Bærekraftprisen til SS på Melhus!

publikum.jpg

«Topp å få lære dette mens man går på skole!»

Sist uke tok ni SS-klasser fra ni skoler i Trøndelag over ni REMA 1000-butikker for en dag og sto for all drift på alle nivå. «Melhusmodellen» for butikkovertakelse ble første gang forsøkt i fjor, da daværende 2SS fikk lov av kjøpmann Lorvik på REMA 1000 Melhus Torg å drive butikken hans en hel dag. Dette ble en dundrende suksess, og i år hev flere skoler og REMA-kjøpmenn seg med.

Årets butikkovertakelse – som startet med et realt «kick-off» på Melhus rådhus i høst med alle involverte til stede - var utformet som en konkurranse. I tillegg til at elevene måtte «konkurrere med seg selv» før og på overtakelsesdagen, konkurrerte deltakerklassene i år om priser i forskjellige kategorier. Det overordnede temaet for årets overtakelse var «bærekraft», og dette var også en av konkurransegrenene.

Onsdag 3. april ble årets konkurranse avsluttet på Melhus vgs med premiedryss, lovord, og heder og ære til alle involverte. MelhusBanken stilte med diplomer og pengepremier i alle kategorier, og vinnerne ble avslørt i en seanse stødig og sikkert styrt av lederen for Næringsforeningen i Melhus og Skaun; Hans Petter Øien Kvam. Før prisutdelingen ble det som seg hør og bør ved slike anledninger, servert fingermat: Pizzasnurrer fra Mesterbakeren, smoothie fra BaRe, og deilige croissanter og brioche fra Moulangerie. Til dette ble det servert hørselmat fra elever ved musikklinja på Trøndertun Folkehøgskole.

Fram mot selve overtakelsen har elevene fått opplæring i sine lokale REMA-butikker, og de har også blitt skolert på REMA-skolen på Oppdal. Likevel var det nok på selve overtakelsen de lærte mest; da det virkelig gjaldt. På overtakelsesdagen trakk ni kjøpmenn seg tilbake («vi fikk ryddet på bakrommet, det skulle vært gjort lenge»), og overlot hele butikken til elevene. Det var nok ikke bare elevene som var spente overtakelsesdagen. Kjøpmann Lorvik tok det kanskje litt mer med ro enn dem som for første gang ga fra seg ansvaret slik. Men, som kjøpmann Høgsnes i Verdal sa: «Det er lærerikt for min del, for jeg må slippe ned skuldrene, gi fra meg ansvaret, og faktisk se at det går». Elevene som har vært med på dette fortalte historier om vennskap, erfaringer, ansvar og samhold.

En elev fikk være kjøpmann for en dag, en annen NK («nestleder»), og de fikk kjenne ekstra på ansvaret det innebærer. Resten av elevene fikk sine ansvarsområder i butikken, og dessuten hadde alle et totalansvar for at kundene skulle føle seg velkomne og godt hjulpet. At arbeidsoppgavene har vært mangfoldige, og at elevene ved å gjøre dette har fått en unik mulighet i «learning by doing», kom tydelig fram i filmene REMA-TV har produsert; de har fulgt deltakerne tett.

Det har selvfølgelig også juryen (representanter fra MelhusBanken, REMA, UE og Opplæringskontoret), som besøkte butikkene flere ganger overtakelsesdagen. Imponerte jurymedlemmer kunne fortelle om beinharde og lange jurymøter der man måtte ta veldig, veldig vanskelige valg.

Mange hester har dratt dette lasset. Kjøpmennene og deltakerskolene, sjølsagt, men lærer Kine Goodman ved Melhus vgs - en av initiativtakerne til «Melhusmodellen» - framhevet også spesielt Ungt Entreprenørskap, Opplæringskontoret, MelhusBanken og REMA 1000 som helt sentrale i å få realisert dette. Regiondirektør i REMA 1000 Midt-Norge, Vidar Andersen, understreker at han har stor tro på dette, og at dette prosjektet skal være med inn i framtida: «Vi trenger slikt alle. Det trigger oss!» Ideen er eksportert til andre deler av landet, så det er godt mulig dette ikke bare blir et trøndelagsfenomen.

Vinnerne

Det ble konkurrert i fem kategorier, og de største pengepremiene var knyttet til Beste butikk.

Bærekraft (Vinner: Melhus, 2.plass: Gauldal, 3. plass: Steinkjer)

Salg (Vinner: Verdal, 2. plass: Ole Vig, 3. plass: Steinkjer)

Markedsføring (Vinner: Gauldal, 2.plass: Charlottenlund, 3. plass: Orkanger)

Dagens team (Vinner: Thora Storm, 2.plass: Verdal, 3. plass: Fosen)

Beste butikk (Vinner: Ole Vig, 2. plass: Thora Storm, 3.plass: Melhus)

Elevene fra Ole Vig fikk også med seg en «Vandrekasse», en trekasse produsert av elever ved bygg- og anleggsfag på Melhus vgs og fylt med godsaker av kjøpmann Lorvik, og som Ole Vig nå får første «lott» i. Neste år blir det ny kamp om kassen.

Her er det på sin plass å sitere REMAs Vidar Andersen igjen – etter at han hadde delt ut prisen for beste butikk:

«ALLE er dere vinnere! ALLE har lyktes i dette. Dette er det morsomt å være med på»!

Vi gratulerer alle sammen, og gleder oss til neste år!