Restaurant- og matfag

Illustrasjonsbilde RM

Ole Vig videregående skole tilbyr utdanningsprogrammet restaurant- og matfag.
På Vg1 får elevene en innføring i alle 11 fagbrevområdene som utdanningsprogrammet kan ende opp i.

Velg restaurant- og matfag fordi:

  • Klassestørrelse på 15-20 elever gir godt samhold, gode relasjoner og skaper trygghet i opplæringen.
  • Virkelighetsnær opplæring gjennom samarbeid med bransjen og ulike selskapsoppdrag
  • Mye praksisrettet opplæring og praksis i bedrift
  • Du lærer å løse utfordringer på en kreativ måte


Skolen tilbyr Vg2 Kokk- og servitørfag og Vg2 Baker og konditor

Du lærer

  • Grunnleggende tilberedningsteknikker og håndverksferdigheter
  • Om kosthold, næringsmidler og ernæring
  • Tilberedning og servering av mat
  • Behandling av råvarer, mat og drikke
  • Om mattradisjoner og nye trender
  • Om fagenes særegenhet

Du bør være

  • Nysgjerrig og kreativ
  • Praktisk anlagt og ha godt håndlag
  • Serviceinnstilt
  • Glad i å jobbe sammen med andre

Du kan bli

Fagbrevområdene:

  • Kokk, ferskvarehandler, ernæringskokk eller servitør
  • Baker eller konditor
  • Slakter, pølsemaker eller kjøttskjærer
  • Fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon

Etter Vg2 har du mulighet for å gå Vg3 påbygg for generell studiekompetanse.
Du kan også ta  videreutdanning innen ernæring, matteknologi og hotelledelse.

Vi tilbyr disse programområdene

  • Vg1 restaurant og matfag

    Vg1 Restaurant og matfag

    Tverrfaglige ferdigheter innen sjømatfag, kjøttfag, baker og konditorfag og kokk og servitørfag.

    Grunnleggende ferdigheter innenfor tilberedningsteknikker og håndverksteknikker.

    Grunnleggende råvarekunnskap om kjøtt og fisk, melk og korn, frukt og grønt og drikkevarer.

    Vi har fokus på at elevene skal få kunnskap om særegenheten til alle 11 fagbrevområder innen restaurant- og matfag.

    I faget yrkesfaglig fordypning får elevene møte fagpersoner fra bedrifter som deltar i undervisning på skolen i tillegg til at elevene utplasseres i bedrift. Dette foregår i 6 hele uker fordelt gjennom skoleåret.

    Undervisning i programfag foregår minst 2 hele dager på kjøkken i tillegg til teoriundervisning på klasserom/verksted. Programfagslærere og fellesfagslærere samarbeider om å gjøre fellesfagene virkelighetsnære til utdanningsprogrammet restaurant- og matfag.

  • Andre år

    Vg2 Kokk- og servitørfag. Foto: Ole Vig vgs

    Vg2 Kokk- og servitørfag

    Fordypning i restaurantkokk, ferskvarehandler, servitør.
    For restaurantkokken blir rettene blir mer avansert, detaljert og ofte flere retter. Servitøropplæringen innebærer drikkelære, servering og kundebehandling. Ferskvarehandleren lærer seg å legge opp en innbydende disk og må ha kunnskap om produktene som selges.
    Ernæringskokken lærer om riktig tilpasset kost til alle brukergrupper. Alle elevene er innom de ulike fagene ila året.


     I faget yrkesfaglig fordypning legger vi vekt på at elevene finner riktig bedrift og sikrer seg læreplass. Skolen har nært samarbeid med mange  restauranter og institusjoner i nærområdet. I tillegg til at elevene utplasseres flere uker i bedrift, gjennomfører de ofte en «takeover» med våre elever. Da kjører fagpersoner fra bedrift undervisning med elevene på skolen for å vise sin måte å jobbe på. 

    Utplassering i bedrift går over 6 hele uker. 2-3 av disse ukene foregår som regel gjennom praksis i utlandet; skolen har et samarbeid med flere hoteller i Puerto Rico, Spania. Skolen søker om støtte til å gjennomføre denne internasjonaliseringen.

    På slutten av skoleåret skal elevene opp til en tverrfaglig praktisk eksamen. All undervisning er derfor eksamensrettet.

    For elever som ønsker det er det mulig å delta på både teamkonkurranser og individuelle konkurranser for kokk og servitørfag.

    Skolen har fagkompetanse innen både kokkefaget og servitørfaget.

    Vg2 Baker og konditor

    Fordypning i bakerfaget og konditorfaget.
    Bakeren lærer seg å lage alle typer gjærbakst, wienerbakst og annen type bakst. Konditoren lærer seg å lage forskjellige typer kaker, desserter og pynt. Alle elevene er innom de ulike fagene ila skoleåret.

    I faget yrkesfaglig fordypning legger vi vekt på at elevene finner riktig bedrift og sikrer seg læreplass. Skolen har samarbeid med flere bedrifter innenfor baker og konditorfagene som gjør at deler av opplæringen kan legges i bedrift hver uke. Utplassering i bedrift går over 6 hele uker i tillegg.

    Skolen har fagkompetanse innen bakerfaget og innhenter nødvendig fagkompetanse innen konditorfaget der det er nødvendig.

Les mer om linjen på vilbli eller Utdanningsdirektoratet sine nettsider - udir.no

Har du spørsmål?

Einar Martin Kålen
Adjunkt med tilleggsutdanning
74 17 70 23 91 71 46 97