Elevene på vg2 Tømrer tok turen til Sverresborg Trøndelag Folkemuseum fredag 21. mars.
Elevene og faglærer dro til Sverresborg for å delta i formidlingsopplegget Fra skog til hus. Fra skog til hus er et spesialtilpasset opplegg innen tradisjonelt bygningshåndverk som tilbys til vg2 Tømrer. Læringsmålet er å skape økt kunnskap og bevissthet om, og rekruttering til, tradisjonelt bygningshåndverk. Tradisjonshåndverk er mangfoldig da det omhandler bevaring, restaurering og formidling av tradisjonshåndverket til fagpersoner og til allmennheten.
Dagen på Sverresborg startet med en omvisning på Meldalstunet, som i praksis består av hele gårdstunet som i sin tid sto på Litjbuan i Seterdalen i Orkland kommune. Alle bygningene på Meldalstunet ble flyttet til Sverresborg på 1930-tallet, og tunet består av våningshus, fjøs, stabbur, badstue, masstue og vedskjul.
Meldalstunet har vært restaurert en gang tidligere, men tiden har igjen kommet for utskiftinger av en stor del stokker i de fleste bygningene.
Gjennom Fra skog til hus fikk elevene innblikk i lafteprosessen ved å først undersøke de gamle tømmerstokkene fra hovedhuset på gårdstunet Litjbuan. Deretter så de på merkinger, tegninger og bilder av huset fra ulike tider.
Til slutt ble det ei god arbeidsøkt med forskjellig redskaper, og elevene fikk blant annet prøve pjåling, klamphugging og bandkniver:
- Rundstokker som skulle brukes til fjøset måtte barkes med barkspade og barkekniv, og til slutt finhøvles med håndhøvel.
- Veggstokker som skulle brukes til bolighus måtte tilberedes med håndøks, og det måtte økses etter strek som var merket opp i stokken slik at stokkene fikk lik bredde.
- Gulvåser måtte økses ut og finhøvles med en pjål og håndhøvel.