Vg2 Anleggsteknikk

 

Ved Åfjord VGS er VG2 Anleggsteknikk den mest etterspurte og spesielle linjen, dette av den enkle grunn at det finnes bare et fåtall skoler med denne linjen i landet.

Elevene som kommer inn på denne linjen er vanligvis veldig motiverte og villige til å lære, og kunnskapen man kan erverve her er mangfoldig. Noen kommer hit med en del erfaringer fra før, mens andre starter på bar bakke ut fra nysgjerrigheten til linjen.

Åfjord VGS er kjent for å være en intim skole med godt miljø, både elevene og lærerne imellom. Skolen stiller med erfarne lærere og instruktører med lang fartstid innen anleggsbransjen, noe som igjen knytter skolen tett opp til bedriftene i kommunen og regionen, derav blant annet Tore Løkke AS og Johs J. Syltern AS. Samarbeidet mellom skolen og bedriftene resulterer i en moderne maskinpark ut ifra dagens behov for opplæring. I løpet av skoleåret får elevene opplæring på gravemaskin, hjullaster og dumper. De får kompetansebevis på at de kan føre disse tre maskinene.

Anlegg og ekskursjoner

Opplæringen ved Åfjord VGS er lagt opp med lange intensive praksisperioder mellom perioder med teori på skolen, samt en del utflukter til anlegg i nærområdet. Samarbeidet med lokale entreprenører har gitt oss muligheten til å få delta på arbeid de har i nærområdet, samt at vi får være med i deres steinbrudd og delta på sprengningsarbeider og knusing. Vi er stadig på besøk når de lokale firmaene utvider eller moderniserer maskinparken. Vi er også innom maskin og utstyrsleverandører i Trondheim blant annet PON, Volvo maskin og Brødrene Dahl for å se på nye maskiner, utstyr og fasilitetene deres.

Kurs

Elevene får i løpet av skoleåret bl.a. følgende kurs

  • 32 t sikkerhetskurs for masseforflytningsmaskiner
  • Arbeidsvarslingskurs del 1
  • Førstehjelpskurs
  • Arbeider nær strømførende anlegg

Praksisen

Skolen har et eget øvingsfelt oppe i Mørreaunet, ca. 8km fra skolen, hvor en stor del av den praktiske opplæringen gjennomføres. Der får elevene innblikk i alt fra det daglige vedlikeholdet med maskinene, tomtegraving, nivellering, grøftegraving og rørlegging. I løpet av året får elevene også muligheten til å være med på prosjekter i nærmiljøet, som for eksempel tomtegraving, grøftearbeid og andre oppdrag som er relevante, samt at skolen legger opp til lengre utplasseringsperioder i bedrifter.

Skolen er under en byggeprosess, og anleggsteknikk får i den forbindelse en ny praksishall. I den forbindelse kjøper vi elektrisk gravemaskin, elektrisk kompaktlaster og øvingssimulator til anleggsteknikk. Hallen gjør det mulig med praktiske øvelser innen anleggsteknikk året rundt, og skal stå ferdig til påsken 2022.

Anleggslinja har investert i GPS maskinstyringssystem og har montert dette på to maskiner. Elevene får dermed også opplæring i praktisk bruk av dette hjelpemidlet. Målet i løpet av skoleåret er at alle elevene skal ha innblikk i den grunnleggende håndteringen av maskinene, samt kunne redegjøre for den teoretiske delen, som er minst like viktig som den praktiske.

Et annet emne som har kommet mer og mer inn i håndverksbransjen de siste åra er helse, miljø og sikkerhet, som tar sikte på å gjøre arbeidslivet tryggere for enhver arbeidstaker, noe som også denne skolen legger stor vekt på. Anleggsteknikk har også ekstra fokus på kosthold og helse. Vi har en kokk innom 2 ganger i løpet av skoleåret for å lære anleggselevene å lage sunn og billig mat. Vi har også ekstra kroppsøving, samt at vi gjennomfører undervisning om ergonomi med støtte fra fysioterapeut.