Mobbing og trakassering - Handlingsplan
Vi som skole jobber hele tiden med skole- og klassemiljø. Vi har nulltoleranse for mobbing og trakassering. Se vår handlingsplan under.
Handlingsplan mot mobbing
(Revidert august 2024)
Levanger videregående skole har nulltoleranse for mobbing, og vil arbeide aktivt mot alle former for mobbing.
Felles skolereglement for videregåendeskoler i trøndelag, opplæringslovens §12-2, og denne handlingsplan legges til grunn for skolens håndtering av mobbing.
Elevtjenesteteamet kobles på mobbesakene ved behov på lik linje med andre elevsaker i skolen.
Definisjon
Det er mobbing når en eller flere individer gjentatte ganger over tid blir utsatt for negative handlinger fra en eller flere individer (Olweus).
Opplæringsloven
§ 12-2: Alle elevar har rett til eit godt fysisk og psykososialt miljø. Skolen skal aktivt og systematisk arbeide for å fremme eit godt psykososialt miljø.
Forebygging av mobbing.
- Følg opplæringslovens §12-2
- Etablere trygge, gode, robuste relasjoner mellom elever, elever og ansatte og med foresatte
- Skape fellesaktiviteter i klassene: miljødag, turdag, ekskursjoner m.m.
- Ta i bruk ABC for psykisk helse
- Håndhev mobilfri opplæring
- Klassens time
- Tydelig klasseledelse
- Skape inkluderende miljø i fellesområdene
Opplæringsloven kapittel 12-2
Alle elever har rett til å ha et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring.
Det er nulltoleranse mot mobbing i skolen. Det er elevenes egen opplevelse av hvordan de har det på skolen, som er avgjørende. Skolen skal sørge for at alle elever har det trygt og godt på skolen
Alle som jobber på skolen skal følge med på at elevene har det bra på skolen. Hvis en voksen på skolen vet om – eller tror – at en elev blir mobbet, plaget, eller på andre måter ikke har det bra, skal hun eller han alltid
- gripe inn og stoppe krenkelsen med en gang, hvis det er mulig
- si ifra til rektor
- undersøke det som har skjedd
Rektor har ansvar for å lage en plan og sette inn tiltak for at eleven igjen får det trygt og godt på skolen igjen (skolens aktivitetsplikt).
Si fra
Hvis elever ikke har det bra på skolen, må det meldes fra til en som jobber på skolen. Rektor skal varsles. Rektor skal undersøke det som har skjedd. Skolen skal ta tak i saken innen det har gått en uke. Deretter skal skolen lage en skriftlig plan for hvordan de skal hjelpe eleven. Elevene skal være med på å lage planen hvis de ønsker det.
Melde saken til Statsforvalteren?
Hvis elev/foresatte mener at skolen ikke har gjort nok for å stoppe krenkelser, kan saken meldes til Statsforvalteren i Trøndelag.
Hva kan Statsforvalteren gjøre?
Hvis Statsforvalteren mener at skolen ikke har gjort det de skal, kan de bestemme hva skolen skal gjøre for at å sørge for at elevene får et trygt og godt skolemiljø. Statsforvalteren skal sette en frist for når tiltakene skal bli gjennomført og følge opp saken. De kan også gi bøter hvis skolene ikke følger opp.
Informasjon om mobbing og rettigheter
På www.nullmobbing.no finnes informasjon om hvilke rettigheter elever og foreldre har, og hva man kan gjøre hvis en elev opplever mobbing.
Trøndelag har også elev- og lærlingeombudet der de som ønsker hjelp, eller noen utenfor skolen å snakke med, kan henvende seg.