Helsesekretærene arbeider bl.a. på legekontorer, i sykehus, i bedriftshelsetjenesten og på helsesentre.
Helsesekretæren er ofte den som møter pasienten først ved ankomst til behandlingsstedet. Sentrale arbeidsområder er
Helsesekretæren arbeider selvstendig innenfor sitt område. Det stilles store krav til service, effektivitet og nøyaktighet. Det kreves evne og vilje til samarbeid med andre profesjoner. Du bør kunne vise omsorg, toleranse, respekt og engasjement i mellommenneskelige forhold. Omstillingsevne, språk- og kulturkunnskaper er også viktig.
For å kunne bruke yrkestittelen helsesekretær kreves autorisasjon fra Helsedirektoratet.
Vg3 helsesekretær handler om å utvikle yrkesutøvere som kan dekke det behovet samfunnet har for kompetanse innenfor logistikk og ressurskoordinering, pasientadministrative systemer, pasientforløp og pasientsikkerhet i helsetjenestene. Programfagene skal bidra til å utvikle yrkesutøvere som kan arbeide selvstendig med administrative oppgaver, og utføre assistanse-, laboratorie- og skiftestuearbeid. Programfagene handler om å yte service og medvirke til prioritering av helsehjelp. Videre skal programfagene bidra til å utvikle yrkesutøvere som har evner og vilje til å tenke nytt, er løsningsorienterte og kan utføre arbeidet i tråd med gjeldende regelverk.
Alle fag skal bidra til å realisere verdigrunnlaget for opplæringen. Vg3 helsesekretær skal bidra til kunnskap om et mangfoldig arbeidsliv og fremme forståelse og respekt for likeverd og likestilling. Programfagene skal bidra til å utvikle yrkesutøvere som har sosial kompetanse og behandler kunder, pasienter og pårørende med respekt og empati. Videre skal programfagene medvirke til å utvikle yrkesutøvere som har god dømmekraft og viser profesjonelt helsefaglig skjønn.