Internasjonalisering

Cottbus
Cottbus Foto: Steinkjer vgs

Informasjon om skolens aktiviteter innen internasjonalisering

De siste årene har Steinkjer videregående skole jobbet målrettet for å finansiere gode internasjonaliseringsprosjekter. Vi tror at internasjonale erfaringer ikke bare styrker språkkunnskaper, men også fremmer verdier som toleranse, likeverd og forståelse for kulturelt mangfold. I en stadig mer globalisert verden er det viktig å utvikle demokratiforståelse og medborgerskap, slik at elevene våre blir reflekterte og engasjerte samfunnsborgere, godt rustet for framtida.  

Mål og motivasjon                                                                                                                      Vårt mål er at flest mulig elever skal fullføre og bestå videregående opplæring. For noen kan muligheten til å jobbe i et annet land i en periode, med alt av utgifter dekket, være en viktig motivasjon. For andre kan selve opplevelsen av å reise og oppholde seg og lære i en ny kultur gi verdifull erfaring og innsikt. Et utvekslingsopphold bidrar ikke bare til faglig og personlig utvikling, men også til økt forståelse og aksept, noe som gagner både eleven, skolen og samfunnet.

Erasmus+ akkreditering                                                                                                            Steinkjer videregående skole ble våren 2021 Erasmus+ akkreditert både innen fag- og yrkesopplæring og skolesektoren. Dette kvalitetsstempelet viser at vi jobber godt for å fremme internasjonalisering, som er et av våre satsingsområder.

Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett. Programmet skal bidra til kvalitet i utdanningen gjennom inkludering og mangfold, aktivt medborgerskap, og digital og grønn omstilling. Et av hovedtiltakene innen Erasmus+ er å gi elever et læringsopphold i utlandet.

Erasmus+.jpg

Internasjonalisering skoleåret 2024-2025

1. Utvekslingsprosjekter

Skoleåret 2024-2025 vil ca. 44 elever delta på ulike utvekslingsopphold, med varighet fra 7 og opp til 20 dager.

Prosjekt Cottbus: 10 elever på Vg2-trinnet innen Elektro og datateknologi og Teknologi- og industrifag reiser til Cottbus, Tyskland, for et tre ukers opphold med to uker opplæring i relevant bedrift. Gjennom dette samarbeidet er vi også vertskap for tyske elever/lærlinger tre uker hvert år. Vi skal være vertskap for tyske lærlinger i uke 19, 20 og 21. Steinkjer videregående skole har siden 2005 hatt et godt samarbeid med opplæringskontoret Handwerkskammer Cottbus.

Prosjekt Sevilla: Vi sender 8 elever fra Vg2 Restaurant- og matfag til Sevilla, Spania, for et to-ukers opphold med en uke opplæring i en spansk restaurant. Gjennom flere år har vi hatt et godt samarbeid med IES Heliópolis, som er en skole i Sevilla.

Prosjekt Derry: Vi sender 6 elever fra Vg2 Betong og mur til Londonderry, Nord-Irland, for et to-ukers opphold med undervisning ved Foyle International og North West Regional College. Elevene skal bo hos vertsfamilier.

Prosjekt Málaga: 9 elever fra Vg2 Barne- og ungdomsarbeiderfag og Helsearbeiderfag reiser til Málaga, Spania, for et 10-dagers opphold med skolebesøk og besøk ved ulike institusjoner.

Prosjekt Neckarbischofsheim: 3 elever fra Vg2 studieforberedende reiser til Neckarbischofsheim, Tyskland, for å bo hos vertsfamilie og få undervisning ved Adolf Schmitthenner Gymnasium.

Prosjekt Benejúzar: 3 eller 4 elever fra Vg2 studieforberedende reiser til Benjúzar, Spania, for å bo hos vertsfamilie og få undervisning ved en spansk videregående skole.

Prosjekt Rouen: 5 elever fra Vg2 studieforberedende har vært i Rouen, Frankrike, på utvekslingsopphold en uke i januar. Elevene bodde hos vertsfamilier.

2. Jobbskygging

Ansatte fra skolen søker om jobbskyggingsopphold i utlandet, der de kan hente inspirasjon og dele erfaringer med kolleger fra andre land. Samtidig tar vi imot både enkeltpersoner og grupper som ønsker å besøke oss for å lære om vår praksis og undervisningsmetoder.

Utvelgelsesprosess utvekslingsopphold

Hvert år søker skolen om midler til læringsopphold. Søknadene vurderes av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, og antall mobilitetsstipend varierer fra år til år. Elever som ønsker å delta, må skrive en formell søknad og stille på intervju. Vi velger deltakere basert på interesse, motivasjon, oppførsel, orden og atferd, fravær og personlige forutsetninger.

 

Internasjonal koordinator

Anne Lise Austmo er internasjonal koordinator ved skolen vår.

Anne Lise Austmo
Lektor
74 17 78 46 98 84 31 70

 

Vi håper at denne informasjonen gir et godt innblikk i våre internasjonale aktiviteter.

EU.jpg

Sist oppdatert 13.02.2025