Retningslinjer for mobilbruk

Nye felles regler for mobilbruk på Byåsen skole
I fylkeskommunen sine felles skoleregler for videregående skoler står:
Elever skal ikke «bruke mobiltelefoner, PC-er og annet elektronisk utstyr på en slik måte at det virker forstyrrende på opplæringen eller krenkende overfor medmennesker. Mobiltelefonen skal legges bort i starten av timen. Lærer kan unntaksvis gi elevene tillatelse til å bruke mobiltelefon i undervisningstiden. Av hensyn til lærings- og skolemiljøet kan skolen i særlige tilfeller begrense tilgangen på mobiltelefon også i pausene.
På Byåsen vgs innfører vi mobilhotell fra skolestart 2025. Undervisningstimene starter med at elevene slår av/slår av lyden på mobiltelefonen og legger den i mobilhotellet. Mobilen brukes kun dersom læreren finner det hensiktsmessig i undervisningen. Elevene får bruke mobiltelefonen i pausene om ikke klassen ønsker å prøve ut enkelte mobilfrie pauser.
Hvorfor innfører vi mobilhotell på Byåsen vgs?
Det er to hovedgrunner til at vi innfører mobilhotell.
Det ene er at vi ønsker at elevene på Byåsen vgs skal lære så mye som mulig når de er på skolen. Både våre egne erfaringer og forskning peker på at mobilen forstyrrer elevens læring. Vi ønsker å hjelpe elevene med å regulere sin mobilbruk med å bruke mobilhotell, slik at de slipper å bli forstyrret av varsler fra meldinger og apper.
Det andre er alle elevers rett til et trygt og godt skolemiljø. Ingen elever på Byåsen skal være redde for å bli filmet eller tatt bilde av i timene. Et trygt og godt skolemiljø er en forutsetning for læring.
Multitasking høres ut som en god idé, men er sjelden det. Vår erfaring er at elever legger bort telefonen når timene starter, men at hendene til en del elever fort finner mobiltelefonen litt inn i timene. Det er ikke så rart siden algoritmene er skapt slik at vi ikke skal klare å motstå dem. Forskning viser at å se, høre eller føle vibreringen av et varsel setter i gang dopaminproduksjonen og fører til at fokuset forsvinner fra det vi holder på med og over i mobilens verden. Til og med mobilens nærvær og forventningen av å finne et varsel på mobilen er nok til å sette i gang prosessen. Samtidig viser studier at det å legge mobilen et sted hvor man ikke umiddelbart får tak i den kan roe ned denne trangen.
Ettersom mobiltelefonene påvirker konsentrasjonen i timene, får det også konsekvenser for læringen, noe stadig flere studier bekrefter. Det er viktig for oss at elevene våre får så mye ut av skoledagen som mulig, sosialt og ikke minst faglig. Vi ser også at eleven som tar opp mobiltelefonen ikke bare forstyrrer sin egen konsentrasjon, men også konsentrasjonen til elevene rundt seg. Flere studier og rapporter, blant annet OECD-rapporten basert på PISA-undersøkelsen fra 2022, peker på at elever som blir forstyrret av skjerm, også av andres skjerm, får betydelig dårligere resultater. I tillegg er de elevene som har mest utbytte av å få mobiltelefoner ut av klasserommet, de elevene som presterer dårligst i faget.
En annen årsak til at vi ønsker mobilhotell handler om tryggheten i klasserommet. Vi har elever som kommer til oss fra mange forskjellige ungdomsskoler, alle med hver sine erfaringer, styrker og sårbarheter. Noen elever er redde for å bli snikfilmet eller tatt bilde av i klasserommet. Vi ønsker å skape trygge og muntlig aktive klassemiljø hvor det er rom for å stille spørsmål om det man ikke forstår eller undrer seg over, dele refleksjoner og diskutere saker man er engasjert i. Vi tror at å plassere mobilene i et mobilhotell vil bidra til at flere elever opplever klasserommet som et trygt sted hvor man kan utforske fagene.
Å bidra til at elevene mestrer livet er en del av samfunnsoppdraget til skolen. Derfor har vi diskutert hvorvidt det å ta fra elevene mobilene når de skal konsentrere seg er noe som faktisk bidrar til livsmestring. Vi mener at det å lære seg å være i stand til å legge mobilen fra seg er et ledd i å jobbe med selvkontroll. Vi håper og tror at elevene våre lærer seg at det å legge mobilen et stykke unna slik at man ikke så lett får tak i den er noe som kan fungere. Kanskje er dette et enkelt tiltak elevene våre kan bruke i videre studier og arbeidsliv, og på fritiden for å regulere egen skjermbruk, noe som er nødvendig i det samfunnet vi lever i.
Anders Hansen: Skjermhjernen, Cappelen Damm, 2020.
Jessica S. Mendoza m.fl.: “The effect of cellphones on attention and learning: The influences of time, distraction, and nomophobia”, Computers in Human Behaviour, vol. 86, 2018.
OECD: “Students, digital devices and and success”, OECD Education Policy Perspectives”, 2024, lastet ned 19.06.25 fra https://www.oecd.org/en/publications/students-digital-devices-and-success_9e4c0624-en.html
Ole Petter Hjelle: «Det digitale dopet», 2022, psykologisk.no, lastet ned 19.06.25 fra https://psykologisk.no/2022/08/det-digitale-dopet/.
Regjeringen: «Ny nasjonal anbefaling: Mobilfrie klasserom på alle nivå», lastet ned 19.06.25, https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/ny-nasjonal-anbefaling-mobilfrie-klasserom-pa-alle-niva/id3024645/
Sara Abrahamsson: “Smartphone Bans, Student Outcomes and Mental Health”, 2024, NHH Dept. of Economics Discussion Paper No. 01, lastet ned 19.06.25 fra https://ssrn.com/abstract=4735240.