Søknad om tilrettelegging

Tilrettelegging

Det kan søkes om tilrettelegging av undervisning, lærested, læremidler og eksamen.

Søknad kan gjerne sendes inn ved studiestart. Søknadsfrist er 15. september for høstsemesteret, 15. februar for vårsemesteret og 15. september for hele studieløpet. Dersom det oppstår akutte behov, kan det gjøres unntak fra søknadsfristen.

Nødvendig dokumentasjon må følge søknaden. Søknaden behandles ikke hvis skriftlig uttalelse fra sakkyndig mangler (sakkyndig kan være PPT, psykolog, lege, logoped eller andre sakkyndige).

Krav på tilrettelegging reguleres av Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning ved Trøndelag høyere yrkesfagskole § 4-8.

Søknaden blir behandlet så raskt som mulig innen 3 uker. Tilrettelegging av undervisning må skje i samråd med emnelærer og studiestedskoordinator. Ta derfor kontakt med studiestedskoordinator ved mottak av vedtak. Vedtaket kan påklages her: Meldeskjema for klage og varsel

Du må dokumentere ditt behov med en såkalt sakkyndigrapport. Rapporten sender du til ditt studiested. 

  • Har du sakkyndigrapport?
    • Send det til studiestedet, samt ta den med til ditt lokale NAV-kontor. NAV hjelpemiddelsentral skal kunne bistå i prosessen.
  • Har du ikke sakkyndigrapport?
    • Ring til kommunens pp-tjeneste (pedagogisk-psykologisk tjeneste). Der kan du få innkalling til en ny utredning.
    • Når utredningen er ferdig og du har fått rapport som bekrefter dysleksi, så henvender du deg til ditt lokale NAV-kontor.
    • Rapporten sender du til ditt studiested.

Personer med dysleksi (som er utredet og har en rapport på det) har krav på å få hjelpemidler som hjelper dem med å skrive, lese og lytte.

Eksempler på hjelpemidler/programmer er Lingdys (krever egen bruker) og Intowords (tilgjengelig for alle studenter). Det finnes mange ulike hjelpemidler og programmer og du finner flere i nedtrekksmenyen "Digitale hjelpemidler" lengre ned på denne siden.

Personer som har påvist lese- og skrivevansker kan søke om hjelpemidler til f.eks. kjøp av lisenser. Her kan du lese om rettigheter man har: Datahjelpemidler

Man har også rett til å låne pensum som lydbøker: Lydbøker

Det finnes mange gode digitale hjelpemidler tilgjengelig for høytopplesning, skrivestøtte, teksting av video og oversetting med mer. Her er en liste med noen av hjelpemidlene. Kontakt studentrådgiver ved spørsmål eller behov for veiledning i noen av tjenestene.

Et godt hjelpemiddel for deg som har lese- og skrivevansker er funksjonen «Engasjerende leser». Den leser opp tekst høyt i alle Office-programmer og Edge. Du kan lære mer om ressursen her: Engasjerende leser | statped.no. I Edge kan du også aktivere funksjonen "Les høyt" ved å bruke hurtigtastene Ctrl+Shift+U.

Som student ved THYF tilgang til programmet IntoWords. I tillegg til å kunne lese opp tekst i de fleste programmer, kan du ved hjelp av IntoWords få skrivestøtte. Lær mer om funksjonene til programmet her: Funksjoner i IntoWords og last det ned her: Download (vitec-mv.com). Her ligger noen veiledningsvideoer om programmet: Videobibliotek.

Programmet Lingdys Pluss hjelper deg som har dysleksi med blant annet rettskriving, valg av riktig ord og få tekst opplest. Du får også lest opp matematikk og  får tilgang til diktering og ordbøker. For å få tildelt Lingdys Pluss fra NAV Hjelpemiddelsentral må du ha dokumentasjon på spesifikke språkvansker (som dysleksi), som er signert av PP-tjeneste, logoped eller lignende. Her kan du lese mer om Lingdys og søke om lisens: Lingdys - lese- og skrivestøtte til deg med dysleksi.

Enkelte pensumbøker finnes på lydbok hos www.tibi.no. For å bli bruker må du søke på deres hjemmeside og legge ved dokumentasjon på lese- og skrivevansker.

Alt undervisningsmateriell som brukes i undervisningen skal være tekstet. I THYF brukes blant annet Stream til teksting av video. Som student kan du selv også bruke Stream til å tekste videoer du lager eller laster opp til tjenesten og velge autoteksting. Du finner Stream som egen app i Teams.

Hvis du ønsker teksting av teamsmøter kan du gå inn i innstillingene underveis i møtet og sette på autoteksting.

Hvis du søker om tilrettelegging bes du om å skrive konkre hvilke tilretteleggingstiltak du mener kan være riktige for deg. Hvis du er usikker, bes du kontakte studentrådgiver eller studiestedskoordinator før innsending av søknaden.

Eksempler på tilrettelegging som kan gis er:

  • Bruk av PC med kompenserende hjelpemidler for lese- og skrivestøtte (eksempelvis Lingdys).
  • Pensumlitteratur på lydbok der dette er tilgjengelig ved ditt studiested.
  • Forlenget tid på prøver etter avtale med lærer.
  • Forlenget tid ved skriftlige vurderingssituasjoner etter avtale med lærer.
  • Bruk av grupperom ved skriftlige vurderingssituasjoner ved behov i samråd med lærer.
  • Opplesing av tekst ved korte, fysiske tekster under undervisning og i vurderingssituasjoner. 

Søknadsskjemaet finner du her

Du kan søke om ekstra stipend fra Lånekassen hvis dine lærevansker hindrer deg fra å jobbe ved siden av studiene. Her kan du lese mer på:

dysleksinorge.no
Lånekassen

Sist oppdatert 08.10.2024