Vg1 Helse- og oppvekstfag

Ønsker du en jobb med mening? Ønsker du å bety noe for andre? 

På vg1 helse- og oppvekstfag på Melhus får du et bredt grunnlag for å kunne velge den utdanningen i helse- og omsorgssektoren som du ønsker. Her kombinerer vi yrkesteori og praksis på mange forskjellige måter, både i enkeltfag og på tvers av fag. Du får lære å legge opp til variert fysisk aktivitet for folk i ulike aldersgrupper og forskjellige livssituasjoner, og i timene på kjøkkenet lærer du å lage sunn mat fra flere land. Elever har tidligere kombinert naturfag, ulike yrkesfag og matlaging ved å lage ulike frokoster - sunne og usunne - og deretter teste hvilken effekt dette har på blodsukkeret. I løpet av skoleåret vil du få lære livreddende førstehjelp ved hjelp av realistisk arrangerte "skadested" med sminkede elever og kunstig blod, og i anatomiundervisningen brukes modeller som tas fra hverandre. Rett som det er kommer skjelettet ut av skapet. For å forebygge skjødesløs kjøring med rullestol, får du et praktisk kurs i sikker stolføring.

Kommunikasjon er en svært viktig del av faget og det senere yrkeslivet. Vi deltar i "Livsglede for eldre", der målet er å gi eldre en meningsfull hverdag - og skape de gylne øyeblikkene mellom unge og gamle. Dette er synliggjort med at elevene har knallgule t-skjorter, og de kalles "de gule englene". Prosjektet gir dobbel glede, og både ungdommen og beboerne på kommunens alders- og sykehjem gleder seg stort til disse møtene. De gjør aktiviteter sammen - gjerne ute. Spaserturer der man hører på fugler, naturstier, samvær med dyr, bowling, spill, lesing, sang og musikk er vanlige aktiviteter, men elevene har også arrangert velværedag for de eldre - med håndmassasje og manikyr. Julebakst gir også gjensidig glede for begge grupper. Og det å bare ha tid til å prate sammen.

Det å reise til Trondheim på byvandring er fint for å bygge et godt sosialt klassemiljø, men det bidrar også til nyttig geografisk og kulturell kunnskap som kan brukes i kontakt med brukere i arbeidslivet senere. Vi har sterkt fokus på relevant tverrfaglighet, og har blant annet bygd aktivitetspark for alle aldersgrupper av bare naturmaterialer på Øysand. Elevene har også drevet en språkkafe for minoritetsspråklige i samarbeid med Melhus bibliotek.

I utplasseringsperioden etter jul har du anledning til å påvirke valg av praksisplass etter hva du tenker å gå videre med. Du får også besøke en del faglig relevante bedrifter og institusjoner: hudpleiesalong, barnehage, apotek, arbeidssenteret på Melhus, tannlegekontor, skoler/sfo og omsorgssenteret på Buen - som skolen har tett samarbeid med.