Restaurant- og matfag (RM)

RM_heading.png

Liker du å tilberede og servere mat? Er du opptatt av bærekraftig utvikling? Er du interessert i kosthold, ernæring og matkultur?  Da er Restaurant- og matfag kanskje noe for deg. Når du velger Restaurant- og matfag får du fagkunnskap du har nytte av hele livet. Du lærer arbeidsteknikker, om kosthold og ernæring, bærekraft og ressursbruk, og får viktig kunnskap og verdifull kompetanse som er ettertraktet i nesten alle bransjer. Dette gir deg muligheten til mange spennende karriereveier, både i Norge og i resten av verden.  

Byåsen videregående skole tilbyr utdanningsprogrammet restaurant- og matfag. På Vg1 er det fokus på at elevene skal få et innblikk i alle 11 fagbrevområder utdanningsprogrammet har å by på. I samarbeid med våre samarbeidspartnere   får elevene mulighet til å oppleve yrkene på nært hold.

Andre året tilbyr skolen Vg2 kokk og servitør og Vg2 matproduksjon.

Som elev hos oss får du undervisning av lærere med lang erfaring i bransjen og høy kompetanse innenfor flere av fagbrevområder utdanningsprogrammet har å by på.

Byåsen videregående skole har et stødig nettverk både i Norge og utlandet som gir elevene muligheter til å oppleve de ulike fagbrevområder innenfor restaurant- og matfag på nært hold. Nettverket kan også bidra til å gi deg som elev gode muligheter og tilbud i fremtiden. Gjennom Erasmus+ har vi per i dag et tett samarbeid med Kypros. Det jobbes med gjøres avtaler andre land, som Spania og Italia. Dette gir deg som elev hos mulighet til å søke om å gjennomføre deler av bedriftsopplæringen din i utlandet.

  • Klassestørrelsen er på 15-16 elever, som gir godt samhold, gode relasjoner og skaper trygghet i opplæringen
  • Virkelighetsnær opplæring gjennom samarbeid med bransjen og ulike selskapsoppdrag
  • Mye praksisrettet opplæring og praksis i bedrift
  • Bærekraft står på timeplanen.


Restaurant- og matfag passer for deg som er praktisk anlagt og liker å jobbe med mat og servering. Du må være kreativ og nøyaktig, og flink til å jobbe både selvstendig og sammen med andre. Du må være serviceinnstilt og like å jobbe mennesker.

  • bærekraftigutvikling og ressursbruk
  • kost og ernæring
  • bruk og behandling av ulike råvarer
  • matproduksjon og produksjonsprosesser
  • planlegging og tilberedning av ulike matretter
  • norske og internasjonale mattradisjoner
  • dekking av bord og servering
  • etikk og kunde-/gjestebehandling

Velger du Restaurant- og matfag har du muligheten til å ta fagbrev innenfor yrkene:

  • kokk, ernæringskokk, ferskvarehandler eller servitør
  • baker eller konditor
  • pølsemaker, kjøttskjærer, slakte, fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon

 

 

Etter to år i skole vil du normalt søke lærlingeplass, og arbeide 2 år som lærling i en bedrift. Her har vi et godt samarbeid med opplæringskontorene innenfor Restaurant- og matfag og Rådgiver RM som hjelper deg med å finne den rette læreplassen. Opplæringen avsluttes med fag- eller svenneprøve. Når fagprøven eller svenneprøven er bestått, får du et bevis på at du har yrkeskompetanse

Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning:


Har du spørsmål om utdanningsprogrammet, eller har lyst til å komme på besøk for å se avdelingen eller hospitering, er det bare å ta kontakt med oss:

Avdelingslder RM
Trygve Winge, trywi@trondelagfylke.no
Mob: 92600454

Rådgiver
Atle Walvåg, atlwa@trondelagfylke.no
Mob: 92209603

Sist oppdatert 06.11.2023