Salam LADC - solidaritetsprosjektet vårt

glede2.jpg

Våre elever gir barn i Bekaa, Libanon, skolegang! Vi samarbeider med den Libanesiske organisasjonen Salam LADC som har som mål å skape økt bevissthet og oppmerksomhet rundt den syriske flyktningkrisen og flyktningers situasjon generelt. I Bekaa, Libanon jobber Salam for å øke forståelsen mellom folkegruppene, i tillegg til at de søker å bedre sårbare menneskers kår gjennom undervisningsprosjekter og bistand.

Gjennom dette samarbeidet lærer Cissi Klein sine elever om flyktningers kår, og samler inn penger for å støtte Salams arbeid. Å hjelpe barn som ikke får gå på skole passer godt inn i Cissi Klein sin profil. Trondheimsjenta Cissi Klein ble frarøvet både livet sitt og muligheten for videre skolegang, og nå kan skolen vår hjelpe andre barn til å få en bedre skjebne.

Representanter fra skolen drar årlig ned til Libanon for å støtte arbeidet og for å sikre at pengene som er samlet inn blir godt brukt.

Salam LADC har blitt støttet av skoler i Trondheim siden 2017, og denne støtten har gjort det mulig å bygge opp et skoletilbud som i dag blant annet gir opplæring til 700 barn i Bekaa. Cissi Klein er stolte over å føre denne arven videre.

Cissi Klein vgs' bidrag

Salam LADC gir hjelp til sårbare grupper i Libanon, derunder flyktninger fra Syria. En viktig del av arbeidet er å gi utdanning til sårbare barn. Cisi Klein vgs bidrar i arbeidet med å gi barn og unge muligheter til å være i barnehage og få et skoletilbud.

Aktiviteter i skoleåret 2022/23:

  • Det vi lærer gjennom prosjektet, om flytkninger og livene deres i Libanon, blir brukt i mange ulike fag - på mange ulike måter. I skolens inngangsparti kunne elevene besøke et autentisk flyketningehjem fra Libanon, samt lese og se bilder og film fra den lille familien som hadde dette teltet som sitt hjem i seks år. Itillegg hadde vi live-stream fra Coimmunitysenteret i Bekaa. Barna i Bekaa har tegnet sine drømmer for framtiden og disse 129 tegningene er satt sammen til et stort bilde som henger i Kantinoteket vårt.
  • Alle elever og ansatte har tatt del i og høre historier fra Libanon og flyktninger der - og om Salam LADC sitt arbeid.
  • Alle danseklasser arrangerte en solidaritetsforestilling der overskuddet gikk til å gi KidsClub nye lokaler og utstyr. Dette frigjorde rom som nå brukes til å gi barn enda mer undervisning.
  • Elevene på dramalinja vår hadde en teateroppsetning som også gikk til inntekt til prosjektet.
  • Elevene på Vg3 Påbygg hadde en felles solidaritetsdag der de samlet inn penger gjennom ulike aktiviteter. Eksempler på elevaktiviteter: Baking og salg av boller og kaker, vask og stell av hus og bil, ulike vaktmestertjenester eller å jobbe i en bedrift. 

Esras poem

Esra er ei lita jente som har skrevet dette diktet som en del av engelskundervisningen. Diktet og videoen illustrerer en vanlig hverdag i en flyktningeleir.

Mer om Salam LADC

Det er viktig for Salam at prosjektene legger til rette for kulturell utveksling og økt forståelse både mellom flyktningepopulasjonen og lokalbefolkningen og mellom de frivillige og lokale. Siden starten i 2016 har mer enn 500 frivillige fra alle verdenshjørner bidratt i arbeidet.

Salam LADC er en liten organisasjon som støtter flyktninger og andre sårbare mennesker i Libanon. Organisasjonen ble stiftet i 2006 for å øke forståelsen og motvirke konfliktene mellom Libanons mange folkegrupper. I 2016 begynte Salam å gjøre nytte av internasjonale frivillige, og har siden da hatt mer enn 500 frivillige fra alle verdenshjørner. I dag har Salam en liten stab av lokalt ansatte, både libanesere, palestinere og syrere, men mye av arbeidet drives fortsatt av internasjonale frivillige. Om du vil lære mer om hvordan man jobber som frivillig for Salam kan du se her: Volunteering Lebanon | Facebook

Les mer om Salam LADC sitt arbeid her: Salam LADC

Salam har undergrupper i flere land, blant annet Salam Norway, som er underlagt den norske innsamlingskontrollen.

Libanon er et lite land som ligger helt øst i Middelhavet, med det krigsherjede Syria som nærmeste nabo. Borgerkrigen i Syria har til nå tatt livet av over en halv million mennesker. Litt over 7,3 millioner er flyktninger i eget land, mens om lag 5,9 millioner har flyktet ut av landet. Libanon huser mer enn 1,5 millioner av disse flyktningene. De fleste bor i midlertidige bosettinger med teltlignende hus.

Libanon er i en situasjon med stadig økende politisk og økonomisk krise. Inflasjonen i landet har de siste to årene redusert valutaens verdi til 1/60. Dette er en krise som rammer størstedelen av Libanons befolkning, og flyktningene er blant de som blir hardest rammet.

Utfordringene både for fattige libanesere og for flyktninger er mange og sammensatte. Behovene for mat, klær, medisiner, fyringsolje i vinterkulden, og skoletilbud for barn, er enorme.

Salam har mange ulike prosjekter, men for oss er det som handler om undervisning viktigst, derfor er det dette vi har valgt å støtte. Når barn vokser opp uten å få gå på skole er det et tap bade for barnet og for samfunnet. Å støtte undervisning er å bygge framtiden.

Det meste av undervisningen foregår i «Community-senteret». Her jobber 5-6 engasjerte lokale lærere, samt frivillige under myndig ledelse av Souhaila. I starten, for sju år siden, kunne vi bare tilby enkel opplæring i engelsk og matte, men nå er det blitt en skikkelig skole der elever går ut med et vitnemål godkjent av det Libanesiske utdanningsdepartementet. I tillegg til vanlig skole foregår det voksenopplæring i lesing, skriving, fransk, engelsk og matematikk, kurs i data og bruk av symaskiner med mye mer. Her er det også allidrettstilbud, kunst- og musikklasser og Kids Club. Leksehjelpprosjektet er også viktig for flyktningebarn som går i de Libanesiske skolene. Mange av disse har mistet flere års skolegang og strever derfor med å følge med. Om du ikke får gjort leksene belønnes du med juling i libanesisk skole.

I 2022 fikk 700 barn nytte av Salam-skolen. Behovet er mye større, og vi søker konstant å utvide tilbudet.

Alle utdanningsprosjekter gjennomføres i samarbeid med det libanesiske utdanningsdepartementet, UNHCR og UNICEF. 

Barn i flyktningeleir er ofte overlatt til seg selv og til sine litt eldre søsken. Mange barn har opplevd traumer, de har sett familiemedlemmer bli drept eller lemlestet og de har fryktet for eget liv. Mange har mistet sine viktigste omsorgspersoner. Da er et trygt oppvekstmiljø og trygge voksne ekstra viktig. Derfor har vi «Kids Club». Her jobber frivillige sammen med lokalt ansatte Miso. Bare frivillige som er i Libanon lenge (6 måneder eller mer) får jobbe med denne gruppen sårbare barn. Her lærer barna å leke med hverandre uten å sloss, å dele, samarbeide og å vente på tur. De synger, leker og lærer litt om bokstaver og tall. De lærer å pusse tenner og får servert frukt. Men viktigst er omsorgen de får fra trygge gode voksne.

Pengene fra Cissi Klein sin danseforestilling i 2023 gikk til å gi Kids Club nye, flotte lokaler og mye fint utstyr. Dette frigav også plass i Communitysenteret slik at vi kan utvide skoletilbudet der.

Mange barn bor langt fra nærmeste skole. Da må skolen komme til dem. Skolebussen gjør akkurat det. Den har to lærere, et klasserom inni bussen og et utenfor, og kjører ut til mer avsidesliggende bosettinger slik at barna også her kan lære å lese og skrive, litt matematikk og litt engelsk. Aya, som er en av lærerne, gir også opplæring i psykisk og fysisk helse.

Selv om det viktigste kan være å lære å lese og skrive, trenger mennesker noe mer. Det varmer hjertet å se barna utfolde seg i kunstklassene og damene som driver med yoga forteller om intens konsentrasjon og stor stemning. Salam har både kor og barn som lærer å spille instrumenter. Det siste tilskuddet er et skuespill som ble satt opp, og som også hadde forestillinger i Beirut. Her har jentene selv skrevet om tvangsekteskap, en virkelighet som de selv føler på kroppen.

Mange i Libanon mangler midler til å kjøpe seg det mest nødvendige. Om vinteren må mange velge mellom varme i teltet eller mat, og en uventet legeregning blir umulig å betale. Derfor har Salam jevnlig utdelinger av det mest nødvendige. Mat, fyringsolje, sanitetsprodukter, barneklær, tepper, ovn og mye mer. I 2021 gikk en konteiner med 20 000 par barnesko fra Norge til Libanon. De har nå fått føtter å gå på.

Dette er et prosjekt der organisasjonen identifiserer sårbare familier og kartlegger behovene deres gjennom hjemmebesøk og samtaler. Dette er også noe som frivillige kan delta på, og det gir en unik mulighet til å bli kjent med noen av menneskene og deres skjebner. Arbeidsledighet, sykdom, funksjonshemming og annet kan gjør en familie ekstra sårbar. Da gir Salam ekstra støtte for å gjøre hverdagen overkommelig.

For et par tusen år siden var Libanon dekket av store skoger. I dag er bare små rester igjen, for eksempel av sedertreet som pryder Libanons flagg. «The seed project» søker å gjenskape noe av dette ved at flyktninger blir ansatt til å lage baller av næringsrik jord med frø inni. Disse blir så spredt i terrenget der lokale myndigheter ønsker å gjenskape skogene. Prosjektet gir dobbel gevinst. Libanons miljø vinner og kvinnene tjener penger til familiene sine.

Salam bygger også opp et nødfond til bruk når katastrofer skjer. Dette kan være branner, oversvømmelser eller etter en væpnet konflikt. Dette kom til god nytte i forbindelse med den store eksplosjonen i Beirut i august 2020, da  218 mennesker omkom, 7000 ble hjemløse og utallige vinduer ble knust. Salam hjalp til med opprydding og gjenoppbygging. Også i februar 2023 kunne Salam bidra med nødhjelp til jordskjelvrammede i Syria.

Inne i Syria har Salam de siste årene utviklet flere prosjekter. Vi har tidligere samarbeidet med syriske organisasjoner for å få inn medisinsk utstyr. Nå arbeides det med å opprette en formell kontakt som kan gi en trygg kanal inn i dette krigsherjede landet.

Har du lyst til å bidra? Vi trenger frivillige som ønsker å bidra både her hjemme og i Libanon.

Ta kontakt gjennom vår facebookside: https://www.facebook.com/salamladcnorway

Kredittering foto: Salam LADC og Cissi Klein vgs.

Ildsjel

Sist oppdatert 12.09.2023