IKT-info til elever

glenn-carstens-peters-npxXWgQ33ZQ-unsplash (Stor).jpg
Foto: Glenn Carsten Peters. Unsplash.

Nedenfor ligger ikt-relatert informasjon for deg som er elev i Trøndelag fylke og på Olav Duun vgs. Trenger du mer informasjon, eller har du et ikt-relatert problem, er det bare å ta kontakt med skolens ikt-avdeling. Den er plassert i 1.etg i G-bygget, like ved resepsjonen.

Som elev i fylket, og på Olav Duun, er skoleportalen et viktig verktøy. I skoleportalen har du tilgang til tjenester som Canvas (læringsplattform), Visma InSchool (fravær/karakterer), Office365 applikasjoner, samt gratis programvare (Officepakken og Ordnett). I tillegg ligger det flere brukerveiledninger der.

Skoleportal - https://elev.trondelagfylke.no/

 

Alle elever i videregående skole må ha en datamaskin. Trøndelag har en PC-ordning der elevene eier datamaskinen selv. Det vil si at du kan ta med deg en maskin (som må oppfylle noen minstekrav), eller du kan kjøpe én ny PC subsidiert av fylkeskommunen som inkluderer garanti og ulykkesforsikring for perioden.

Les alt om ordningen her.

Før du begynner som elev i fylket, mottar du en sms med brukernavn og aktiveringskode. Brukerkontoen må aktiveres før du får tilgang til andre tjenester. I forbindelse med aktivering av konto, må du opprette et nytt passord samt godta at du har lest og forstått IKT-reglementet i Trøndelag.

Aktivering av brukerkonto skjer via:https://bruker.trondelagfylke.no

På dette nettstedet kan du også senere bytte passordet ditt.

I forbindelse med aktivering av din bruker må fylkets IKT-reglement godtas. Reglementet inneholder data-etiske retningslinjer som skal skape et godt lærings- og arbeidsmiljø for elever ved de videregående skolene.

Reglementet kan du lese her

På PC/Mac
  • Velg trådløsnettet «Trondelag-FK»
  • Skriv inn ditt brukernavn og passord Trykk «Koble til»
  • Ved spørsmål om å verifisere sertifikat på Mac eller PC - trykk «Fortsett»
På Iphone
  • relativt likt som på pc/mac
På Android
  • EAP-metode – velg «PEAP».
  • På Fase 2 godkjenning – velg «MSCHAPV2».
  • CA-sertifikat – velg «Ikke bekreft».
  • Identitet = Brukernavn. Ikke skriv inn noe på Anonym identitet.
  • Skriv inn ditt passord
  • Trykk «Koble til». 

Ikke alle android-telefoner får alle disse valgene. Får du ikke valget, har telefonen valgt for deg, og de som regel riktig.

Som elev i Trøndelag fylkeskommune kan du installere Office på din pc. Lisensen til Office er gyldig så lenge du er elev i fylket, og inntil 3 måneder etter at du har sluttet. Office installeres via Skoleportalen. Klikk på Programvare og finn "Office365 for windows", eller "Office365 for mac" i listen over programmer.

Etter at programmet er installert, må du aktivere Office. Dette gjøres ved å logge inn med skole-eposten din. Epostadressen din er brukernavnet_ditt@elev.trondelagfylke.no

Direktelenke til officenedlasting hvis programvare ikke vises på elevportalen: 

https://aka.ms/office-install

Elever, og studenter som har praksis på Olav Duun, kan skrive ut på to ulike måter. Enten skriver du ut via nett:

Brukerveiledning for utskrift via utskriftportalen ligger her.

Lenke til utskriftsporten: https://utskrift.trondelagfylke.no

Pass på at dokumentet du skal skrive ut er lukket på din pc/mac før du laster det opp. For å hente utskrift logger du på en utskriftsenhet med ditt brukernavn/passord og velger "frigi utskrift".

Alternativt kan du installere en skriver på din pc eller mac og skrive ut direkte fra maskinen din:

Brukerveiledning for å legge til TRFK-skriverkø på pc eller mac. 

Høsten 2018 innførte Trøndelag fylkeskommune digitale skolebevis for sine elever, lærlinger og lærekandidater. Beviset vil være det primære beviset utlevert av fylkeskommunen og kan eksempelvis brukes som identitetskort ved eksamen, godkjent legitimasjon for reise med AtB eller hos andre aktører som tilbyr studentrabatt. I samme løsning vil elever også finne sitt bibliotekkort, som kan benyttes på skolebibliotekene.

Les mer om Pocket id her

LockDown Browser er et program/nettleser designet for å forhindre juks på digitale prøver. Elevene må laste ned og installere Respondus Lockdown Browser på sin PC eller sin Mac. Programmet lastes ned fra programvarelista på Elevportalen.

Etter at Lockdown Browser er installert, kan det startes fra skrivebordet (programikonet er utformet som en hengelås). Det er smart å lukke alle Officeprogrammer før du starter Lockdown Browser. I forbindelse med oppstart av programmet sjekker Lockdown Broser hvilke programmer som er åpne på maskinen. Den vil be om tillatelse fra deg til å stenge disse - hvilket du gjør for hvert enkelt program. Etter at alle aktuelle programmer er stengt, får du muligheten til å logge på Canvas og starte prøven. 

Merk at Lockdown Browser fra tid til annen blir oppdatert. I noen tilfeller (på Mac) vil du få beskjed om å oppdatere programmet. Vi anbefaler at programmet avinstalleres og installeres på nytt hvert nytt skoleår. 

  

Når du slutter som elev hos oss vil Microsoftkontoen din etter en stund deaktiveres og slettes. Hvis du kun har lagret filer og dokumenter til skyen mens du har vært elev (Onedrive elevkonto), må du sørge for å ha en lokal sikkerhetskopi av dette.

Vi anbefaler sterkt at du laster ned de dokumentene du vil ta vare på FØR siste skoledag.

Sist oppdatert 08.08.2023