Vg2 Språk, samfunnsfag og økonomi

Andre år har du mange fag å velge blandt innen språk og samfunnsfag. Her har du info om noen av de:

Hva er Politikk og menneskerettigheter? Passer det for deg?

Politikk og menneskerettigheter er faget for deg som har lyst til å lære mer om hvordan det norske og det internasjonale samfunnet fungerer. Du lærer å analysere politiske prosesser i inn- og utland, og du vil oppleve at du forstår mer av verden rundt deg etter hver skoletime.

Faget omhandler også maktforholdene i samfunnet, ikke bare i Norge, men også i verden, og hvordan enkeltmennesket kan påvirke ulike politiske beslutningsprosesser.

Politikk og menneskerettigheter er et svært anvendelig fag for alle samfunnsinteresserte elever, men kanskje spesielt for dem som har planer om å studere humanistiske fag, som for eksempel statsvitenskap, historie, journalistikk og medievitenskap.

Hvorfor velge Politikk og menneskerettigheter?

Politikk og menneskerettigheter er et aktualitetsfag. Det vil si at du trekker dagsaktuelle saker inn i timene. Elever og lærer analyserer sammen de politiske begivenhetene og diskuterer årsakene til blant annet maktendringene i samfunnet.

Hvem har makt i Norge i dag? Hvorfor velger mange å la være å stemme ved valg? Hvor stor makt har mediene? Hvordan utøver USA sin makt i verden? Dette er noen få eksempler på problemstillinger du vil møte i faget. Liker du å diskutere og drøfte samfunnspolitiske problemstillinger, alt fra miljøsaker til utenrikspolitiske spørsmål, da er dette faget midt i blinken for deg. Politikk og menneskerettigheter er faget som ikke kan bli kjedelig!

Faget består av følgende emner:
Del 1, Politikk og demokrati
Del 2, Politiske prosesser og institusjoner
Del 3, Internasjonal politikk
Del 4, Internasjonale arbeidsforhold og konflikter
Del 5, Menneskerettigheter i politisk praksis

Engelsk

Programfagene engelsk 1 og engelsk 2 bygger på fellesfaget engelsk. Alle som sikter seg inn mot høyere utdanning vil ha nytte av disse programfagene, blant annet fordi svært mange lærebøker på høgskoler og universitet vil være på akademisk engelsk. Engelsk 1 har erstattet det tidligere faget internasjonal engelsk. Engelsk 2 bygger på engelsk 1 og vil erstatte samfunnsfaglig engelsk fra høsten 2022.

Ønsker du å videreutvikle dine språklige ferdigheter både muntlig og skriftlig? Er du interessert i å lese og tolke skjønnlitteratur på engelsk? Synes du det høres interessant ut å lære om og reflektere over hvilken rolle det engelske språket har i internasjonal informasjons- og meningsutveksling? Dette er noe av det faget engelsk 1 fokuserer på.

I tillegg får du lære om språklige varianter av engelsk og anledning til å reflektere over og analysere dagsaktuelle debatter fra engelsktalende land. Det gis dessuten rom for valgfrihet både når det gjelder valg av skjønnlitterære tekster og fordypning i faglitteratur. I løpet av skoleåret skal du for eksempel utforske og presentere minst ett selvvalgt emne knyttet til språk, kultur, samfunn eller vitenskap. Her er det med andre ord god anledning til å fordype seg i emner fra andre programfag, inkludert realfag, om du skulle ønske det.

Kjerneelementer:
• Kommunikasjon
• Språklæring
• Møte med engelskspråklige tekster

Sosiologi og sosialantropologi (SAM3019)

Har du noen gang lurt på hvorfor noen mennesker ender opp som kriminelle, hvorfor noen tyr til vold mot andre, hvorfor vi gifter oss, hvorfor vi får barn, og hvorfor folk i andre land har andre tradisjoner og verdier enn oss? Da kan dette være noe for deg. Dette er faget for deg som har lyst til å lære mer om de sosiale og kulturelle sammenhengene vi inngår i. Gjennom forskning, diskusjoner, observasjoner, gruppearbeid, utflukter og forelesninger vil du blant annet oppleve at du forstår mer av de sosiale relasjonene du selv er en del av, samtidig som du får mer kunnskap om samfunnet som en helhet.
Sosiologi og sosialantropologi er et svært anvendelig fag for alle samfunnsinteresserte elever, men kanskje spesielt for dem som har planer om å fordype seg videre i fag som f.eks. sosiologi, sosialantropologi, juss, psykologi, statsvitenskap og historie.

Faget består av følgende emner:
Samfunnsvitenskapelige tenkemåter
Kulturforståelse
Sosialisering
Produksjon og arbeid
Fordeling av goder

Psykologi


Psykologi er et fag som handler om deg og meg, altså om mennesket, og forholdene oss mennesker imellom. Timene vil i stor grad dreie seg om forhold som du selv vil kjenne deg igjen i. Du vil med stor sannsynligvis få større forståelse av hvorfor du har blitt slik du er, og kanskje får du noen tanker om hvorfor folk du kjenner reagerer slik de gjør. Gjennom drøftinger i klassen, video, besøk fra fagfolk som arbeider i fagfeltet, utflukter til ulike instanser og deltagelse på aktuelle forelesninger vil du få innsikt i et fagfelt som berører oss alle. Du vil eks. få kunnskaper om sosial kompetanse, sammenhenger mellom arv og miljø, hvordan holdningene våre blir påvirket, kommunikasjon, hvordan vi lærer, ulike kriser og om psykiske vansker og lidelser. Vi har fokus på hvordan psykologisk kunnskap kan være til nytte for deg i hverdagen i ulike sammenhenger.
Psykologi er et svært aktuelt fag for alle elever, fordi det i så stor grad handler om bevissthet om hvordan du best mulig kan bli et selvstendig menneske og fungere godt sammen med andre. Faget er også spesielt nyttig for de elevene som skal arbeide direkte med mennesker i framtiden, som f.eks. innen utdanningssektoren eller helsesektoren.