og studier:      VG1 Service og samferdsel, Gauldal vgs

                                                                              VG2 Salg, service og sikkerhet Gauldal vgs

                                                                               Påbygg, Gauldal vgs

                                                                               Bachelor Økonomi og administrasjon, NTNU

Hvorfor valgte du å gå Service og samferdsel ved Gauldal vgs?

Jeg var veldig skolelei og klarte ikke tanken på å gå 3 år til med kun teori. Jeg ønsket å jobbe en dag i uka (yrkesfaglig fordypning) og da ble yrkesfag et naturlig valg for meg. I og med at jeg er glad i tall, så falt valget på Service og samferdsel.

Hvilke erfaringer hadde du med Service og samferdsel som du har hatt nytte av senere i livet?

Ved Service og samferdsel fikk jeg mitt første møte med økonomifaget, og det var først da jeg innså hvilken retning jeg ønsket å satse videre på etter videregående. Ved VG2 fikk jeg utplassering i Soknedal Sparebank, og fikk litt mer kjennskap til bransjen og faget før jeg valgte studier. Dette bidro nok til at jeg valgte det studiet som passet best for meg på første «forsøk».

I tillegg fikk jeg mye nyttig erfaring ved at vi hadde ungdomsbedrift. På samme måte som utplassering fikk vi også her mulighet til å teste ut kunnskapene i praksis. Dette gjorde nok at vi fikk en større forståelse av alle de områder som trengs for at bedrifter skal lykkes. I ungdomsbedriften fikk vi den første «ordentlige» erfaringen av å arbeide i team. Hvor utfordrende det kan være til tider, samt hvor morsomt det er når man endelig lykkes.

Du jobber i Soknedal Sparebank nå. Hva tror du er årsaken til at du fikk fast jobb der?

-          Da jeg gikk service og samferdsel fikk jeg utplassering i Soknedal Sparebank. Dette førte til at jeg fikk sommerjobb, samt ekstrajobb der under studietiden. Jeg startet å jobbe i fullstilling i banken umiddelbart etter at jeg tok bachelor, men fikk stillingen allerede et halvår før jeg var ferdig utdanna. Så i dag har jeg flytta tilbake til hjembygda, Budalen, og jobber i nabobygda Soknedal.

-          På nabokontoret mitt sitter Marte fra Hauka. Hun gikk også på service og samferdsel ved Gauldal vgs og hadde utplassering i Soknedal Sparebank. Marte tok etterpå fagbrev i vekterfaget og har nå 1 års vikariat i banken.

Hva gjør hun nå: Lærling i sikkerhetsfaget ved Sikkerhetstjenesten på St. Olavs Hospital.

Videregående opplæring:           VG1 Service og samferdsel, Gauldal vgs

                                                              VG2 Salg, service og sikkerhet, Gauldal vgs

Hvorfor valgte du å gå Service og samferdsel ved Gauldal vgs?

-          Jeg var veldig usikker på ungdomsskolen hva jeg skulle velge å gå videre på! Men så var jeg på en messe i Rennebuhallen, der Elin (en av lærerne) representerte Service og Samferdsel fra Gauldal vgs! Jeg hadde ikke hørt om denne linja før, men fant fort ut at det kunne være en interessant linje å gå på. Jeg fant fort ut at jeg også ville gå andre året ved Gauldal vgs. Jeg likte lærernes kompetanse og veiledning, skolens miljø og ikke minst klassens miljø.

Hva hadde du gjort om du ikke kunne valgt Service og samferdsel på Gauldal?

-          Da hadde jeg ikke gått denne linja, da hadde jeg nok enten gått studie eller idrett. Men er veldig glad for at jeg fikk muligheten til å gå service. Har lært masse, bla om meg selv. Det som er så bra på yrkesfag er at vi har Yrkesfaglig fordypning, dvs utplassering i bedrift. Der fikk jeg muligheten til å finne ut hva jeg ville satse på videre. Jeg har alltid visst at Gauldal er en trygg skole med flinke lærere, så det var aldri noe alternativ å gå service og samferdsel på annen skole.

 

Klikk på boksene for å lese mer om Salg, service og reiseliv

 • kundebehandling og salg
 • administrasjon og tekstbehandling
 • reiseliv og turisme
 • om entreprenørskap
 • elektronisk dokumentbehandling
 • om lover og forskrifter
 • høflig, utadvendt og serviceinnstilt
 • interessert i å arbeide med mennesker
 • åpen for ulike kulturer og tradisjoner
 • reiselivsmedarbeider eller resepsjonist
 • kontor- og administrasjonsmedarbeider
 • salgsmedarbeider
 • vekter
 • offentlige eller private kontorer
 • vekterselskap
 • reisebyrå eller resepsjon
 • salgsbedrifter
Sist oppdatert 20.02.2020