Russevaksine

hjernehinnebetennelse.png

Ønsker du å få satt denne vaksinen på skolen 26. eller 28. november? Lever svarslipp i ekspedisjonen senest 21.november. Bindende påmelding!

Hva er smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom)?

Sykdommen skyldes meningokokkbakterier. Friske personer kan ha meningokokker i halsen uten å vite om det, få av disse blir syke, men de kan smitte andre.

Hvorfor er russen spesielt utsatt?

Ungdommer har oftere meningokokker i halsen enn andre. Bakterien smitter ved nærkontakt. En kombinasjon av tett samvær med andre, festing med høyt alkoholforbruk og lite søvn gjør at russen og andre ungdommer kan være spesielt mottaklige for smitte med meningokokkbakterien, og også mer utsatt for å utvikle alvorlig sykdom. De siste fem årene har det årlig vært meldt mellom to og ni tilfeller av meningokokksykdom i denne aldersgruppen. Så langt i 2019 er det meldt om ett tilfelle.

Hvordan kan man beskytte seg?

Smitteoverføring skjer ved dråpesmitte. Deling av flasker, glass og kyssing kan være viktige smittemekanismer. Risikoen for å utvikle meningokokksykdom er lavere hvis du ikke deler flasker og glass med andre, får nok søvn, har et lavt alkoholforbruk og unngår røyking eller passiv røyking. Det er også mulig å vaksinere seg. Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokk A+C+W+Y-sykdom.

Når bør eventuell vaksine tas?

Etter vaksinasjon tar det omtrent to uker før vaksinen gir beskyttelse. Ungdom som vil vaksinere seg før russefeiring anbefales å vaksinere seg i god tid før feiringen begynner. Som ved annen vaksinasjon kan disse vaksinen gi bivirkninger hos noen. De vanligste bivirkningene er rødhet og ømhet på stikkstedet og uvelfølelse med hodepine eller kvalme.

Hva koster vaksinen?

Vaksinen koster kr.320,-.

Vaksinen betales på VIPPS - logg inn på «Kjøp og betal» tast #122817 Melhus helsestasjon. Skriv navnet på den som skal ha vaksinen i meldingen. Ha kvittering klar når vaksinen skal settes. Har andre enn den som skal vaksineres vippset pengene, sørg for at du har kopi av kvittering å vise fram.

Mer informasjon om meningokokksykdom og vaksine finner du på https://www.fhi.no