Restaurant- og matfag (RM)
Liker du å tilberede og servere mat? Er du opptatt av bærekraftig utvikling? Er du interessert i kosthold, ernæring og matkultur? Da er Restaurant- og matfag kanskje noe for deg. Når du velger Restaurant- og matfag får du fagkunnskap du har nytte av hele livet. Du lærer arbeidsteknikker, om kosthold og ernæring, bærekraft og ressursbruk, og får viktig kunnskap og verdifull kompetanse som er ettertraktet i nesten alle bransjer. Dette gir deg muligheten til mange spennende karriereveier, både i Norge og i resten av verden.
Byåsen videregående skole tilbyr utdanningsprogrammet restaurant- og matfag. På Vg1 er det fokus på at elevene skal få et innblikk i alle 11 fagbrevområder utdanningsprogrammet har å by på. I samarbeid med våre samarbeidspartnere får elevene mulighet til å oppleve yrkene på nært hold.
Andre året tilbyr skolen Vg2 kokk og servitør og Vg2 matproduksjon.
Som elev hos oss får du undervisning av lærere med lang erfaring i bransjen og høy kompetanse innenfor flere av fagbrevområder utdanningsprogrammet har å by på.
Byåsen videregående skole har et stødig nettverk både i Norge og utlandet som gir elevene muligheter til å oppleve de ulike fagbrevområder innenfor restaurant- og matfag på nært hold. Nettverket kan også bidra til å gi deg som elev gode muligheter og tilbud i fremtiden. Gjennom Erasmus+ har vi per i dag et tett samarbeid med Kypros. Det jobbes med gjøres avtaler andre land, som Spania og Italia. Dette gir deg som elev hos mulighet til å søke om å gjennomføre deler av bedriftsopplæringen din i utlandet.
- Klassestørrelsen er på 15-16 elever, som gir godt samhold, gode relasjoner og skaper trygghet i opplæringen
- Virkelighetsnær opplæring gjennom samarbeid med bransjen og ulike selskapsoppdrag
- Mye praksisrettet opplæring og praksis i bedrift
- Bærekraft står på timeplanen.
Restaurant- og matfag passer for deg som er praktisk anlagt og liker å jobbe med mat og servering. Du må være kreativ og nøyaktig, og flink til å jobbe både selvstendig og sammen med andre. Du må være serviceinnstilt og like å jobbe mennesker.
- bærekraftigutvikling og ressursbruk
- kost og ernæring
- bruk og behandling av ulike råvarer
- matproduksjon og produksjonsprosesser
- planlegging og tilberedning av ulike matretter
- norske og internasjonale mattradisjoner
- dekking av bord og servering
- etikk og kunde-/gjestebehandling
Velger du Restaurant- og matfag har du muligheten til å ta fagbrev innenfor yrkene:
- kokk, ernæringskokk, ferskvarehandler eller servitør
- baker eller konditor
- pølsemaker, kjøttskjærer, slakte, fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon
Etter to år i skole vil du normalt søke lærlingeplass, og arbeide 2 år som lærling i en bedrift. Her har vi et godt samarbeid med opplæringskontorene innenfor Restaurant- og matfag og Rådgiver RM som hjelper deg med å finne den rette læreplassen. Opplæringen avsluttes med fag- eller svenneprøve. Når fagprøven eller svenneprøven er bestått, får du et bevis på at du har yrkeskompetanse
Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning:
- Med fagbrev kan du ta Høyere yrkesfaglig utdanning - Trøndelag fylkeskommune (trondelagfylke.no)
- Du kan ta Vg4 påbygging til generell studiekompetanse etter oppnådd fagbrev.
- Du kan også ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse etter Vg2 eller etter oppnådd yrkeskompetanse.
- Du kan ta bachelor, master- og doktorgradsnivå innenfor hotell og reiselivsnæringen på Norsk hotellhøgskole i Stavanger. https://www.uis.no/nb/om-uis/norsk-hotellhogskole
Har du spørsmål om utdanningsprogrammet, eller har lyst til å komme på besøk for å se avdelingen eller hospitering, er det bare å ta kontakt med oss:
Avdelingslder RM
Trygve Winge, trywi@trondelagfylke.no
Mob: 92600454
Rådgiver
Atle Walvåg, atlwa@trondelagfylke.no
Mob: 92209603