Bygg- og anleggsteknikk
Dette er utdanningsprogrammet for deg som liker å holde på med praktisk arbeid og kan tenke deg å bygge boliger, veier, flyplasser, vann- og avløpsanlegg, tunnelarbeid, rørlegging, teknisk tegning, malerarbeid eller jobbe som blikkenslager.
Alle løpene innen dette utdanningsprogrammet fører fram til fagbrev eller svennebrev.
Hovedområdene på Vg1 bygg- og anleggsteknikk vil være produksjon, tegning (beskrivelse og måltaking), samt bransjelære. Dette vil danne det faglige grunnlaget for utdanning i et av de mange fagene som utdanningsprogrammet består av.
Den praktiske opplæringa vil foregå ute på en byggplass i form av et oppdrag som gruppen har fått. Det kan være restaureringsarbeid, bygging av garasje eller andre relevante byggtekniske oppdrag. Samarbeid med det lokale næringsliv innen bygg og anlegg vil være et viktig bidrag i opplæringa.
Selbu videregående skole tilbyr Vg2 Tømrer. Dette programområdet vil danne grunnlaget for å søke læreplass hos tømrer-, entreprenør- eller byggefirmaer.
Du lærer
- produksjon og oppføring av nye bygninger og anlegg
- ombygging og vedlikehold av bygninger og anlegg
- om tekniske installasjoner
- om kvalitet og sikkerhet
- materialkunnskap
Du blir
- praktisk anlagt og får et godt håndlag
- selvstendig og nøyaktig
- god til å samarbeide
Du kan bli
- vei- og anleggsfagarbeider eller asfaltør
- banemontør eller anleggsmaskinfører
- maler, murer, tømrer eller rørlegger
- stillasbygger, taktekker eller blikkenslager
- trevaresnekker eller glassfagarbeider
Arbeidssteder
- offentlig eller privat virksomhet
- større eller mindre håndverksbedrifter
- industri- eller entreprenørbedrifter
Vi tilbyr disse programområdene
-
Første år
-
Andre år
Veien videre
Yrkesfaglig opplæring fører fram til yrkeskompetanse (med eller uten fag- eller svennebrev). Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning:
- Du kan ta høyere yrkesfaglig utdanning. En fagskoleutdanning er en kort og yrkesrettet videreutdanning som er beregnet på de som har gått yrkesfag.
- Du kan ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse
– etter Vg2 eller
– etter oppnådd yrkeskompetanse.
Da har du mulighet til å ta høyere utdanning ved høyskole eller universitet. Husk at noen studier, f.eks. ingeniør-, realfags- og medisinske studier, forutsetter at du har visse realfag. - Du kan også søke opptak til høyere utdanning etter forkurs eller gjennom Y-veien, yrkesfaglig vei til høyere utdanning. Y-veien er beregnet på deg som har relevant yrkeskompetanse. Forkurs og Y-veien er vanligst innen realfags- og ingeniørstudier.