Restaurant- og matfag

Du lærer

  • om kosthold, næringsmidler og ernæring
  • tilberedning og servering av mat
  • behandling av råvarer, mat og drikke
  • om mattradisjoner
  • om helsefremmende livsstil og hygiene

Du bør være

  • praktisk anlagt og ha godt håndlag
  • kreativ og nøyaktig
  • serviceinnstilt

Du kan bli

  • kokk, ernæringskokk eller servitør
  • baker eller konditor
  • pølsemaker eller kjøttskjærer
  • slakter eller ferskvarehandler
  • fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon

Arbeidssteder

  • hotell- eller restaurantnæringen
  • sykehus og helseinstitusjoner
  • næringsmiddelindustrien
  • bakerier, konditorier eller slakterier
  • forretninger som selger ferskvarer

Vi tilbyr disse programområdene

  • Første år

    Vg1 Restaurant og matfag

    Kjerneelement

    Håndverksferdigheter

    Kjerneelementet håndverksferdigheter handler om arbeidsteknikker, produksjonsmetoder og bruk av ulike håndverktøy, maskiner, utstyr og teknologi.  Håndverksferdigheter handler også om utvikling av varekunnskap, bearbeiding av  råvarer og omsetning av produkter. Videre handler det om å sette sammen ulike  produkter og måltider og velge produksjonsmetode ved å sanse, utforske og vurdere egenskapene til råvarene.

    Bærekraftig produksjon

    Kjerneelementet bærekraftig produksjon handler om å utnytte råvarer og redusere matsvinn og utslipp fra matproduksjon. Videre handler det om bruk av råvarer, avfallshåndtering, gjenbruk og resirkulering og bedre utnytting av ressursene over tid. Kjerneelementet handler også om å forstå at råvarer er en begrenset ressurs.

    Arbeidsliv og yrkesidentitet

    Kjerneelementet arbeidsliv og yrkesidentitet handler om produksjon av varer og tjenester som det er behov for i samfunnet, i realistiske arbeidssituasjoner. Arbeidsliv og yrkesidentitet handler også om innsikt i hvilke krav og forventninger, rammevilkår og etiske retningslinjer som regulerer arbeidslivet.

    Kvalitet og trygg mat

    Kjerneelementet kvalitet og trygg mat handler om å behandle og klargjøre råvarer for salg på en trygg måte. Videre skal kjerneelementet fremme grunnleggende kunnskap om og forståelse av hygiene og kvalitetsstyringssystemene i bransjen, i samsvar med lover og forskrifter.

    Programfag

    • Råvare, produksjon og kvalitet
    • Bransje og arbeidsliv
    • Yrkesfaglig fordypning

    Fellesfag

    • Kroppsøving
    • Matematikk
    • Engelsk
    • Naturfag
  • Andre år

    Vg2 Kokk- og servitørfag

    Kjerneelementer

    Håndverksferdigheter

    Kjerneelementet håndverksferdigheter handler om utvikling av råvarekunnskap, arbeidsteknikker og produksjonsmetoder. Frambud, anbefaling, salg og servering av mat og drikke inngår også i kjerneelementet. Håndverksferdigheter handler videre om å trene opp sensoriske og estetiske ferdigheter gjennom tilbereding, anbefaling og presentasjon av produkter.

    Bærekraftig mat- og drikkeproduksjon

    Kjerneelementet bærekraftig mat- og drikkeproduksjon handler om at valg av råvarer, produksjonsmetoder, omsetning og lagerstyring får økonomiske, miljømessige og sosiale konsekvenser. Det handler også om forståelse av at råvarer er en begrenset ressurs i verden, og at gode valg kan bidra til bærekraftig produksjon og redusert svinn, avfall og miljøutslipp.

    Arbeidsliv og yrkesidentitet

    Kjerneelementet arbeidsliv og yrkesidentitet handler om å løse arbeidsoppgaver selvstendig og i samarbeid med andre. Det handler også om å forstå hva som regulerer forholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, og sammenhengen mellom kravene i arbeidslivet og rettighetene til arbeidstakeren. Det handler dessuten om å utvikle gode arbeidsrutiner for å være rustet til et framtidig arbeids- og yrkesliv.

    Kvalitet og trygg mat

    Kjerneelementet kvalitet og trygg mat handler om å oppbevare og klargjøre ulike råvarer og produkter for videreforedling og salg. Videre handler kjerneelementet om emballering, sporing, merking, lagring, salg og servering av mat og drikke etter gjeldende regelverk. Kvalitet og trygg mat handler også om å fremme kunnskap om hvor viktig det er å følge opp hygiene- og kvalitetssystemene i bedriften.

    Programfag

    • Råvare, produksjon, salg og service
    • Bransje og arbeidsliv
    • Yrkesfaglig fordypning

    Fellesfag

    • Kroppsøving
    • Norsk
    • Samfunnskunnskap
  • Tredje år

    Vg3 Påbygging til generell studiekompetanse

    Etter å ha fullført og bestått 2 år på et yrkesfaglig løp, kan du velge å ta Vg3 Påbygging til generell studiekompetanse.

Les mer om linjen på vilbli eller Utdanningsdirektoratet sine nettsider - udir.no