Rektors hilsen til elevene

avslutning-1_nett.jpg

Dere kan noe! Dere kan skape noe! Som lærlinger skal dere bli enda bedre i faget, sa rektor Anne Lise Eriksen Kirkholt i sin hilsen til avgangselevene ved Meldal vgs siste skoledag 2019.

Her er hele rektors tale til elevene før sommerferien starta torsdag 20. juni 2019:

Hei - så fint å se dere i dag! 

Det er siste skoledag i dette skoleåret og for mange av dere er det siste skoledag før dere trer inn i arbeidslivet!
For meg er dette en første gang - første gang jeg holder tale for avslutningselever som rektor. Det fyller meg med stolthet og ydmykhet! Stolthet fordi dere er en fantastisk flott gjeng med ungdommer og ydmykhet fordi dere har valgt å bruke opptil flere år av ungdomstida deres til å være her på skolen.

Håper det har gitt dere noe tilbake!

Skolens hovedmålsetting er at vi skal utdanne morgendagens fagarbeidere - og det vet jeg at dere er i ferd med å bli. Den kunnskapen som dere nå sitter inne med, er en ettertraktet ressurs i samfunnet vårt i dag. Yrkesfagene er i ferd med å få den statusen de fortjener.

Dere kan noe!
Dere kan skape noe!
Som lærlinger skal dere bli enda bedre i faget.

Noen lager fantastiske matretter av tilsynelatende enkle råvarer
- Noen tar vare på det mest dyrebare i andres liv - nemlig barna deres
- Noen av dere kan nå bygge et hus eller sveise rør som tåler trykket på havbunnen!
- Atter andre kan håndtere volt, watt og strømførende ledninger.
- Det snakkes mye om at samfunnet digitaliseres og automatiseres - noen av dere vil være med på å vise retning akkurat innen de feltene.
- Det er faktisk noen av dere som om kort tid skal ut på norske – glatte, smale og bratte – veier og kjøre semitrailere som veier 50 tonn!!
- Og noen kan få start på en bil som ikke vil gå!
- Noen av dere har allerede et fagbrev og har nå utvidet kunnskapen med noen flere fag og mer fordypning. Vi trenger dere også!

Å bli en del av arbeidslivet, er en unik mulighet til å bidra til en positiv samfunnsutvikling. Dere vil få gode kolleger, nye venner og oppleve utfordrende og krevende situasjoner. Og dere vil fortsette å lære nye ting - læring er en livslang prosess ( det har det siste halve året i alle fall vist meg!!) - i dagens samfunn kanskje mer enn noen gang før! I tidligere tider startet du i et yrke eller en bedrift og ble der til du gikk av med pensjon - slik vil det garantert ikke bli for dere!
Er det en ting som er sikkert, er det at den stien som blir til akkurat ditt liv, er uforutsigbar og til tider usikker.

Men det du kan gjøre, er å ta vare på de menneskene som kommer din vei- medmenneskelighet, omsorg og god vilje, går aldri av moten! Si hei og snakk med menneskene rundt deg - kanskje gjør du dagen til den personen så mye bedre med akkurat ditt smil og omtanke.

Ikke alle har vært superglad i alle fagene på skolen i disse årene, men kanskje har lærerne lagt opp undervisningen slik at det gikk bra likevel?! Kanskje ble matematikken litt mer forståelig når den ble brukt som et verktøy i programfaget ditt? Engelsk vil dere møte overalt i samfunnet og norsk må håndteres både muntlig og skriftlig innen alle yrker.

Mye handler om perspektiv - hvordan man ser på hendelser og episoder - og jeg er ganske sikker på at deres perspektiv på hva skolen var og har vært, kommer til å endre seg etter hvert som dere blir eldre!
Noen av dere vil helt sikkert komme tilbake for påbygg etter fagbrevet - og/eller for å ta fagskoleutdanning! Dere er alle hjertelig velkommen tilbake når tiden er moden for det! Sjekk ut nettsidene til Chr Thams fagskole om noen år!

Uansett hva du skal bruke framtiden og livet ditt til, vil jeg takke for tiden du har valgt å bruke her sammen med oss og ønske deg lykke til videre!