Restaurant- og matfag

Du lærer

  • om kosthold, næringsmidler og ernæring
  • tilberedning og servering av mat
  • behandling av råvarer, mat og drikke
  • om mattradisjoner
  • om helsefremmende livsstil og hygiene

Du bør være

  • praktisk anlagt og ha godt håndlag
  • kreativ og nøyaktig
  • serviceinnstilt

Du kan bli

  • kokk, institusjonskokk eller servitør
  • baker eller konditor
  • pølsemaker eller kjøttskjærer
  • slakter, butikkslakter eller sjømathandler
  • fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon

Arbeidssteder

  • hotell- eller restaurantnæringen
  • sykehus og helseinstitusjoner
  • næringsmiddelindustrien
  • bakerier, konditorier eller slakterier
  • forretninger som selger ferskvarer

Vi tilbyr disse programområdene

  • Første år

    Vg1 Restaurant og matfag

    Ønsker du en utdanning som gir deg mange muligheter, og der du er garantert læreplass og jobb?

    På vg1 får du en innføring i alle retningene du kan velge deg videre på vg2. Dette året får du mye kjøkkenpraksis, og får lære alt det grunnleggende innenfor matlaging – baking, sauser, supper, råvarebehandling av kjøtt, fisk og grønnsaker, teknikker og mye mer.

    For å lære mer om råvareproduksjon, oppsøker vi produsentene der de er. Vi besøker forskjellige matprodusenter i regionen; for eksempel klippfiskproduksjon, fiskeoppdrett, blåskjelloppdrett på Fosen, slaktere og pølsemakere, bakeri, Tine – og selvsagt – Nidar Sjokoladefabrikk…

    Praksis i bedrift har du fire uker i året. Du velger selv utplasseringssted, og her har du sjansen til å prøve ut ulike muligheter dette yrket gir ved å velge forskjellige bedrifter og bransjer. Vanlige praksissteder er hoteller, restauranter, institusjoner, bakeri, kjøtt- og fiskeforedlingsbedrifter. Fagmiljøet på skolen har et godt samarbeid med det regionale næringslivet, og det er lett å skaffe praksisplass. I tillegg til periodene i bedrift, får elevene på 1RM her hos også eksterne oppdrag som gir ytterligere virkelighetsnær praksis.

  • Andre år

    Vg2 Kokk- og servitørfag

    Er du kreativ? Har du en kokk i magen?  Drømmer du om Bocuse d'Or?

    Om du velger vg2 kokk- og servitør på Melhus, vil du bli del av et tett og godt klassemiljø, og du møter kompetente lærere med lang og variert erfaring fra bransjen. Vi har et velutstyrt kjøkken der du lærer alt fra de grunnleggende teknikkene innenfor matlaging, til de mer fine detaljer og finesser du blir utfordret på i finere restaurantkjøkken.

    Melhus videregående skole har gjennom flere års samarbeid med næringslivet utviklet et godt kontaktnett med bedrifter. Gjennom utplasseringer i løpet av skoleåret vil du få muligheten til å knytte kontakt med aktuelle bedrifter hvor du kan tenke deg å være lærling/lærekandidat. Etter vg2 kokk- og servitør kan du søke læreplass som hotell- og restaurantkokk, institusjonskokk eller servitør. Dette er en utdanningsvei der du nesten er garantert jobb slik arbeidsmarkedet er i dag. 

    2KS har muligheten til å etablere en elevbedrift som gjør det mulig å få virkelighetsnær opplæring i tillegg til utplasseringsperiodene, for eksempel en lunsjrestaurant som med jevne mellomrom satte opp treretters menyer og åpnet spisesalen for ansatte. Elevene setter opp meny, lager maten, beregner kostnader og kuvertpris, dekker opp, serverer og informerer gjestene om maten. Tidligere har elever på denne linja også drevet catering-UB. Elevene får også eksterne oppdrag innenfor catering og servering. 

Les mer om linjen på vilbli eller Utdanningsdirektoratet sine nettsider - udir.no

Lurer du på noe?

Berit Aune Ølstøren
Fagleder m/personalansvar
74 17 65 61 91 54 82 84