Internasjonal politikk

Unge blikk på internasjonal politikk
Det ble lange dager og korte netter da elever fra 30 ulike videregående skoler møttes for å jobbe med ulike politiske tema på den nasjonale sesjonen til Europeisk ungdomsparlament i Bergen.
Utrolig interessant, spennende og lærerikt. Slik oppsummerer Daniel Ness tre innholdsrike og hektiske dager i Vestlandets hovedstad som startet med teambuilding, hvor målet var å bli kjent og ikke minst få trening i å samarbeide, onsdag morgen og som endte med en verdig og vemodig avslutningsseremoni fredag ettermiddag.
Det frister absolutt til gjentakelse, fortsetter Daniel som i år går i 3PB.
Faglig og sosialt
Det har vært en kjempefin opplevelse. Vi ble kjent med elever fra andre skoler, særlig de som var i samme komiteen som oss, forklarer Kaylee Beyonca Morin og Åse Glomstad Hansen. Duoen, som går i 2ST, trekker også frem at de har lært mye om aktuelle politiske temaer og ikke minst om hvordan toppolitikere jobber når de møtes på den internasjonale parketten.
Etter flere timer med teambuilding, ble elevene fordelt i ulike komiteer på 12-14 delegater. Her jobbet de sammen med elever fra andre skoler om å utarbeide en resolusjon, med god hjelp fra erfarne komitéledere. Samarbeid og evnen til å debattere med mennesker med andre synspunkter ble vektlagt i komitearbeidet, som munnet ut i en resolusjonsskriving. Resolusjonene ble deretter debattert i generalforsamlingen (General Assembly).
Det eneste minuset var at vi nesten ikke fikk sett noe av Bergen. Tiden strakk rett og slett ikke til, forklarer de to.
Politisk uavhengig læringsprogram
Europeisk ungdomsparlament (EYP) er et politisk uavhengig læringsprogram rettet mot elever på videregående skole. En gang i året inviterer EYP norske skoler til å delta på en nasjonalsesjon i EYP. Nasjonalsesjonene fungerer som en uttakssesjon for internasjonale sesjoner.
Jeg har et håp om at vi blir plukket ut til å delta på den internasjonale sesjonen i Serbia i høst, men det er mange om beinet. Flere av skolene har jo deltatt i mange år, så de har nok bedre forutsetninger for å kvalifisere seg, vurderer Daniel.