Tilbud om vaksine

Russ - vaksine.png

Tilbud om vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom) til ungdom 16-19 år

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16-19 år vurderer å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom).

Information about vaccination against meningococcal disease in English

Trondheim kommune vil i uke 2 til 5 gi tilbud om vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom) til ungdom født 2006, 2007 og 2008.

Det tilbys to ulike typer meningokokkvaksine:
Meningokokk ACWY-vaksine (Nimenrix)
Vaksine består av en dose.
Pris: 400 kr i perioden uke 2-5.

Meningokokk B-vaksine (Bexsero)
Meningokokk B-vaksine består av to doser med minimumsintervall på 4 uker.
Pris: 900 kr pr. dose ved oppstart i perioden uke 2-5.

Sted for vaksinering:
Statens Hus, Prinsens gt.1 inngang H (krysset på skrå mot Prinsen kino).

Timebestilling:
Time bestilles på nettsiden helsami.no eller via HelsaMi appen som kan lastes ned via App Store eller Google Play. Når du er inne i HelsaMi velg “Vaksinering videregående skole.”

Elever i videregående skole som er født i 2005 kan benytte tilbudet, men må bestille time pr. telefon 72540850. Eldre elever kommer ikke inn under tilbudet.

Har du tatt meningokokk ACWY-vaksine og/eller meningokokk B-vaksine siste 5 år, trenger du ikke påfyll av vaksine nå.

Elever som bestiller time får gyldig fravær fra skolen. Be om bekreftelse når du møter til vaksinasjon.

Dersom du har spørsmål vedrørende vaksineringen, kan du ta kontakt med helsesykepleier på skolen eller helsesykepleier ved Vaksinasjon- og smittevernkontoret, telefon 72540855.

BESKYTTELSE MOT SMITTSOM HJERNEHINNEBETENNELSE

Hva er smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom)?
Sykdommen skyldes meningokokkbakterier. Friske personer kan ha meningokokkbakterier i halsen uten å vite om det. Hos enkelte smittede kan bakteriene komme over i blodet. Derfra kan bakteriene finne veien til hinnene rundt hjernen og gi hjernehinnebetennelse. Andre ganger kan bakteriene formere seg i blodet (blodforgiftning) og skade viktige organer. Sykdommen utvikler seg ofte raskt, og rundt 10 % av de som får sykdommen dør. Omtrent 30 % av de syke får varige skader.

Hvorfor er ungdom spesielt utsatt?
Friske ungdommer har oftere meningokokkbakterier i halsen enn andre. Svært få av disse ungdommene blir syke, men kan smitte andre. Tett samvær med andre ungdommer, festing, kyssing, deling av flasker/glass og sigaretter samt lite søvn kan øke risikoen for smitte, og for at sykdommen får et alvorlig forløp. I Norge gjelder dette for eksempel russefeiring/russeturer, men kan også være aktuelt ved festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleir o.l. Siden sykdommen utvikler seg raskt er det svært viktig å få rask helsehjelp. Fyllesyke, utmattelse og meningokokksykdom kan likne på hverandre. Pass på hverandre og ta kontakt med helsepersonell dersom du tror noen av vennene dine kan være syke, særlig hvis de er sløve (har nedsatt bevissthet) eller har feber.

Effektive vaksiner finnes
Det tilbys to ulike typer meningokokkvaksiner under vaksinetilbudet i uke 2-5:

  • Meningokokk ACWY-vaksine - kombinasjonsvaksine som beskytter mot meningokokk gruppe A, C, W og Y
  • Meningokokk B-vaksine som beskytter mot meningokokk gruppe B

De siste årene har gruppe Y stått for de fleste sykdomstilfellene blant ungdom, i tillegg til at det har vært noen få tilfeller av gruppe C og W.
Før 2023 har det ikke vært tilfeller forårsaket av gruppe B hos ungdom 16-19 år i Norge siden 2014, selv om gruppe B påvises i andre aldersgrupper i befolkningen. I 2023 var to av de fire tilfellene av meningokokksykdom blant 16-19-åringer gruppe B, inkludert et dødsfall.

Med dagens smittesituasjon vil ACWY-vaksinen gi bredest dekning i aldersgruppen 16-19 år. Derfor er det denne vaksinen som først og fremst anbefales til ungdom. For å være beskyttet mot alle gruppene av meningokokkbakterien som har gitt sykdom i Norge de siste årene (A, B, C, W og Y) må
man vaksinere seg med begge vaksinetypene.

Ungdommer som reiser til land med høyere forekomst av meningokokk B-sykdom, og som der deltar i aktiviteter med tett kontakt med andre over flere dager, som russeturer, festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleire, bør vurdere å vaksinere seg med både ACWY-vaksine og B-vaksine.

Ta vaksinen i god tid
Ta vaksine i god tid før russefeiring eller annen tilsvarende aktivitet begynner. De vanligste bivirkningene er vondt i armen, feber, hodepine, tretthet, kvalme samt muskel- og leddsmerter.

Med hilsen
TRONDHEIM KOMMUNE
Eli Sagvik
smittevernoverlege