YTRINGSFRIHETENS KUNSTNER

NEFISE 1.png

«Dere unge må ta godt vare på demokratiet. Det er sårbart», var en av appellene til den tyrkisk-norske dokumentaristen Nefise Özkal Lorentzen under avsparket for demokrati-uka på Katta.

Jens Sindre Høseggen ledet samtalen med Nefise Özkal Lorentzen, filmskaper, professor ved Høgskolen i Innlandet og forfatter. I salen satt skolens VG2-elever. Denne uka skal elevene ta for seg viktige og tidsaktuelle saker knyttet til det tverrfaglige temaet demokrati og medborgerskap.

«Tyrkia går mer og mer i retning av et autoritært styresett, sa Özkal Lorentzen. Hun pekte på jordskjelvkatastrofen som et eksempel. Tyrkias president, Recep Tayyip Erdoğan, kritiserer alle som måtte ytre kritikk av myndighetenes håndtering av katastrofen og kaller dem forrædere. Özkal Lorentzen satte det hele litt på spissen ved å si at det nesten er nok å drømme at du åpent kritiserer Erdoğans styresett, så havner du i fengsel.

Still spørsmål!

Henvendt mot elevene understreket Özkal Lorentzen med all tydelighet viktigheten av å våge og være kritisk. Still spørsmål!

Over flere år har mediene i Tyrkia blitt sensurert og kneblet. Journalister, akademikere og politikere er fengslet, skoler og universiteter er stengt ved tvang, tyrkiske militære er fjernet fra det tyrkiske forsvaret og tyrkiske regimekritikere settes i fengsel. Advokater som representerer personer med politiske holdninger på tvers av regimet risikerer å bli arrestert.

Sosiale medier kontrolleres av myndighetene, på lik linje med mediene for øvrig. «I forbindelse med jordskjelvkatastrofen stengte Erdoğan Twitter for å unngå kritikk», fortalte Özkal Lorentzen. Det er skummelt å «like» kritiske ytringer mot regimet på SoMe, også om du som tyrker befinner deg i et annet land.

Utdannelse er viktig

«Unge mennesker bør ta utdannelse», var svaret til Nefise Özkal Lorentzen da hun ble spurt hvordan unge mennesker kan jobbe for å skape en bedre verden. Utdannelse kan motvirke segregering. Skriv og skap visuelle historier. Film, foto og musikk - revolusjon kan skje via kunsten.

Tyrkia og NATO

Tyrkias geografiske plassering har geopolitisk betydning og skaper splid innad i landet. Tyrkia ble innlemmet i NATO i 1952 og har vært en viktig alliansepartner. Etter hvert som demokratiske verdier, menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper er fraveket av tyrkiske myndigheter har avstanden til USA og Vesten økt.

Sex, Revolusjon og Islam

Nefise Özkal Lorentzen er kjent for sine mange dokumentarfilmer der hun setter fokus på temaer som feminisme, menneskerettigheter og islam. Hun har vunnet en rekke priser for dokumentarene sine. I 2021 kom Özkal Lorentzen med dokumentaren Sex, Revolusjon og Islam. Filmen handler om feministen og imamen Seyran Ateş som kjemper for en islamsk seksuell revolusjon. Ateş lever med konstant politibeskyttelse i Tyskland og har bl.a. åpnet den liberale moskeen Ibn-Rushd-Goethe i Berlin. Nefise Özkal Lorentzens innsats som dokumentarist har gjort henne uønsket i Tyrkia.

 

KUP (Kattas Ungdomsparlament)

8. - 10. mars arrangeres KUP (Kattas Ungdomsparlament) for våre VG2-elever. KUP er et rollespill der elevene møtes til debatt etter Europarådets debattmodell. Kattas Ungdomsparlament innebærer at elevene skal arbeide med dagsaktuelle saker knyttet til det tverrfaglige temaet Demokrati og medborgerskap.

Over tre dager møtes elevene til debatt og lek der de utfordres i forhold til demokratiets grunnpilarer, som blant annet ytringsfrihet.

Det hele munner ut i et rollespill i festsalen hvor elevene kler seg som man gjør i parlamentet. Dvs. i finklær. KUP innbyr til samarbeid og trener elevenes evne til å debattere med mennesker med andre synspunkter. Et slikt rollespill gir både faglig og sosialt utbytte etter demokratiske spilleregler.