Restaurant- og matfag

Du lærer

  • om kosthold, næringsmidler og ernæring
  • tilberedning og servering av mat
  • behandling av råvarer, mat og drikke
  • om mattradisjoner
  • om helsefremmende livsstil og hygiene

Du bør være

  • praktisk anlagt og ha godt håndlag
  • kreativ og nøyaktig
  • serviceinnstilt

Du kan bli

  • kokk, ernæringskokk eller servitør
  • baker eller konditor
  • pølsemaker eller kjøttskjærer
  • slakter eller ferskvarehandler
  • fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon

Arbeidssteder

  • hotell- eller restaurantnæringen
  • sykehus og helseinstitusjoner
  • næringsmiddelindustrien
  • bakerier, konditorier eller slakterier
  • forretninger som selger ferskvarer

Vi tilbyr disse programområdene

  • Første år

    Baking på kjøkkenet. Foto: Solveig Brandal

    Vg1 Restaurant og matfag

    Ønsker du en utdanning som gir deg mange muligheter, og der du er garantert læreplass og jobb?

    På vg1 får du en innføring i alle retningene du kan velge deg videre på vg2. Dette året får du mye kjøkkenpraksis, og får lære alt det grunnleggende innenfor matlaging – baking, sauser, supper, råvarebehandling av kjøtt, fisk og grønnsaker, teknikker og mye mer.

    For å lære mer om råvareproduksjon, oppsøker vi produsentene der de er. Vi besøker forskjellige matprodusenter i regionen; for eksempel klippfiskproduksjon, fiskeoppdrett, blåskjelloppdrett på Fosen, slaktere og pølsemakere, bakeri, Tine, lokalmatprodusenter, sjokoladefabrikk…

    Praksis i bedrift har du fire uker i året. Du velger selv utplasseringssted, og her har du sjansen til å prøve ut ulike muligheter dette yrket gir ved å velge forskjellige bedrifter og bransjer. Vanlige praksissteder er hoteller, restauranter, institusjoner, bakeri, kjøtt- og fiskeforedlingsbedrifter. Fagmiljøet på skolen har et godt samarbeid med det regionale næringslivet, og det er lett å skaffe praksisplass. I tillegg til periodene i bedrift, får elevene på 1RM her hos også eksterne oppdrag som gir ytterligere virkelighetsnær praksis.

  • Andre år

    Flambering på kjøkkenet. Foto: Solveig Brandal

    Vg2 Kokk- og servitørfag

    Er du kreativ? Har du en kokk i magen?  Drømmer du om Bocuse d'Or, drive din egen restaurant, bli sommelier, - eller har du lyst på den utfordringa det er med å lage mat til folk som trenger helt spesielle dietter?

    Om du velger vg2 kokk- og servitør på Melhus, vil du bli del av et tett og godt klassemiljø, og du møter kompetente lærere med lang og variert erfaring fra bransjen. Vi har et velutstyrt kjøkken der du lærer alt fra de grunnleggende teknikkene innenfor matlaging, til de mer fine detaljer og finesser du blir utfordret på i finere restaurantkjøkken.

    Melhus videregående skole har gjennom flere års samarbeid med næringslivet utviklet et godt kontaktnett med bedrifter. Gjennom utplasseringer i løpet av skoleåret vil du få muligheten til å knytte kontakt med aktuelle bedrifter hvor du kan tenke deg å være lærling/lærekandidat. Etter vg2 kokk- og servitør kan du søke læreplass som hotell- og restaurantkokk, institusjonskokk eller servitør. Dette er en utdanningsvei der du nesten er garantert jobb slik arbeidsmarkedet er i dag. 

    2KS har muligheten til å etablere elevbedrift som gjør det mulig å få virkelighetsnær opplæring i tillegg til utplasseringsperiodene. 

Les mer om linjen på vilbli eller Utdanningsdirektoratet sine nettsider - udir.no

Lurer du på noe?

Ann Kristin Mathisen
Økonomi- og administrasjonsleder
74 17 95 92 92 81 04 29