Tips og lenker fra TENK sitt kurs i kildebevissthet 2. mars

Plakater Kildebevissthetskurs

Tverrlesing
Sosiale medier
Grafer
Mentimeter

Tips og lenker, bl.a. fra chatten i kurset: 
Fra Tenk: Undervisnings­opplegg for ungdom i kritisk mediebruk og kildebevissthet

TIPS fra Viken fylkesbibliotek:Data Detox x Youth er et verktøy som skal oppmuntre ungdom til å tenke gjennom forskjellige sider ved sitt digitale liv.

Data Detox Ung er en ressurs som er oversatt til norsk av Viken fylkesbibliotek. Data Detox – ny kampanje for ungdom | Viken fylkesbibliotek

Lenke direkte til opplegget Data Detox ung (kan med fordel brukes av voksne også!) Data-Detox-Youth-NO (ttc.io)

Zoomerang – Music Video Editor app

Omtalt på Barnevakten.no:
Denne appen byr på kreative muligheter for videoproduksjon, men krever betaling for de "beste" videoeffektene, og grenser til å ligne på sosiale medier.TikTok–bølgen har tatt helt av, noe som gjør at også andre apper kaster seg på lasset med korte filmsnutter og kreativ videoproduksjon.

Zoomerang er intet unntak. Dette er, kort fortalt, en app for å produsere kreative videofilmer. Her kan man legge til musikk, redigere og klippe video, og pynte med over hundre forskjellige effekter. Men man må enten betale eller se mye reklame for å få tilgang til det de beste effektene.

Utvikleren selv beskriver programmet som et slags mellomledd for å få til innhold som kan deles på Snapchat, TikTok og andre sosiale medier.
Det er også mulig å dele videoer på denne plattformen dersom man oppretter en profil på Zoomerang.

RT
Russiske kanaler som RT (tidligere kalt Russia Today) og Sputnik får ikke lenger være en del av den europeiske offentlige debatten.EU kaller dem et «Kreml-styrt mediemaskineri». Hva blir konsekvensene av at russisk-kontrollerte medier nå sperres ute fra Europa?

https://www.nrk.no/urix/eu-sanksjonerer-russisk-kontrollerte-medier-i-europa-1.15874402

'Ghost of Kyiv'
Hva med 'Ghost of Kyiv' ..? Stor snakkis blant barn og unge i disse dager. Deutsche Welle har foretatt en nylig faktasjekk:

Social media is celebrating a Ukrainian fighter pilot for shooting down six Russian enemy planes. But does the "Ghost of Kyiv" exist?
Deutsche Welle checks the facts.

Video: Flere og flere tror på konspirasjonsteorier. Dette er noen av verdens største: 10 populære konspirasjonsteorier

For de som ønsker litt faglig bakgrunn, er dette et tips:

Hvordan forstå fordommer? Om kontekstens betydning – i barnehage, skole og samfunn Redaktører: Reidun Faye, Eva Mila Lindhardt, Bodil Ravneberg, Vibeke Solbue. Utgitt på Universitetsforlaget 2021. Åpent tilgang på nett.

Se dette kapittelet: Konspirasjonsforestillinger i og utenfor klasserommet, av Bjørnar Østerhus Dahle og Espen Helgesen

Sist oppdatert 07.03.2022