- Ungdom, ikke rus dere!

seminar-1_nett.jpg

Elever ved Meldal vgs fikk et tydelig råd fra en tidligere rusmisbruker og en ruskonsulent i dag: - Ungdom, ikke rus dere!

Tidligere rusmisbruker Thomas Strand (31) og ruskonsulent i enhet for rustjenester i Trondheim kommune, Mona Eilertsen besøkte førsteårs-elevene ved skolen mandag. Strand og Eilertsen var invitert av skolen som et ledd i det forebyggende rusarbeidet.

Dette er ett av flere tiltak på skolen i generelt forebyggende arbeid mot rusmisbruk blant unge.

Elevene fikk en grundig orientering om virkninger av ulike narkotiske stoffer av ruskonsulent Mona Eilertsen. Hun forklarte forskjellen på virkninger av narkotika og Thomas Strand kunne bekrefte alt det hun sa. Han har prøvd det meste, men han har overlevd mot alle odds.

- Jeg er 31 år og jeg har vært i 78 begravelser, sa Strand for å illustrere hvor mange som ikke var like heldige som han. Og «heldig» er kanskje et riktig ord, for narkotika er et samlebegrep på mange ulike stimulerende, berusende og bedøvende stoffer som virker svært forskjellig på brukerne.

- Det narkotiske stoffet GHB har for eksempel ingen motgift. Det er ett av de farligste stoffene som benyttes. Tar du en feil dose av GHB, så er det dødelig, forklarte Eilertsen.

Til tross for at Eilertsen og Strand sitt klare budskap er «ikke rus dere», så vet de at eksperimentering med rus ikke forsvinner. De er derfor klar på neste råd: - Hvis dere absolutt skal eksperimentere, vent til dere har passert 25 år, for da er hjernen såpass utviklet, «ferdigmøblert», at den tåler det bedre. Men selvsagt; også da er det ulovlig å ruse seg med narkotiske stoffer. Det skjer mye når det gjelder utvikling, «møblering», av hjernen vår i tenårene, og derfor er rusing spesielt skadelig i disse årene. Utviklinga her gjelder både det fysiske og ikke minst det psykiske og det sosiale. Hjernen til tenåringer tåler ikke narkorus.

Dersom dere opplever at noen havner i ekstrem rus og en hjelpeløs tilstand, ring 113 tvert!

- Hjernen er mest kreativ nå når dere er unge. Ikke ødelegg den ved å starte å misbruke narkotika, var et godt råd fra Thomas Strand.

Bilde: Tidligere rusmisbruker Thomas Strand (31) og ruskonsulent i enhet for rustjenester i Trondheim kommune, Mona Eilertsen besøkte førsteårs-elevene ved skolen mandag.