Kinaprosjektet

Kinesere på rulleski
Kinesiske utøvere på rulleski i rulleskiløypa i Meråker

Vi trener opp kinesiske utøvere til OL i Bejing 2022. I november kommer de kinesiske idrettsutøverne tilbake til Meråker. Kinas satsing på vinteridrett spesielt rettet mot vinter-OL i Beijing i 2022, er utgangspunkt for dette prosjektet. ​

En gruppe bestående av nesten 40 utøvere i alderen 16-20 år, har allerede vært i Meråker i to perioder. Både vi og kineserne har gjort en masse erfaringer og nå er vi i gang med tredje etappe i prosjektet. Gruppen som kommer i november består til største delen av utøvere som har vært i Meråker tidligere. Noen er nye og har blitt overført fra andre grupper i Norge.
Prosjektet går over fire år og skolen har ansatt 12 personer, de fleste i 100% stilling, for å dekke behovet av bl.a. trenere og kantinepersonell.

Hvorfor gjør skolen dette?

Trøndelag fylkeskommune vil at de videregående skolene skal være samfunnsutviklere​, og skolen har internasjonalisering som et satsingsområde i sin utviklingsplan​.

Gjennom internasjonaliseringsprosjekter ønsker skolen å dele, lære, og utveksle kunnskaper og erfaringer med skoler og andre aktører internasjonalt.
Vi ønsker å bidra til utvikling av idrettene langrenn og skiskyting gjennom forskning, spredning og deling av kunnskap. Kina satser stort på vinteridrett og Meråker videregående skole har kompetanse, anlegg og ressurser til å bidra til denne satsingen.

Andre mål med satsing på internasjonalisering er å bidra til toleranse, forståelse og respekt mellom ulike kulturer.
Skolen skal ha en rolle som samfunnsutvikler, sette varige spor og bidra til en forskjell.

Arena Meråker sin rolle

Meråker videregående skole har et ressurssenter som driver med tilrettelegging av samlinger i anleggene i Meråker​.
Arena Meråkers mål er å være det naturlige førstevalg som samlingssted for idretten idrettene langrenn, skiskyting og skyting. Det skal legges til rette for aktivitet i anleggene og en forsvarlig økonomisk utvikling. Arena Meråker driver også kantinen ved Meråker videregående skole.

Noen erfaringer fra forrige del av prosjektet

Våre gjester er glade, positive og sosiale utøvere som i stor grad er motivert for idrett. De tilpasser seg strukturen og de daglige rutiner på en god måte, samtidig som de er nysgjerrige og lærevillige. Treningsgleden er stor.
Gruppen jobber strukturert i forhold til trening og tidsplan, og har respekt for det opplegget som er avtalt. Instruksjon og beskjeder tar de lett. Progresjonen er god, men det er fremdeles et stykke å gå for å nå det norske nivået.
På samme måte som hos våre egne elever er gutter og jenter likestilt.

Når du møter dem

Tenk på at de er unge mennesker som har blitt sendt til et mystisk, fremmed land på den andre siden av kloden. De er langt vekk fra familie og venner. De snakker ikke engelsk, så det er ikke enkelt å kommunisere med dem. Men de, som vi, liker å bli sett. Når du møter dem, se dem, spander et smil eller si Hei! Det skjønner de.

Har du spørsmål om prosjektet? Ta gjerne kontakt med skolen.

Prosjektleder

Marius Ringen
Administrasjonsleder
74 17 66 93 99 26 68 87


Sportssjef:

Tor-Arne Hetland
Teamleder
74 17 98 86
Sist oppdatert 23.01.2020