I 1843 opprettet Kong Carl Johan 4 stipendier til elever ved Trondheim Katedralskole. Det skjedde i forbindelse med at det da var 25 år siden Carl Johan ble kronet i Nidarosdomen. Dette er et av mange eksempler på at Katedralen og Katedralskolen ble sett som to institusjoner tett knyttet sammen gjennom historien.
Kongens ur er en ærespris til en elev som har gjort seg særlig fortjent til utmerkelsen gjennom innsats for skolemiljøet, elevenes trivsel og skolens omdømme.
I 1843 opprettet daværende Kong Carl Johan fire stipendier til elever ved Trondheim katedralskole. Stipendiene, som var et kronebeløp, skulle dekke studier og utgifter til spesielt pliktoppfyllende og lovende elever, men som også var fattige. Disse stipendiene ble senere, i 1959, omgjort til en ærespris. De senere år har prisen vært i form av et armbåndsur med gravering, og heter Kong Harald Vs ærespris, og er altså en årlig donasjon til skolen vår.
Det å være flittig og fattig er ikke kriterier for utmerkelsen i dag. Nå legges det altså vekt på at prisvinneren har utmerket seg i skolesamfunnet – både skolefaglig, men enda mer i skolens sosiale liv, med sin innsats for elevmiljøet og trivselen til alle, og dermed også – indirekte – skolens omdømme.
Hvert år – dersom det er verdige kandidater – utnevnes én elev på vg3 til vinner av æresprisen, som utdeles under avslutningsseremonien.