Elevpc og digitale verktøy

Sjekkliste for digitale hjelpemidler du bruker som elev ved skolen. Denne sjekklista kan brukes både ved skolestart og senere i skoleåret for å ta en gjennomgang på at alt virker som det skal.

Som elev har du fått et brukernavn som ser slik ut: elev123456. Disse tallene er et eksempel, du har fått dine egne tilsendt i en SMS ved skolestart.

Dette brukernavnet må du selv aktivere, ved å gå inn på denne linken: htts://bruker.trondelagfylke.no. Engangskode skal du ha fått på SMS ved skolestart.

Epostadressen din er slik: elev123456@elev.trondelagfylke.no (bytt ut tallene med de du har fått tildelt)

Har du glemt passordet kan du klikke her for å lage nytt: https://bruker.trondelagfylke.no

Du trenger ikke vente til skolestart med dette. Pcen kan du ta ibruk når du får den. Ett av de første spørsmålene du får når du slår på nypcen er å koble til wifi. Er du på skolen når du gjør dette, koble til wifi: "Trondelag-FK" og bruk brukernavnet og passord fra punktene overfor. Ellers bruker du bare det wifi-nettet som er tilgjengelig der du er.

Deretter får du spørsmål om å knytte en epostkonto til pcen din. Siden pcen er din private anbefaler vi at du bruker din egen private epostkonto til dette. Unngå å logge inn med den eposten og passordet du hadde på ungdomsskolen da det vil gi problemer senere.

Det er ikke noe krav fra skolens at du må ha telefon på skolen. Men det er et praktisk hjelpemiddel for de som ønsker.

WIFI
På skolen kan du koble til wifi Trondelag-FK. Bruk brukernavn og passord overfor.

På Android-telefoner kan du få noen flere spørsmål:
EAP-metode: PEAP
Godkjenning: MSCHAPV2
CA-sertifikat: Velg "ikke godkjenn" eller "ikke bekreft"
Identitet: ditt eget brukernavn.
Ikke skriv inn noe på Anonym identitet.
Skriv til slutt inn ditt passord på passord og «Koble til».

PocetID
PocketID er ditt digitale skolebevis som brukes på buss og bibliotek. Last ned PocketID på telefonen. Start appen og logg inn med brukernavn og passord fra punktet ovenfor. Velg "Trøndelag Fylkeskommune" som skole.

Microsoft authenticator
Denne appen får du bruk for når du skal bruke pcen din til å logge inn på skolens systemer hjemmefra. Last ned appen slik at du har den klar. Du trenger pcen for å fullføre oppsettet av appen. Mer detaljer om oppsett av denne appen finner du under punktet "Klargjøre tofaktor pålogging"

Canvas
Last ned appen "Canvas student"
Denne appen gir deg varsler på telefonen når læreren sender deg beskjeder og oppgaver. Her skal du også velge "Trøndelag fylkeskommune" som skole.

Både mobiltelefon og pc kan kobles til nettet Trondelag-FK. Bruk ditt vanlige brukernavn og passord.

Noen ganger gir pcen beskjed om "kan ikke koble til". Dette skyldes i de aller fleste tilfeller at pcen har lagret ett gammelt eller feil passord. Høyreklikk da på wifi "Trondelag-FK" og klikk "Fjern". Så kobler du til på nytt.

På Android-telefoner kan du få noen flere spørsmål:
EAP-metode: PEAP
Godkjenning: MSCHAPV2
CA-sertifikat: Velg "ikke godkjenn" eller "ikke bekreft"
Identitet: ditt eget brukernavn.
Ikke skriv inn noe på Anonym identitet.
Skriv til slutt inn ditt passord på passord og «Koble til».

Spørsmål om tofaktor pålogging kan dukke opp når du logger inn fra andre wifi enn skolen sitt. Følg denne veildningen for å klargjøre pc og telefon.

Veiledning for oppsett av tofaktor.pdf

Åpne denne nettsiden: https://aka.ms/MFAsetup

Logg inn med skole-eposten din: elev123456@elev.trondelagfylke.no

På spørsmål om tilhørighet, velg Trøndelag fylkeskommune, og logg inn med brukernavn og passord (ikke hele epostadressen)

Nå skal du få et spørsmål på telefonen, om du godkjenner påloggingen. Hvis du ikke får varselet, gå til punktet "Klargjøre tofaktor pålogging" lenger opp i lista.

Skoleportalen har samlet det meste av digitale verktøy du trenger som elev.

https://elev.trondelagfylke.no

Denne siden vil du ofte få bruk for. Lagre den som en favoritt eller snarvei.

Eksempel på framgangsmåte for å lage snarvei på skrivebordet på pcen:
- høyreklikk på skrivebordet/bakgrunnsbildet
- klikk "ny" og "snarvei"
- skriv inn adressen "https://elev.trondelagfylke.no" og klikk "neste"
- skriv inn "Skoleportal" som navn og klikk "fullfør"

Koble til kopimaskina på skolen med denne linken: http://prt-vet-02:9163/setup

Klikk på "Click this link" og følg instruksjonene du får på skjermen.

Office-pakken inneholder blant annet programmene word, excel og onenote.

Vi anbefaler at du laster ned programmene på pcen istedet for å bruke "online" versjonen slik mange pcer gjør som standard. Det kan du gjøre ved å gå inn på skoleportalen, velg "programvare" og last ned "Office365" 

Du må logge inn med skole-eposten din i word etter at programmet er installert for at det skal fungere. Øverst til høyre i word ser du om du er logget inn eller ikke. Hvis du ser navnet ditt er du innlogget. Se etter at du er innlogget med epostkontoen du har fått fra skolen.

Onedrive er det stedet dokumentene dine lagres når du jobber med Office365 fra nettleseren (altså i skyen). For at du skal finne igjen disse filene på pcen din må du sørge for at onedrive er installert og innlogget på pcen. Let etter bildet av en sky nederst til høyre. Denne skyen kan være hvit, grå eller blå.

Hva som skjer når du klikker på den skyen avhenger av om du er pålogget onedrive eller ikke. Prøv å klikk på skyen og se hva som skjer. Får du melding om å logge på, logger du inn med epostadressen du har fått fra skolen.

Hvis appen starter opp gjenstår det å sjekke hvilken konto du er pålogget med. Er onedrive tilkoblet din private epost eller skole-eposten din?

Klikk på tannhjulet i onedrive-appen og velg innstillinger. Da skal du få en oversikt under fanen «kontoer», og muligheten til å logge inn med flere kontoer.

 

Vi får ofte spørsmål om det er greit at den private eposten (f.eks icloud, gmail, hotmail og lignende) er listet opp i onedrive i tillegg til skole-eposten. Det er vanligvis ikke noe problem.

Sist oppdatert 05.10.2022