Matproduksjon, antibiotikaresistens, vaksiner, sårbare økosystemer, folkehelse, bioteknologi… Utfordringene er mange, og en forståelse av dem er nært knyttet til kunnskap i biologi. Enten du skal jobbe med noen av disse problemstillingene, eller om du skal delta i samfunnet og være med og ta valg som påvirker vår felles framtid, vil slik kunnskap gi deg et godt grunnlag for både videre utdanning, og ikke minst for å ta begrunnede valg.
I biologi 1 lærer vi mye anatomi og fysiologi, både hos mennesker, andre dyregrupper og planter. Sykdom og immunforsvar er også et sentralt tema i faget. Vi gjennomfører et større feltarbeid og knytter det til økologiske systemer, utvikling av livet på jorda, artskunnskap og systematikk.
I biologi 2 jobber vi med økologi og evolusjon. Også her gjennomfører vi et større feltarbeid. Det skal også leveres en objektsamling. Videre foregår mye av faget inne i cellene, med forståelse av de biologiske prosessene som celleånding, fotosyntese og celledeling. I biologi 2 lærer vi også om arv og miljø, samt bioteknologi og genteknologi.
Undervisningen er variert, med mange praktiske innslag. Det legges stor vekt på elevdeltagelse og diskusjon. Begge fagene er avsluttende etter et år, med mulig muntlig/praktisk eksamen. I biologi 2 kan du også trekkes ut til sentralgitt skriftlig eksamen.
Programfaget Fysikk er på mange vis en videreføring av fellesfaget naturfag. Fysikk handler om å forstå naturen, fenomener og teknologi. Gjennom eksperiment, observasjoner og teori jobber vi med å beskrive grunnleggende prinsipper og naturlover. Med fysikk kan du ikke bare forutsi om noe kommer til å falle, du lærer også å forutsi hvor fort det kommer til å falle og du kan forklare hvorfor det falt.
I fysikk jobber vi mye med forsøk og eksperimenter. Vi lager forenklede modeller av fenomener og bruker disse til å vise hvordan naturen er bygd opp. Fysikkfaget bruker mye matematikk. Matematikken er språket som knytter observasjonene opp mot naturlovene. Man får brukt matematikken til å beskrive naturen, noe som gjør både naturen og matematikken mer forståelig.
Fysikk er et grunnleggende fag innenfor vitenskap og teknologi. I faget lærer man om den vitenskapelige metoden. Hvordan kan vi være sikre på hva vi vet? Hvordan har vi utviklet teknologien og kunnskapen vi har? Hvor går verden fremover? Fysikkfaget gir økt innsikt i slike emner, og er et viktig grunnlag for å forstå og delta i et stadig mer teknologisk samfunn.
Faget fysikk består av to programfag, fysikk 1 og fysikk 2. Fysikk 2 bygger på fysikk 1.
I begge fagene jobber vi med mekanikk. Det handler om å bruke grunnleggende fysikklover til å beskrive bevegelse, energi og elektrisitet. Vi bruker moderne fysikk for å forklare hvordan naturen er bygd opp. Her beveger vi oss fra de minste elementærpartiklene til de største galaksene så vi kan trygt si fysikken har et bredt perspektiv. I tillegg lærer vi om fysiske prinsipper som ligger til grunn for den moderne teknologien vi omgir oss med.
Fremtidens verden blir stadig mer teknologisk, ønsker du å forstå verden og være med på å skape fremtiden er fysikk et fag som hjelper deg på veien.