Helse- og oppvekstfag
Vg1 helse- og oppvekstfag skal bidra til at samfunnet har tilstrekkelig kompetanse i helse- og oppvekstsektoren. Programfagene skal bidra til at aktiviteter som fremmer mestring, utvikling og helse, blir tatt i bruk i yrkesutøvelsen. Programfagene skal videre bidra til å utvikle praktiske ferdigheter, evne og vilje til kontinuerlig kvalitetsforbedring og bevissthet om profesjonelt arbeid og service. Programfagene skal gi grunnlag for helsefremmende arbeid med mennesker i ulike livssituasjoner i et samfunn i endring.
Du lærer
- om helsefremmende arbeid
- om livsstilsykdommer, skader og lidelser
- om barn og unges utvikling
- om kost, ernæring og hygiene
- om kommunikasjon og sosial kompetanse
Du blir
- omsorgsfull og hensynsfull ovenfor mennesker
- flink til å kommunisere
- god til å samhandle med andre
Du kan bli
- helsefagarbeider, ambulansearbeider eller portør
- barne- og ungdomsarbeider
- apotektekniker, helsesekretær eller tannhelsesekretær
- hudpleier, fotterapeut eller ortopeditekniker
Arbeidssteder
- sykehus eller hjemmetjeneste
- barnehager eller skolefritidsordninger
- apotek, tannlege- eller legekontor
- fot- eller hudpleiesalonger
Vi tilbyr disse programområdene
-
Første år
-
Andre år
Veien videre
Yrkesfaglig opplæring fører fram til yrkeskompetanse (med eller uten fag- eller svennebrev). Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning:
- Du kan ta høyere yrkesfaglig utdanning. En fagskoleutdanning er en kort og yrkesrettet videreutdanning som er beregnet på de som har gått yrkesfag.
- Du kan ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse
– etter Vg2 eller
– etter oppnådd yrkeskompetanse.
Da har du mulighet til å ta høyere utdanning ved høyskole eller universitet. Husk at noen studier, f.eks. ingeniør-, realfags- og medisinske studier, forutsetter at du har visse realfag. - Du kan også søke opptak til høyere utdanning etter forkurs eller gjennom Y-veien, yrkesfaglig vei til høyere utdanning. Y-veien er beregnet på deg som har relevant yrkeskompetanse. Forkurs og Y-veien er vanligst innen realfags- og ingeniørstudier.