Studiespesialisering (ST)

Studiespesialisering (ST) gir deg det bredeste faglige grunnlaget for videre studier ved høyskoler og universiteter, både i Norge og i utlandet. Du oppnår generell eller spesiell studiekompetanse etter tre år på dette utdanningsprogrammet.
Alle elever på et studieforberedende utdanningsprogram, og som hadde fremmedspråk på ungdomsskolen, skal ha fremmedspråk som fellesfag i Vg1 og i Vg2. Dette kommer i tillegg til engelsk.
På Katta har vi et meget bra språktilbud, enten du vil bytte språk fra det du hadde på ungdomsskolen eller fortsette videre med det språkfaget du har hatt på ungdomsskolen.
Om du har hatt fremmedspråk på ungdomsskolen, skal du ha fremmedspråk i Vg1 og i Vg2 på videregående skole. Vi tilbyr:
- Spansk II
- Fransk II
- Kinesisk II
- Tysk II
Om du ønsker å bytte til et nytt fremmedspråk fra det du hadde på ungdomsskolen tilbyr vi:
- Italiensk
- Spansk
- Tysk
- Kinesisk
Dersom du ikke hadde fremmedspråk på ungdomsskolen, må du ha fremmedspråk i alle tre årene på videregående. Da skal du ha språk nivå I og nivå II på tre år (nivå I+II). Vi tilbyr spansk til deg som skal starte med fremmedspråk.
Felles for alle språkfagene er opplæring i muntlige og skriftlige språkferdigheter, i tillegg til kunnskap om kultur og folk.
Frister det å starte med ett programfag allerede i Vg1?
På Katta kan du ta et valgfritt programfag allerede i Vg1, om du velger studiespesialisering. Det betyr 5 timer mer per uke (35 timer), men da kan du ha ett fag mindre på Vg3, eller du kan fordype deg i et ekstra programfag. Vi tilbyr programfagene:
Breddeidrett gir deg 5 timer i uken der du prøver ut ulike idretter og aktiviteter. Både tradisjonelle idrettsaktiviteter og andre aktiviteter som f.eks. klatring og friluftsliv. Om du setter pris på å være fysisk aktiv sammen med andre kan dette programfaget være midt i blinken for deg. Du blir presentert for basistrening, helsefremmende treningsformer og skadeforebyggende trening. Faget skal bidra til læring og utvikling ved å gi opplevelser og utfordringer som kan skape glede og mestringsfølelse, både individuelt og i sosiale fellesskap.
Breddeidrett foregår i skolens to nybygde kroppsøvingssaler med tilhørende styrkerom. I tillegg benyttes bl.a. klatrehall og bynære naturområder i undervisningen.
Kanskje kan breddeidrett gi deg idrettsglede og inspirasjon til aktivitet utenom skoletid?

Dette faget gir deg mulighet til å ha en litt annen skolehverdag der du får jobbet praktisk og kreativt. Du kan velge å fordype deg i ett eller flere sceneuttrykk og mye av arbeidet i faget vil være å lage og fremføre produksjoner. Programfaget gir en innføring i musikk, dans og drama med hovedvekt på å utvikle egne kunstneriske uttrykk.
Du skal lære mer om:
- Ulike musikalske uttrykk (Musikkens måte å formidle følelser og stemninger på)
- Korsang
- Danseøvelser, danseteknikker og koreografi
- Dramaøvelser og skuespillerteknikker
- Improvisasjon

Matematikkprogrammet er et tilbud for deg som liker matematikk og som lykkes spesielt godt i faget. Hvis du synes det går for sakte framover i vanlige matematikktimer, er dette noe for deg.
Vg1 |
Matematikk 1T + R1, i alt 8 timer per uke. |
Vg2 |
Matematikk R2, full fordypning i matematikk etter Vg2. |
Vg3 |
5 timer per uke er frigjort når du har tatt matematikkprogrammet. |
Hva kan du bruke den frigjorte tiden til i Vg3? Her er noen alternativer:
- Du kan følge matematikkemner ved NTNU gjennom UNG-ordningen. Da får du prøve deg på høyere utdanning før du er ferdig med videregående.
- Du kan bruke mer tid på de andre fagene i Vg3.
- Du kan ta et ekstra programfag.
Kontakt gjerne avdelingsleder for realfag, Amund Krane, for mer informasjon: amukr@trondelagfylke.no
Om du synes det virker interessant med et valgfritt programfag i Vg1-året ditt, ja da vil vi gjerne høre fra deg. I skjemaet under kan du melde interesse for et valgfritt programfag i Vg1. Ønsket ditt er ikke bindende, og det er en forutsetning at du får tildelt skoleplass på Katta og på studiespesialisering gjennom inntaket til sommeren.

Om du ønsker noe undervisning på engelsk, og vurderer å søke International Baccalaureate Diploma Programme (IB DP) på Katta, kan vi anbefale deg ST med forberedende IB.
På Katedralskolen samler vi elever som vurderer å søke International Baccalaureate Diploma Programme (Vg2+Vg3) i samme klasse i Vg1.
Dette Vg1-tilbudet gir deg en forsmak på International Baccalaureate Diploma Programme (IB DP) og er godt egnet for deg som planlegger å søke opptak til IB i Vg2. Du får undervisning på engelsk i noen fag og du får informasjon om det faglige opplegget som brukes på IB. I tillegg får du møte lærere som underviser på IB.
Undervisningen på ST med forberedende IB følger løpet for Vg1-Studiespesialisering. Du er dermed godt forberedt til å fortsette på vanlig studiespesialisering i Vg2 om du heller skulle velge dette alternativet.
Både i din søknad i VIGO og når du får velkomstbrevet fra skolen vil det være mulig å markere at du ønsker ST med forberedende IB.
Vg2-/Vg3-studiespesialisering
Tredje år studiespesialisering
Innenfor ditt programområde (se under) må du velge minst 2 programfag (fordypningsfag) som tas over to år. I tillegg til fordypningsfagene fra ditt programområde velger du programfag fra ditt eller fra et annet studieforberedende utdanningsprogram (medier og kommunikasjon).
Trondheim Katedralskole og Thora Storm tilbyr i samarbeid et meget bredt programfagtilbud. Programfagene kan kombineres på mange forskjellige måter i ditt Vg2- og Vg3-år. Dette gjør at du lettere kan tilpasse utdanningsløpet slik du selv ønsker det. Elever fra Katedralskolen og Thora Storm møtes og går litt på kryss og tvers i løpet av skoleuka. Våre rådgivere vil bistå deg med valg av programfag.
Vi tilbyr studieforberedende program innen:
Om du planlegger f.eks. legestudiet, tannlegestudiet, farmasøytstudiet, veterinærstudiet, sivilingeniørstudiet og arkitektstudiet kreves fordypning i spesielle fag på videregående skole for å kunne søke opptak. Omfatter fag som f.eks. matematikk, fysikk og kjemi.
Fordypningen språk, samfunnsfag og økonomi gir deg den kompetansen du trenger for å kunne studere videre innen retninger som for eksempel psykologi, rettsvitenskap, økonomi og administrasjon, sykepleie, språk, statsvitenskap, pedagogikk, i tillegg til mange andre alternativer.
På vilbli.no kan du lese mer om de ulike programfagene
På vilbli.no kan du se fag- og timefordelingen på Studiespesialisering
På Utdanningsdirektoratets nettsider finner du en oversikt over læreplaner i de forskjellige fagene
Karakterkalkulatoren (utdanning.no). Regn ut poengene dine å se hvilke studier du kan komme inn på med dine poeng. Her kan du også finne ut hvilke fag du må ha på videregående for å komme inn på forskjellige studier på høyskoler og universiteter.
På utdanning.no finnes nyttige søkefunksjoner hvor du kan lete opp yrker og utdanningsveier som interesserer deg. Det er et enormt yrkesutvalg å velge iblant.
Vi tilbyr et spennede realfagtilbud til elever på studiespesialisering:
Fra skoleåret 24/25 tilbyr vi programfagstilbudet «Science» i Vg2 og Vg3. Science er et spennende realfagstilbud der elevene utforsker realfagene i egne programfagsgrupper.

- *Fysikk 1, Kjemi 1, Biologi 1, Geofag 1 eller IT 1
- ** Fysikk 2, Kjemi 2, Biologi 2, Geofag 2 eller IT 2
- *** Realfag eller ikke-realfag
Innhold og opplegg:
- Tilgang til skaperverksted på Trondheim Katedralskole og på Thora Storm, med bl.a. 3D-printer, laserkutter og vinylkutter
- Bygging av egne teknologiske produkter
- Studietur til utlandet i Vg3
- Ekskursjoner og lokale bedriftsbesøk
- Undervisning i dronebygging ved Institutt for elektroniske systemer (IES), NTNU
- Design og gjennomføring av forskningsprosjekt
- Utforskende undervisning der vi ser på praktisk bruk av realfag i moderne teknologi
- Tverrfaglig bruk av realfag til å finne løsninger på aktuelle og reelle problemstillinger
Et fullført Science-program gir deg spesiell studiekompetanse med realfagspoeng og et godt utgangspunkt for alle typer studier.
Tilbudet er et samarbeid mellom Trondheim Katedralskole og Thora Storm vgs.
Kontakt gjerne studieleder Kåre Ottar Mjåseth for mer info karmj@trondelagfylke.no