Resultatene fra skolevalget

2023_09_05 - Skolevalg 6.jpg

Skolevalgresultatene fra hele landet ble publisert på kvelden tirsdag 05. september.

På landsbasis ble det et klart borgerlig flertall i skolevalget, hvor Høyre fikk 21,9 prosent og Fremskrittspartiet 19,5 prosent av stemmene. Tallene er basert på landsgjennomsnittet for de 391 videregående skolene som har deltatt i årets skolevalg. Skolevalget tilsvarer fylkestingsvalget, og elevene kan stemme på partier som stiller liste i fylket som skolen vil tilhøre 1. januar 2024.

Ved Meldal videregående skole ble Fremskrittspartiet den store vinneren med 49,7 % prosent av stemmene. Det er en oppgang på 25,1 prosent for vår skole i forhold til resultatet av stortingsvalget i 2021.

Senterpartiet ble det nest største partiet med 15,2 prosents oppslutning. Dette er en nedgang på 14 prosent siden stortingsvalget i 2021, da Senterpartiet vant valget ved skolen.

Det tredje største partiet ble Arbeiderpartiet med 13,2 prosents oppslutning. Det betyr en nedgang på 10,2 % i forhold til resultatet av vårt skolevalg i 2021.

Deltakerprosenten blant elevene, det vil si hvor stor andel av våre elever som valgte å gi sin stemme, økte fra 72,2 prosent i 2021 til 78,9 prosent i år. Det er en gledelig trend etter flere års nedgang i valgdeltakelsen, og forhåpentligvis en indikator på at deltakerprosenten er på vei oppover igjen.

De øvrige resultatene ser du i oversikten nedenfor, hentet fra Sikt (Kunnskapssektorens tjenesteleverandør). Er du interessert i flere resultater og mer statistikk om skolevalget for hele landet kan du ta en tur innom Sikts skolevalgsider.

Skolevalgresultater