Yrkesforberedende opplæring

Yrkesforberedende opplæring (YFO) er et tilbud til elever med rett til individuell tilrettelagt opplæring og som har behov for omfattende tilrettelegging. Elever er søkt inn på et ordinært programområde og kan få helt eller delvis oppfølging på YFO. Det langsiktige målet er at eleven skal bli mest mulig selvstendig i skolen, hjemme og i fritiden og få utviklet sine evner og muligheter. Det utarbeides en individuell opplæringsplan (IOP) for hver elev i samarbeid med hjemmet. Opplæring gis i egen eller liten gruppe.
Teamet som jobber på YFO er tverrfaglig sammensatt. Teamet samarbeider med hjemmet, ansvarsgruppe og andre instanser knyttet til elevene.

Fagtilbud, opplæring og vurdering:
Det legges stor vekt på å skape et trygt og godt læringsmiljø. Undervisningen kan bli gitt i både i gruppe og individuelt, tilpasset elevens forutsetninger og behov.

Avvik fra kompetansemål
Elevene prøver ut ulike arbeidssituasjoner gjennom opplæringsløpet for å finne aktuelle mestringsarenaer og aktuelle arbeidsområder senere i livet. Deler av elevenes opplæring kan også være knyttet opp mot skolens utdanningsprogram innenfor yrkesfag. Elevene kan da være med i ordinære klasser, enten alene eller sammen med en miljøveileder.

Elevene på YFO avslutter videregående med et kompetansebevis der de er vurdert opp mot egne mål i en individuell opplæringsplan (IOP). Elevene vil ikke få karakter, men få en merknad VO som står for vurdert etter egen opplæringsplan. Et kompetansebevis viser kompetanse på et lavere nivå enn full yrkes- eller studiekompetanse. Opplæring kan skje både på skole og i bedrift. Underveis i opplæringsløpet vil vurdering av måloppnåelse skje gjennom årsrapport. På kompetansebeviset som elevene får etter endt opplæring vil det være en beskrivende tekst over hvilke mål eleven har nådd i forhold til sin individuelle opplæringsplan.

Vi ønsker å legge til rette for at alle elever på YFO kan få opplæring i skole og bedrift ved å bli lærekandidat. Det er mindre omfattende enn fag- eller svennebrev. I praksis vil det si to år på skole med utprøvning i ulike bedrifter og to år i bedrift. Elevene vil få mye støtte og tilpasning på skolen før de begynner som lærekandidat i bedrift.

For mer informasjon om lærekandidat:
Lærekandidat | Videregående opplæring - vilbli.no

Fra elev til voksen
Utover i skoleløpet fokuseres det på veien videre etter endt skolegang. Vi samarbeider tett med foreldre/ foresatte, og andre aktuelle instanser for å skape gode overganger til voksenlivet. Et samarbeid med kommunen om både arbeid og fritid er ofte viktig i denne sammenheng. 

Vi drar ofte på turer og benytter for eksempel kino og fritidsklubben. Dette for å presentere tilbud i lokalmiljøet slik at elevene får muligheten til en aktiv og meningsfull fritid. Vi drar også på bedriftsbesøk til lokale bedrifter for å bli kjent med næringslivet. Uansett anledning ønsker vi å legge til rette for gode opplevelser sammen der utvikling av sosial kompetanse er et fokusområde.

Vi tilbyr disse programområdene

Les mer utfyllende om linjen og de ulike fagene på vilbli.no eller Utdanningsdirektoratet sine nettsider - udir.no

Les mer om linjen på vilbli eller Utdanningsdirektoratet sine nettsider - udir.no

Har du spørsmål?

Lise Bekkos
Fagleder Elevtjeneste og YFO
74 17 75 79 47 66 88 75