Hestefag
Hestefaget
Video om heste og dyrefag
Heste og dyrefagpasser for deg som
- ønsker mer kunnskap om hest
- vil ha kunnskap på et sikrere hestehold
- vil bli en bedre rytter og kusk
- vil lære med om hobbyen din
- ønsker å gå ut som lærling i hestefaget
Heste og dyrefag omfatter stalldrift, hesteaktiviteter og hestehold.
Stalldrift
Programfaget omfatter grunnleggende arbeidsprosesser og yrkesøvelse innen daglig drift av stall. Økonomistyring, kvalitetssikring og utvikling og etablering av hest som næring inngår i programfaget. Videre handler programfaget om utstyr, redskaper, verktøy og materialer og grunnleggende teknikk og håndverk. Programfaget dreier seg også om sammenhengen mellom yrkesutøvelse, arbeidsmiljø, naturvern, friluftsinteresser og økonomi. Videre handler programfaget om krav og normer i arbeidslivet, gjeldende regelverk og sikkerhets- og miljøtiltak knyttet til aktiviteter og arbeidsoppgaver.
Aktiviteter med hest
Programfaget omfatter aktiviteter knyttet til omgang med og bruk av ulike typer hester innen tradisjonelle og nye bruksområder. Det handler om stell, håndtering, kjøring, ridning og andre aktiviteter. I dette inngår valg, bruk, tilpasning og vedlikehold av utstyr.
Hest og hestehold
Programfaget omfatter hestens biologi og atferd, forebyggende helsearbeid og sykdomslære. I dette inngår hestens bein og hover. Videre dreier programfaget seg om hestens eksteriør og bevegelse, og om trening, fôring og avlsarbeid. Programfaget omhandler også profesjonelt hestehold og gjeldende regelverk.
Toppidrett Hest
Toppidrett er et 5-timers valgfag som tilbys på Vg1, Vg2 og Vg3.
Toppidrettstilbudet gir deg muligheter til å kombinere skolegang med din interesse for hest og er et unikt tilbud for dem som ønsker å konkurrere i sprang, dressur, islandshest kjøring eller trav.
Med toppidrett som valgfag har du mulighet til å ha hest på timeplanen gjennom 3 år på videregående og samtidig få generell studiekompetanse.
Elevene kan enten låne skolens hester, eller bruke private hester. I toppidrettsfaget kan elevene kan ri for egne trenere eller skolens trenere. Gjennom faget får man tett oppfølging og undervisning. Man utvikler seg som idrettsutøver og faget består av tre hovedemner, treningsplanlegging, basistrening og ferdighetsutvikling.
Opplæringen skal gi utfordring, spenning, glede og mestring
Du oppnår
- studiekompetanse og kan ta høyere utdanning hvis du velger studieforberedende Vg3 naturbruk
Fasiliteter
På Mære har vi en ny og moderne stall med 13 hestebokser. Stallen ble tatt i bruk høsten 2020. Vi har oppgruset paddocker med innlagt isolerte vannkar. Stallen har alle fasiliteter som vaskespilt og oppvarmet salrom. Vi har en stor ridehall med innvendig mål 33 x 70 meter. Vi har også en utebane med mål på 40 x 80 meter.
I tillegg har vi 4 bokser i kjelleren på saustallen, så til sammen er det plass til 17 hester på Mære. Stallen på Mære drives av elever som går turnus.
Oppstalling
Mære har ca 6 skolehester i stallen. De øvrige hesteboksene leies ut til elevhester. Elever på vg1 og vg2 blir prioritert. Stalleien kan variere fra år til år, men for skoleåret 2024/25 koster en stallplass 3.500,- kr pr mnd. Elevene får mulighet til å jobbe i stallen for redusert stalleie. Dette avtales med stallmester for hvert enkelt tilfelle. Se stallkontrakt for å se hva som er inkludert i leia
Sosiale medier, følg oss gjerne på
Snapchat: maerehest
Instagram og facebook: mærehest
Kontakt vår stallmester:
Veien videre
Her kan man skrive noe om veien videre etter endt skolegang, og legge inn knapper som lenker til f.eks studiesteder.