Elektro og datateknologi

Vi tilbyr disse programområdene

Les mer på: 

Her kan man legge inn tekst hvis man vil skrive litt om f.eks søknad eller legge inn lenker til relevant informasjon

  • Første år

    Vg1 elektro og datateknologi

    På VG1 elektro og datateknologi vil du blant annet lære om installasjon og vedlikehold av elektriske og elektroniske systemer, om data og internett.

    Programfagene er inndelt i to fag: Elektroniske kretser og nettverk, og energi og styresystemer.

    Faget elektroniske kretser og nettverk innebærer arbeidsoppgaver knyttet til kobling av ulike datateknologiske enheter til system slik at de kommuniserer seg imellom, og montering av mindre datanettverk med internettkobling, og du lærer å gjøre tiltak for å sikre nettverket. I faget energi og styresystemer vil du blant annet lære om elektriske motorer og styresystemer, om lys, varme og energibruk, om å velge riktig ledning og kabel og utføre arbeidet fagmessig, samt om sikkerhet og risikovurdering.

    I tillegg skal alle elever som går yrkesfag ha yrkesfaglig fordypning (YFF). Det er et obligatorisk fag på vg1 og vg2 som gir elevene mulighet til å prøve seg i ett eller flere aktuelle lærefag. Formålet med ordningen er at elevene skal få et godt grunnlag for å velge lærefag, og å legge til rette for at elevene tidlig får mulighet til å fordype seg. De kan også velge fag fra studieforberedende utdanningsprogram. YFF kan gjennomføres på flere måter, men vi har valgt å la elevene være utplassert i bedrift, for at de skal få en virkelighetsnær opplæring.

    Du bør være nøyaktig og systematisk, være serviceinnstilt, være praktisk anlagt og ha et godt håndlag. Du bør være kreativ og ha et godt fargesyn.

    Ferdig på VG1 kan du gå videre på VG2 elenergi og ekom, men mulighetene er mange. Du kan også gå VG2 dronefag.

    Yrkesfaglig opplæring fører fram til yrkeskompetanse. Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning. Etter VG2 eller etter oppnådd yrkeskompetanse kan du ta påbygging til generell studiekompetanse. Da vil du videre ha mulighet til å ta høyere utdanning ved høyskole eller universitet.

  • Andre år

    Vg2 Elenergi og ekom

    Yrker som bygger på elenergi og ekom er blant elektriker, energimontør, heismontør, skipselektriker og mange flere.

    Elektronisk kommunikasjon og elenergi og styresystemer er de to programfagene på VG2 elenergi og ekom. I fagene lærer du blant annet å planlegge, gjennomføre, sette i drift og dokumentere yrkesoppgaver ut fra regelverk og normer, og du lærer å bruke egnede verktøy i utførelsen av arbeidsoppgavene. Risikovurdering og forebyggende tiltak for brannsikkerhet i elektriske anlegg er også med i kompetansemålene.

    I tillegg skal alle elever som går yrkesfag ha yrkesfaglig fordypning (YFF). Det er et obligatorisk fag på vg1 og vg2 som gir elevene mulighet til å prøve seg i ett eller flere aktuelle lærefag. Formålet med ordningen er at elevene skal få et godt grunnlag for å velge lærefag, og å legge til rette for at elevene tidlig får mulighet til å fordype seg. De kan også velge fag fra studieforberedende utdanningsprogram. YFF kan gjennomføres på flere måter, men vi har valgt å la elevene være utplassert i bedrift, for at de skal få en virkelighetsnær opplæring.

    Vg2 Dronefag

    VG2 dronefag handler om gjennomføring av operasjoner utført av ubemannede farkoster både i luft og sjø. Dronenæringen er i sterk vekst og bruken av droner til ulike formål er i stadig utvikling, og bransjen har økende behov for medarbeidere med utdanning. I Trøndelag er det bare Johan Bojer videregående skole som tilbyr VG2 dronefag.

    Ved å velge dette faget blir du sertifisert til å fly og vedlikeholde ulike typer droner. Gjennom utdanningen får du praktisk erfaring med planlegging og gjennomføring av droneoperasjoner, og kunnskap om sikkerhet og regelverk knyttet til drift av ubemannede fartøyer.

    Du må være interessert i avansert teknologi og like å jobbe med praktiske oppgaver og ha forståelse for at sikkerhetsprosedyrer er viktig når man arbeider med droner.

    Programfagene består av to fag: Nyttelast, sensorer og bearbeiding av data, og operasjon og sikkerhet.

    I fagene skal du blant annet lære å utføre ubemannede operasjoner, samt planlegge, dokumentere, gjennomføre og evaluere bruk av nyttelast og sensorer, bearbeide data i henhold til regelverk og prosedyrer og begrunne de valgene som er gjort. Du lærer også å bygge et enkelt ubemannet multirotor luftfartøy med sensor og instrumentering og gjøre rede for funksjon og virkemåte for de ulike komponentene. Fagene fokuserer også på systematisk sikkerhetsarbeid.

    I tillegg skal alle elever som går yrkesfag ha yrkesfaglig fordypning (YFF). Det er et obligatorisk fag på vg1 og vg2 som gir elevene mulighet til å prøve seg i ett eller flere aktuelle lærefag. Formålet med ordningen er at elevene skal få et godt grunnlag for å velge lærefag, og å legge til rette for at elevene tidlig får mulighet til å fordype seg. De kan også velge fag fra studieforberedende utdanningsprogram. YFF kan gjennomføres på flere måter, men vi har valgt å la elevene være utplassert i bedrift i dette faget, for at de skal få en virkelighetsnær opplæring.

Les mer om linjen på vilbli eller Utdanningsdirektoratet sine nettsider - udir.no