Arbeidsutveksling gjennom Erasmus +

SS Frankrike.jpg

Espen Sundin Aasen, Philip Stenvold og Marius Almaas Gustad får en unik sjanse til å skaffe seg arbeidserfaring i Frankrike gjennom et prosjekt finansiert av Erasmus +. De reiser til Pezenas ved Montpellier helt sør i Frankrike 30. september, og kommer hjem igjen 19. oktober.

Oppholdet består av en uke på skole - Lyce Metiers de Charles Allies de Pezenas, og to uker i arbeidspraksis:

Espen skal jobbe hos en eiendomsmekler i Pezenas, og ser fram til å lære mer om eiendomsmekleryrket i et land der det er mer vanlig å leie enn å eie. Philip skal jobbe hos en av distriktets største vinprodusenter; Pierre Chavin. Han gleder seg til å få mer kunnskap om en bransje som ikke finnes i Norge. Marius skal jobbe på det lokale turistkontoret i Pezenas - en vakker småby med eget dørmuseum, blant annet, og har allerede satt seg inn i lokalgeografien i området. 

Språket kan bli en utfordring; ingen av de tre snakker noe særlig fransk. De har imidlertid fått lynkurs i fransk språk og etikette før avreise, og satser på at kroppspråk, engelsk og en god porsjon velvilje vil gjøre susen. Alle tre gleder seg til å reise. Det skyldes ikke bare det sørfranske høstklimaet og mulighetene for en dukkert i Middelhavet et drøyt steinkast unna, men et slikt opphold vil gi dem utfordringer og erfaringer på mange plan som de aldri kan få på arbeidsmarkedet hjemme.

Under oppholdet bor de delvis på et internat, og delvis hjemme hos en fransk lærer. Den første uka skal de gå på skole og følge undervisning i ulike fag, samt være sammen med franske elever. De to siste ukene er arbeidsuker. Lærerne Hege Kolberg og Tone Lise Ludvigsen skal være sammen med guttene under deler av oppholdet. 

Denne turen er en del av et utvekslingsprosjekt finansiert ved hjelp av midler fra Erasmus +. Melhuselever får anledning til å skaffe seg arbeidspraksis i utlandet, og anledningen til å oppleve et land fra "innsida" i en lengre periode - ikke bare som turister. I mars kommer det elever fra Pezenas til Melhus/Trondheim for skole/jobb i tre uker. Det er midler for tilsvarende utveklsling også neste år, så da vil det bli anledning for nye elever å søke om en slik tur.