Smittevern på Melhus

covid scrabble.jpg

Disse reglene gjelder for alle på skolen, og justeres i tråd med de gjeldende sentrale smittevernreglene. Det er kommunelegen i Melhus som avgjør hvilke tiltak som skal gjelde for vår skole. Elever som er avhengige av offentlig skoleskyss, må også sette seg godt inn i retningslinjene fra AtB. Elever må også merke seg smittevernstiltakene i Melhus kommune.

Vi er på "rødt nivå"

For å minske risikoen for smitte av covid-19, må vi:

holde avstand - vaske hender - være hjemme om man er dårlig - ha få nærkontakter

• Alle klasserom skal være åpne! Elever har i større grad pauser i klasserom. Klasserommene er åpne om morgenen.
  • Elever bør i størst mulig grad holde seg i sin avdeling. Unngå kontakt på tvers av utdanningsprogram.
  • Vi MÅ minne på og hjelpe hverandre til å følge smitteverntiltakene. Dette har vi ALLE ansvar for.
  • Vi oppfordrer alle til å ikke ha så mange nærkontakter nå
Fysisk kontakt
  • Hold god avstand på vei inn og ut av undervisningslokalene, i garderober og på toaletter. Unngå å stå eller sitte tett.
  • Unngå håndhilsing og klemming
Hygiene og renhold
  • Møt på skolen i arbeidstøy – hvis mulig. Hver avdeling har egne «garderoberegler».
  • Det er bare lov å bruke eget utstyr (eks bøker, PC, skrivesaker)
  • Skal du bruke skrivere, skal serviett brukes som "barriere" mellom fingrene dine og displayet
  • Du skal vaske pulten og stolen du har brukt før du forlater et klasserom. Utstyr til dette finnes i klasserommet.
Du skal vaske hendene riktig
    • Når du drar hjemmefra
    • Bruk håndsprit når du går inn på skolen
    • Hver gang du går inn på klasserom/verksted/kjøkken
    • Før og etter måltid
    • Når du har vært på do
    • Etter du har vært ute
    • Hver gang du nyser, hoster eller snyter deg
    • Før du drar hjem fra skolen
    • Bruk håndsprit når håndvask ikke er mulig
Mat og pauser
  • Hold avstand
  • Ta med egen drikkeflaske.
  • Klasserommene kan brukes som "lunsjrom". Husk avstand og gjør rent etter deg!
  • Vannautomater kan brukes. Bruk serviett mellom fingre og påfyllingsknapp. Det finnes ved vannautomatene.
Sykdom?
  • Vær hjemme hvis du har noen som helst tegn på sykdom (influensasymptomer, sår hals og hoste). Gi beskjed til skolen om du er syk.
Om du blir syk på skolen
  • Elev varsler lærer
  • Lærer varsler foresatte om at eleven er syk (under 18 år)
  • Syke elever skal ikke ta offentlig transport (jfr. retningslinjer fra AtB). Om du må hentes skal du da vente på eget rom, evt ute – der det ikke oppholder seg andre.

De fire grunnpilarene for å bremse smittespredning av covid-19:

1. Syke personer skal ikke være på skolen
  2. God hygiene (riktig hånd- og hostehygiene)
  3. Redusert kontakthyppighet mellom personer, og fysisk avstand
  4. Få nærkontakter

Veileder om smittevern fra UDIR

Slik utfører du riktig håndvask

Folkehelseinstituttets temaside om koronaviruset

Melhus kommunes smitteverntiltak

Ved mistanke om - eller påvist - smitte; hva da?

Du har kun milde symptomer
  • Hold deg hjemme til du er symptomfri. Gi beskjed til skolen med en gang. Følg gjeldende råd for koronatesting.
  • Skolen kan vurdere organisert studiearbeid etter avtale med faglærer eller rektor. Det stilles faglige krav til deg på linje med andre elever. Du skal utføre organisert studiearbeid hjemmefra som avtalt.
  • Om du har milde symptomer eller mistanke om at du kan være smittet, tar du  kontakt med lege eller teststasjon.
Om du er satt i karantene av helsemyndighetene
  • Du skal ikke møte på skolen i karanteneperioden.
  • Hvis du er frisk nok til å gjøre skolearbeid, gjøres avtale om organisert studiearbeid hjemmefra.
  • Skolen kan be deg om å dokumentere karantenevedtaket
Om en i husstanden din har symptomer på luftveisinfeksjon
  • Om den i husstanden ikke har bekreftet covid-19, møter du på skolen som normalt. Om du selv får symptomer, drar du hjem.
  • Om en i husstanden har bekreftet covid-19: Da settes du i karantene etter råd fra helsemyndighetene, og skal ikke møte på skolen. Du får organisert studiearbeid hjemmefra i karanteneperioden. Skolen kan be deg om å dokumentere karantenevedtaket.
Om du er for syk til å jobbe med skolearbeid
  • Du leverer egenmelding, evt foresatte gjør det - om du er under 18 år.
Om du er i risikogruppen eller har foresatt(e) i risikogruppen
  • Utdanningsdirektoratets oversikt over når elev og/eller foresatt kan regnes for å være i risikogruppen i Veileder om smittevern legges til grunn.
  • Det er viktig at du informerer skolen om slike forhold. Tilrettelegging av undervisningen vil da skje i samråd med legen din.
  • Om du har et søsken som er i risikogruppen, er det ikke grunn til at du skal holde deg hjemme fra skolen. Du bør da imidlertid være ekstra nøye med smitteverntiltakene!
Når bør du testes for koronavirus?
  • Hvis du blir syk med feber, hoste, tung pust, eller mister smaks- eller luktesansen, kan det være tegn på kronavirussykdom (covid-19).
  • Symptomene kan være milde hos mange, særlig hos barn. Det er mest sannsynlig at du er smittet hvis du blir syk etter å ha hatt nær kontakt med en annen koronasyk person, eller har vært i nær kontakt med større grupper av mennesker.
  • Det er lite sannsynlig at du har covid-19 hvis du ikke har feber eller luftveissymptomer. Ring fastlegen om du er i tvil.

Kilde: https://www.helsedirektoratet.no/nyheter/nar-bor-du-testes-og-nar-bor-du-ikke-teste-deg#naarbormantestesforkoronavirusognaarbormanikke