Fra bok til film

Her finner du bøker vi har som lesesett, som har blitt filmatisert. Klikk deg inn på titlene for å se hvor mange vi har, og om bøkene er ledige.

Beatles

Christensen, Lars Saabye

Boka handler om om fire Beatles-frelste Oslo-gutter av årgang 1951, generasjonen som vokste opp med 60-årenes poprevolusjon. Vi følger guttene fra de som sjuendeklassinger står på spranget inn i voksenverdenen og frem til høsten 1972. De kjemper for hårlengde og selvstendighet, mens dønningene fra ungdomsopprøret ute i Europa skyller inn over dem og deres beskyttede småborgermiljø.

Passer for videregående.

 

Mannen som elsket Yngve

Renberg, Tore

Hva skjedde i 1990? Var det et år da verden valgte å begynne på nytt? Slik er det for syttenåringen Jarle Klepp. Mens Gorbatsjov reiser på triumfferd omkring i verden går Jarle i andreklasse på videregående skole i Stavanger. Jarle spiller i Mathias Rust Band sammen med Helge, han er kjæreste med Katrine, han går med Palestinaskjerf og har sterke meninger om det meste. Han er en av dem som ikke vil være som alle andre. Så begynner en ny gutt på skolen, en streiting som det tilsynelatende ikke er noe spesielt med. Men noe må det være likevel. For hvem er denne merkelige Yngve, han som har et så fint og trist smil? Møtet med Yngve forandrer alt for Jarle. Og for mange andre også. "Mannen som elsket Yngve" er en bredt anlagt historie om fascinasjoner og forelskelse, om å bli dypt forbauset over seg selv, og om å elske sin mor og helst ville slippe å snakke med sin far.

Passer for videregående.

 

Hva vil folk si

Haq, Iram

16 år gamle Nisha lever et dobbeltliv. Hjemme med familien er hun en pakistansk datter, mens ute med venner er hun en vanlig norsk ungdom. Da faren tar henne på fersken i å ha smuglet den norske kjæresten inn på rommet sitt kolliderer Nishas to verdener brutalt. For å sette et eksempel bestemmer foreldrene seg for å kidnappe Nisha og plassere henne hos farens slektninger i Pakistan. I et land hun aldri har vært før, må Nisha tilpasse seg foreldrenes kultur. Dette er en fortelling om skam, ære og det å slites mellom to ulike kulturer.

Boka er basert på den Oscarnominerte filmen med samme navn. Passer for ungdomstrinnet.

 

Slumdog millionaire

Shipton, Paul

Dette er historien om en fattig 18 år gammel servitør i Mumbai som heter Ram Mohammad Thomas. Ram deltar på et quiz-show på tv, og han svarer riktig på alle spørsmålene. Men menneskene som jobber på programmet er overbevist om at han har jukset, så Ram må forklare hvordan han kunne svare riktig på alle spørsmålene.

Engelsk. Passer for videregående.

 

The hate U give

Thomas, Angie

Seksten år gamle Starr lever i to verdener - det fattige nabolaget hvor hun er født og oppvokst og den snobbete videregående skolen i forstaden. Balansen mellom disse to blir snudd på hodet når Starr er det eneste vitnet til at hennes beste venn Kahlil, blir skutt av en politimann. Det Starr sier om hendelsen kan ødelegge samfunnet der hun bor. Det kan også sette henne i livsfare. Romanen er inspirert av bevegelsen Black Lives Matter, og er en historie om fordommer og kampen for rettferdighet.

Denne har vi både i norsk og engelsk utgave. Passer for videregående.

 

De tøffeste gutta

Svingen, Arne

Modulf blir mobba. Sånn har det alltid vært, og det er egentlig både greit og riktig. Noen må jo ta støyten. Og Modulf føler at han er sterk nok. Det er akkurat som om han og mobberne har en slags pakt: Ta meg, men la de andre være i fred. Men en dag kommer det ei ny jente i klassen, ei jente som ikke er som de andre, ei jente som stiller spørsmål som gjør at både mobbeofferet og de fæle mobberne mister balansen. Dette er en historie om å være annerledes.

Passer for mellomtrinnet.

 

Heksene

Dahl, Roald

Det handler om hekser. Ikke slik de er i eventyrene, men virkelige hekser som ser ut som damer. Slike hekser er nemlig svært farlige, særlig for barn. Den vesle gutten som kommer i klørne på selveste Storheksa blir forvandlet til en mus. Av bestemor har han lært det meste om hekser, ikke minst hva som kjennetegner en heks. Dermed er han bedre forberedt enn de fleste, men da han forviller seg inn på heksenes årsmøte, er slaget tapt. Hovedpersonen finner da også ut at den nye tilværelsen som mus egentlig ikke er så ille. Denne utgaven har fargeillustrasjoner.

Denne har vi i både norsk og engelsk utgave. Passer for mellomtrinnet.

Sist oppdatert 21.06.2021