IKT-info til elever

Datamaskin
Photo by laurent-cassagne, unsplash.com

Nedenfor ligger ikt-relatert informasjon for deg som er elev i Trøndelag fylke og på Johan Bojer vgs. Trenger du mer informasjon, eller har du et ikt-relatert problem, er det bare å ta kontakt med skolens ikt-avdeling. Den er plassert i 2.etg i skolebygget.

For deg som elev er skoleportalen et viktig verktøy. I skoleportalen har du tilgang til tjenester som Canvas (læringsplattform), Everyday (fravær/karakterer), Office365 applikasjoner, samt gratis programvare (Officepakken og Ordnett med mere). I tillegg ligger det brukerveiledninger der.

Skoleportal: https://elev.trondelagfylke.no/

 

Alle elever i videregående skole må ha en datamaskin. Trøndelag har en PC-ordning der elevene eier datamaskinen selv. Det vil si at du kan ta med deg en maskin (som må oppfylle noen minstekrav), eller du kan kjøpe én ny PC subsidiert av fylkeskommunen som inkluderer garanti og ulykkesforsikring for perioden.

Informasjonsbrev om Elev-PC i TRFK 2022

Les alt om ordningen her.

Du som er ny elev får en SMS med brukernavn og aktiveringskode. Brukerkontoen din må aktiveres før du får tilgang til andre tjenester. Når du aktiverer kontoen din, må du opprette et nytt passord samt godta at du har lest og forstått IKT-reglementet i Trøndelag. Når brukerkonto aktiveres, godtar du også ordensreglementet og vilkårene for lån av læremidler. Brukerkontoen din benyttes også for å logge på Pocket-ID – det digitale elevbeviset ditt. Selve appen må du laste ned på forhånd.

Aktivering av brukerkonto skjer via
https://bruker.trondelagfylke.no

https://bruker.trondelagfylke.no

Har du glemt passordet ditt, eller må bytte? Velg «glemt passord». Du skal da få en SMS med aktiveringskode som brukes for å sette nytt passord.

På PC/Mac
Velg trådløsnettet «Trondelag-FK»
Skriv inn ditt brukernavn og passord
Trykk «Koble til»
Ved spørsmål om å verifisere sertifikat på Mac eller PC - trykk «Fortsett»

Trådløsnett på mobil
På Iphone – relativt likt som på pc/mac

På Android – EAP-metode – velg «PEAP». På Fase 2 godkjenning – velg «MSCHAPV2». CA-sertifikat – velg «Ikke bekreft». Identitet – velg ditt brukernavn. Ikke skriv inn noe på Anonym identitet. Skriv til slutt inn ditt passord på passord og «Koble til».

Høsten 2018 innførte Trøndelag fylkeskommune digitale skolebevis for sine elever, lærlinger og lærekandidater. Beviset vil være det primære beviset utlevert av fylkeskommunen og kan eksempelvis brukes som identitetskort ved eksamen, godkjent legitimasjon for reise med AtB eller hos andre aktører som tilbyr studentrabatt. I samme løsning vil elever også finne sitt bibliotekkort, som kan benyttes på skolebibliotekene.

Les mer om Pocket id her

I forbindelse med aktivering av din bruker må fylkets IKT-reglement godtas. Reglementet inneholder dataetiske retningslinjer som skal skape et godt lærings- og arbeidsmiljø for elever ved de videregående skolene.

Reglementet kan du lese her

Som elev i Trøndelag fylkeskommune kan du installere Office på din pc. Lisensen til Office er gyldig så lenge du er elev i fylket, og inntil 3 måneder etter at du har sluttet. Office installeres via Skoleportalen - klikk på Programvare og let opp Office i listen over programmer.

Etter at programmet er installert du aktivere Office. For å aktivere office logg inn med skole-eposten din. Eposten din er brukernavnet ditt@elev.trondelagfylke.no

Direktelenke til officenedlastning hvis programvare ikke vises på elevportalen

https://aka.ms/office-install

Direktelink til Canvas
http://trondelag.instructure.com/login/saml

Direktelink til Everyday
For elever:
https://trondelag.no.ist.com/student

For foreldre/foresatte:
https://trondelag.no.ist.com/guardian

LockDown Browser er et program/nettleser designet for å forhindre juks på digitale prøver. På Johan Bojer vgs. brukes denne prøvetypen ofte av lærere. Elevene må derfor laste ned og installere Respondus Lockdown Browser på sin PC eller sin Mac. Programmet lastes ned fra programvarelista på Elevportalen.

Etter at Lockdown Browser er installert, kan det startes fra skrivebordet (programikonet er utformet som en hengelås). Av erfaring vet vi at det er smart å lukke alle Officeprogrammer før du starter Lockdown Browser. I forbindelse med oppstart av programmet sjekker Lockdown Broser hvilke programmer som er åpne på pc-en/mac-en. Den vil be om tillatelse fra deg til å stenge disse - hvilket du gjør for hvert enkelt program. Etter at alle aktuelle programmer er stengt, får du muligheten til å logge på Canvas og starte prøven.

Merk at Lockdown Browser fra tid til annen blir oppdatert. I noen tilfeller (på Mac) vil du få beskjed om å oppdatere programmet. Vi anbefaler at programmet avinstalleres og installeres på nytt ifm. hvert nytt skoleår.

Untis Mobile gir deg rask og effektiv tilgang til oppdaterte timeplaner.

Hvordan sette opp Untis Mobil på din telefon (brukerveiledning).

Elever, og studenter som har praksis på Johan Bojer vgs, kan skrive ut på to ulike måter. Enten skriver du ut via nett.

Brukerveiledning for utskrift via utskriftportalen ligger her.

Lenke til utskriftsporten: https://utskrift.trondelagfylke.no

Pass på at dokumentet du skal skrive ut er lukket på din pc/mac før du laster det opp. For å hente utskrift logger du på en utskriftsenhet med ditt brukernavn/passord og velger "frigi utskrift". Hvis du har et kort med chip (for eksempel et busskort) kan du registrere dette som utskriftskort å bruke dette i forbindelse med pålogging på utskriftsenheten.

Alternativt kan du installere en skriver på din pc eller mac og skrive ut via denne.

Brukerveiledning for å legge til TRFK-skriverkø på pc eller mac.

Når du slutter som elev hos oss vil Microsoftkontoen din etter en stund deaktiveres og slettes. Hvis du kun har lagret filer og dokumenter til skyen mens du har vært elev (Onedrive elevkonto), må du sørge for å ha en lokal sikkerhetskopi av dette.

Hvis du har kjøpt pc gjennom fylkesavtalen og går ut som lærling vil supportavtale fortsatt gjelde. Ta kontakt med IKT-avdeling for spørsmål.

Her er noen viktige snarveier:

Send en henvendelse til IKT på Johan Bojer vgs

Elkjøp bestilling- og service portal

Sist oppdatert 14.06.2022