Helse- og oppvekstfag
Helse- og oppvekstfag er det programområdet som skal dekke behovet for helse- og mestringsfremmende arbeid innen helse- og oppveksttjenestene i samfunnet. Hos oss lærer du om helse og livsstil, kosthold, smitte, hvordan kroppen er bygd opp, førstehjelp, ergonomi, kommunikasjon og samhandling, hvordan være en god yrkesutøver og om de ulike yrkene du kan utdanne deg til. Faget skal gi elevene et grunnlag for å arbeide med mennesker i alle livssituasjoner i et mangfoldig og flerspråklig samfunn i endring. Vi er et av de mest teoretiske yrkesfagene, men legger også til rette for praksis der elevene får opplevelser og erfaringer med mennesker i ulike aldre og livssituasjoner. Vi samarbeider med mange institusjoner innen de ulike helse- og oppvekstyrkene for å gi elevene praksisnær opplæring. Prosjekter, turer og eksterne foredragsholdere brukes også.
Les mer om utdanningen på Utdanningsdirektoratet eller Vilbli sine sider
Veien videre
Her på Gauldal videregående skole tilbyr vi barne- og ungdomsarbeiderfag og helsearbeiderfag på vg2.
Vg2 Barne- og ungdomsarbeiderfag
Handler om å legge til rette for en trygg oppvekst med omsorg, lek, læring og aktiviteter som stimulerer til livsutfoldelse, undring, utforskertrang og skaperglede. Programfagene skal bidra til å styrke den helhetlige helsen blant barn og unge og utvikle yrkesutøvere som kan velge pedagogiske metoder som fremmer trivsel, danning og mestring. Programfagene skal også bidra til å utvikle yrkesutøvere som kan samarbeide profesjonelt med barn og unge, foresatte og kolleger og møte brukere i et digitalt samfunn i stadig utvikling.
Vg2 Helsearbeiderfag
Handler om å utvikle yrkesutøvere som kan bidra til å dekke behovet for kompetanse i grunnleggende sykepleie og miljøarbeid i alle deler av helsetjenesten. Programfagene handler om å kunne gi helsehjelp, forebygge ensomhet og bidra til et aktivt liv for pasienter og brukere. Det handler også om å utvikle yrkesutøvere som har praktiske ferdigheter og vilje og evne til å arbeide for kontinuerlig kvalitetsforbedring. Programfagene skal videre bidra til å utvikle profesjonelle yrkesutøvere med empati og evne og vilje til å yte helhetlig omsorg og samhandle med mennesker med ulike hjelpebehov.
Her har vi det gøy med mye praktisk arbeid. Eget godt utstyrt øvingsrom der mye av undervisningen foregår. Tett samarbeid med virksomheter innen helse i nærmiljøet. Etterstreber at praksis og teori går hånd i hånd for få helhetlig forståelse for omsorg.
Etter vg2
Det vanligste er å gå ut i lære i to år, ta fagprøve og få et fagbrev, og deretter jobbe som fagarbeider.
Du kan ta videre utdanning på fagskole. En fagskoleutdanning er en kort og yrkesrettet videreutdanning som er beregnet på dere som har gått yrkesfag.
Du kan også ta vg3 påbygging, slike at du kan oppnå generell studiekompetanse etter vg2 eller etter oppnådd yrkeskompetanse. Med dette har du mulighet til å ta utdanning ved høyskole eller universitet.