Lær mer effektivt
Å lære å lære er en ferdighet du trenger i studier og arbeidsliv. Læring handler om å gjøre noe annerledes enn du gjorde før. Dette er som trening; det krever både fokus og repetisjon. Det kan være frustrerende, og du må fokusere på en del av gangen. Vær tålmodig, for læring skjer litt etter litt.
Denne nettressursen er delt inn i syv deler, og du kan begynne på del en, eller der du vet at du har behov for å trene.
De syv delene av «Lær mer effektivt» ser du på bildet nedenfor.
- Legg bort mobilen
- Planlegg
- Ha orden
- Få mer ut av timene
- Bruk digitale hjelpemidler
- Les smart
- Behold roa, ha troa
Du kan gå gjennom delene alene, sammen med foresatte, eller læreren kan bruke dem som en del av undervisningen eller klassens time.
Hjernen til ungdom er ikke er ferdig utviklet. Det har noen konsekvenser for læringen både på skolen og hjemme. Ungdom ser ut som små voksne, men hjernen er under ombygging.
Anne Margrethe Myhre, førsteamanuensis v/ UiO, forklarer:
Selv om ungdommer bor i en voksen kropp, har de behov for støttende og tydelige voksne rundt seg. De trenger trygge voksne som en kompensasjon for pannelappens trege modning. Nettverket mellom pannelappen og de øvrige områdene i hjernen er under utvikling, men inntil denne tilkoplingen er fullført, trenger tenåringer ytre hjelp.
Det er lett å overvurdere ungdom. De fremstår ofte mer mestrende enn de har forutsetninger for å være. Det er store svingninger i følelseslivet og variasjoner i modenhet i forhold til å vurdere for eksempel farer og risiko.
Når de møter fristelser eller utfordringer, trenger de fremdeles hjelp til å sette grenser. Andre ganger har de behov for en trygg voksen som kan forklare hvorfor livet er så utfordrende akkurat nå, og at det er normalt at det tidvis er slitsomt og vanskelig. Det er ikke lett å stå i slike store omveltninger, hverken for den som opplever det på kroppen eller for de som står rundt.
Teksten er et utdrag fra Ungdomshjernen – fra følelser til fornuft - Det medisinske fakultet.
Ungdomshjernen – fra følelser til fornuft - Det medisinske fakultet
Ressurser
Videoer som er laget for ungdom:
Engelsk video fra University og California som handler om det å være ungdom.
Why the teenage brain has an evolutionary advantage
Norsk video fra Rvts Sør om den tredelte hjernen og hvordan den fungerer.
Den tredelte hjernen
Norsk video fra Rvts Sør om toleransevinduet og hvorfor du føler det du føler.
https://youtu.be/XNUtYaS6wfQ
Ålesund kommune har også laget en video om toleransevinduet som kan brukes av foresatte eller lærere, sammen med ungdommen.
Toleransevinduet - sjekk og juster tilstand - Livet og sånn
Videoer som er laget for voksne:
Norsk video fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), hvor lege og hjerneforsker Marte Roa Syvertsen forklarer hva hjerneutviklingen har å si for hvorfor ungdommen er som de er og gjør som de gjør.
https://youtu.be/WvCsRExZDFI
Bufdir har også laget en video om ungdomshjernen og følelser.
https://youtu.be/syzJ3t6CdYE
Bufdir har også laget en video hvor foreldre til tenåringer og psykologspesialister snakker om hvordan man som foreldre kan hjelpe ungdommene til å ha det bra i en alder med mange utfordringer.
Hvordan hjelpe ungdom til å ha det bra? | Foreldrehverdag
Søvn er svært viktig for ungdom og en forutsetning for læring og utvikling. Indre Østfold kommune og Bufdir har laget to videoer som forklarer hvorfor.
https://youtu.be/S6yx9s-Rup4
https://youtu.be/zX6rYwwKH0A
På Heimdal videregående skal ikke mobiltelefonen være framme i klasserommet. Men når du jobber alene eller sammen med andre utenfor klasserommet, kan det være vanskelig å la være å sjekke mobilen.
Mobilen stjeler oppmerksomheten din og kan gjøre at du lærer mindre mens du arbeider med skolearbeid. Det vil si at du må bruke enda mer tid på skolearbeid utenom timene. Hjernen trenger nemlig både pauser og søvn for å «lagre» det du har lært, slik at du kan hente det fram igjen senere.
Når aktiviteten i hjernen er høy over tid (når du ser på videoer, sjekker sosiale medier og kommuniserer med mobilen), skiller kroppen ut stresshormoner som er skadelige for både hjernen og helsen. Det kan blant annet føre til dårligere hukommelse, høyere blodtrykk og svekke både konsentrasjon og oppmerksomhet.
Så hva kan du gjøre for å legge vekk mobilen, få bedre konsentrasjon og øke sjansen for at du husker det du har lest og jobbet med? Hjerneforsker Ole Petter Hjelle og psykolog John Petter Fagerhaug har forsket på mobilbruk, og samlet noen tips i en artikkel fra Medietilsynet.
Slik får du bedre kontroll på mobilbruken din | Medietilsynet
Du kan hjelpe hjernen og bruke tiden din smartere dersom du
- Slår av unødvendige varsler og påminnelser.
- Sletter apper du ikke har brukt på lenge.
- Legger mobilen langt unna at du ikke kan se den, så du må reise deg for å hente den.
- Legger mobilen langt unna senga når du skal sove.
- Tar ekte pauser, hvor du lar hjernen få fri. Gå ut, eller se ut av vinduet.
- Når ubehagelige følelser kommer, la mobilen ligge. For å utvikle deg mentalt og fysisk, må du lære deg å håndtere følelser som ubehag, glede og sorg. Ser du på mobilen når følelsene kommer, får du ikke trent på dette.
Ressurser
Studentopplysningen har laget en video med tips om skjermbruk og studier.
https://youtu.be/l-Tru8qsC5g?feature=shared
Sven Sundet og Mike Stilson var mobilfri et helt år. Hva skjedde med hjernene deres?
Avlogga: Var mobilfri i ett år – dette gjorde det med hjernene til Sven Sundet og Mike Stilson – NRK Trøndelag – Lokale nyheter, TV og radio
Barnevakten har laget en nettressurs for voksne om ungdom og mobilbruk.
Derfor bør barn lære verdien av å legge bort mobilen | Barnevakten
Ungdom trenger støtte og trening i planlegging. Planleggingssenteret i hjernen, frontallappen, er nemlig ikke ferdig utviklet enda. Her er noen tips til hvordan du kan få oversikt over skolearbeidet ditt:
InSchool og Microsoft Teams-appen på telefonen og PC kan hjelpe deg med planleggingen. Se hvordan du installerer og bruker disse programmene på skolens nettsider.
IT-info for elever
Du bruker mindre energi på skolearbeidet når du har planlagt det og vet hva du skal gjøre. Det er faktisk enklere å gjennomføre oppgaver du er mindre motivert for når du har en plan, og vet hva du skal gjøre når.
Ressurser
Planlegg uka. Få hjelp av en forelder/venn om det er vanskelig å komme i gang.
- Se over timeplanen din på Inchool ved å logge inn via skolens hjemmeside
heimdal.vgs.no - Besøk alle Teams-rommene (fagene) dine og se hva som er lagt ut for den kommende uka.
- Legg alle frister og vurderingssituasjoner inn i kalenderen din i Microsoft Teams. Legg inn hjemmeaktiviteter fra de ulike fagene dine i den samme kalenderen.
- Lag din egen ukeplan i Word med alle aktiviteter. Du kan også ta med ting som skjer utenom skolen. Ta bilde av planen når du er ferdig, så kan du sjekke planen når du trenger det.
Mange synes det er fint å planlegge både skolearbeid, fritid og søvn i en og samme timeplan. Miljøveileder Trine har laget et eksempel på hvordan en detaljert timeplan kan se ut. Du kan lage den enten digitalt eller på papir. Gjør det som passer best for deg.
For å få oversikt over hva du skal gjøre, kan du bruke Stressless-kommoden. Slik gjør du det:
- Lag en liste over ting du skal gjøre denne uka. Du kan tenke på lista som en kommode du må rydde i (stressless-kommoden).
- Etter at du har skrevet lista, skal du svare på 4 spørsmål:
- Hva må gjøres nå?
- Hva kan vente?
- Hva trenger du hjelp til?
- Hva må du leve med / kan du ikke gjøre noe med?
Du kan tegne kommoden på et ark med fire deler. Under ser du et bilde du kan bruke når du skal jobbe med kommoden.
Når du har orden og vet hvor alt er, bruker du mindre tid og energi på å lete. I perioder med mye skolearbeid og i forkant av eksamen blir dette ekstra viktig. Husk at du kan spørre om hjelp!
På skolen kan du sørge for å
- Ha kontroll på skoleutstyret ditt. Ha en fast plass for alt du trenger i skoleveska/-sekken din, og unngå å bytte mellom ulike sekker/vesker. Ha en fast plass hjemme hvor du alltid oppbevarer skoleutstyret ditt. Trenger du kalkulator eller gymtøy bare noen dager? Legg inn en fast påminnelse på telefonen din. Post it-lapper på veggen hjemme kan også være nyttig. Du kan også leie elevskap på skolen.
- Lage mapper på PC-en din for hvert fag og skoleår. Bruk OneDrive for trygg lagring i skyen, og for å ha alt skolearbeidet ditt tilgjengelig på tvers av enheter. Husk at du kan søke på mappene fra hovedmenyen, og da er det en stor fordel å ha alle filer fra et fag samlet.
- Når du lager et nytt dokument, gi dokumentet et navn som beskriver hva som er i dokumentet, f.eks. «Samfunnsfagoppgave om internasjonal politikk fra del 4 260325». Da blir det enklere å finne det igjen senere, for eksempel til en vurdering eller til en eksamen i faget.
Ressurser
Bodin videregående skole har laget en nettside om digitale verktøy for struktur og oversikt, blant annet bruk av digital kalender og huskelister (To do).
Digitale verktøy - Bodin vgs
Noen flere tips for å bli bedre på orden og organisering, kan være å
Bruke kalendere og påminnelser
- Prioritere arbeidsoppgaver og sette realistiske mål
- Lage en liste for oppgaver som skal løses hver dag.
- Krysse av hver gang du har løst en oppgave.
- Gjøre en ting om gangen.
- Ta pauser.
- Lage rutiner i hverdagen.
- Ha et fast sted for viktige ting (penger, PC, mobil, nøkler)
Hentet fra ADHD - Mental Helse Ungdom
ADHD - Mental Helse Ungdom
- Forbered deg ved å sjekke Teams på forhånd. Evt skriv ned spørsmål du allerede har. Da vet du hva dere skal lære om, og hjernen får mulighet til å hente fram tidligere kunnskap om teamet og til å forberede seg på å lære mer.
- Ha med læreboka i timene.
- Skriv om temaet eller kapittelet du skal lære om i forkant av timene. Oppsummer etter timen.
- Ta notater eller lag tankekart underveis. Da er det enklere å holde fokus.
- Vær muntlig aktiv/diskuter.
- Gjør en avtale med klassekameratene dine om at dere er i "skolemodus" i timene. Hjelp hverandre.
- Spør læreren og ha god dialog med underveis. Læreren en en viktig ressurs som du kan benytte deg av for å få mer ut av timene.
Ressurser
Læringsstrategier:
Mnemoteknikk er et samlebegrep for metoder som hjelper oss å huske ting lettere. Mnemoteknikk: å huske fakta (hva) eller fremgangsmåter (hvordan) - Læringsstrategier
Du kan lage og bruke chunks. Ordet kommer fra engelsk og betyr blokk. For oss betyr en chunk en blokk med informasjon som du husker og jobber med som et enkelt element. Chunking - Læringsstrategier
«Dekke over»-læringsstrategien består av at du gradvis dekker over mer og mer av det opprinnelige lærestoff, mens du gjentar og fylller ut det som er dekket over, til du til slutt husker det hele.
Dekke over - Læringsstrategier
Kuben videregående skole har laget en nettside med tips om studieteknikk og råd om hvordan du kan bruke tiden på skolen best mulig.
Studieteknikk - tips og triks
Invester tid i å lære deg noen programmer. Få hjelp av foresatte, venner eller ansatte på skolen underveis. Du finner informasjon fra IT- tjenesten på Heimdal vgs sin hjemmeside.
IT-info for elever
Ressurser
Bruk Microsoft Teams. Bruk e-læringskurset «Bli kjent med Teams, Skolearbeid og oppgaver og OneNote». Ta gjerne kurset sammen med en foresatt. Kurset er tilgjengelig fram til september 2025.
Skoleportal - Teams for skole
Lær deg funksjonene i Microsoft Word. Du finner hjelpesider og tips på Microsoft sine nettsider.
Hjelp og læring for Word
I tillegg har vi på Heimdal videregående laget instruksjoner til noen verktøy for lesing og skriving i Word, som du finner på våre nettsider.
Verktøy for lesing og skriving
Digitale ordbøker finnes på mange ulike språk. Husk å sjekke hvilke ordbøker du kan bruke på skriftlig eksamen.
Landssamarbeidet for eksamen – Hjelpemiddelordningen til skriftlig eksamen – Novari IKS
Prøv diktering og opplesing for å variere hvordan du leser og skriver. Det å lese inn tekst, kan hjelpe deg med å komme i gang med skriving. På samme måte kan det å lytte til det du har skrevet, være en måte å forbedre og «se over» teksten på.
Verktøy for lesing og skriving
Bruk Lingdys og digitale lærebøker dersom du har dysleksi. Husk å laste ned tillegg til nettleseren din før eksamen. Sjekk skolens samleside for alt om dysleksi.
Dysleksibanken
BISON gir deg kjapt en oversikt over en ny tekst:
- Bilder
- Innledning
- Sluttdel
- Overskrifter
- Nøkkelbegreper
Hentet fra BISON - Læringsstrategier
BISON - Læringsstrategier
Lag deg et tankekart for å tenke over det du har lest eller hva du kan fra før.
Tankekart - Læringsstrategier
For lærere:
«Læringsstrategier» er et hefte med øvelser og teorier som kan brukes i alle fag.
laringsstrategier-i-flere-fag.pdf
Lesesenteret har laget en nettside om god leseopplæring som er nyttig for alle fag.
God leseopplæring | Språkløyper
På nettsiden læringsstrategier.no finnes flere verktøy for å huske bedre, forstå bedre, og for å kontrollere læringsprosessen.
Hva er læringsstrategier - Læringsstrategier
Blir du utålmodig, lei eller forvirra når du skal lære noe nytt? Det er helt normalt! Pust, lag deg delmål, og be om hjelp og støtte. Læring koster noe, og da er det godt å vite at det er likt for alle. Fokuser på det du får til, og ikke gi opp.
Vi har samlet noen ressurser for lav motivasjon og når du holder på å miste troa.
Ressurser
Pomodoro
Pomodoro-teknikken hjelper deg med å komme i gang og å huske det du jobber med. Du husker aller best hvis du gjentar læringen neste dag. Slik gjør du det:
- Bestem deg for hva du skal gjøre.
- Sett en nedtelling på 15 eller 25 minutter.
- Jobb med det du har bestemt deg for.
- Når nedtellingen stopper, sett en markør på papiret.
- Har du under 4 markører, ta en kort pause på 3-5 minutter; fortsett så til steg 2.
- Etter fire markører, ta en lengre pause på 10-30 minutter. Gjenta så fra steg 1.
Hentet fra nettstedet www.læringsstrategier.no v/ Herbert van-Vliet.
Pomodoro - Læringsstrategier
Stresshåndtering
En stresset kropp og et stresset hode har lav kapasitet til å lære. Så før du gjør noe annet, jobb ned stresset. Ungdommer er mer sårbare for stress enn voksne, så derfor er det ekstra viktig å lære hvordan du kan regulere stresset. Husk at du kan spørre om hjelp med dette, både på skolen og hjemme.
BBC Brainsmart har laget en video på engelsk som kort forklarer hva stress er, og hva du kan gjøre med det.
Managing Stress - Brainsmart - BBC
Ålesund kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune har laget flere videoer for ungdom på norsk. En video handler om stress og hva man kan gjøre med det.
https://youtu.be/w0W9HNYeCew?list=PLytf15gvJei2fgn08LXOKWWamx7fd4aP7
En annen video viser en kort øvelse for å stresse ned.
https://youtu.be/emvHQncfsok?list=PLytf15gvJei2fgn08LXOKWWamx7fd4aP7
Er du overveldet av følelser og alt du må tenke på?
https://youtu.be/noxf90JiF78?list=PLytf15gvJei2fgn08LXOKWWamx7fd4aP7
Bufdir har laget flere videoer for foresatte, som de har samlet på en nettside.
Kort og godt om å være foreldre | Bufdir
Skolerom er en nettressurs utarbeidet av foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG), hvor du finner en side som handler om motivasjon og lærende tankesett.
Fra mestring til motivasjon | Skolerom.no
Læringsplakatens punkter og innhold er utviklet av ansatte ved Heimdal videregående skole. Denne nettsiden hører til læringsplakaten, og er utarbeidet av Elevtjenesten ved Heimdal videregående.
Send oss gjerne forslag og tilbakemeldinger
Lenker og ressurser er lånt fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), RVTS Sør, læringsstrategier.no v/ Herbert van-Vliet, Livet og sånn utviklet av Ålesund kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune, Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger, og Kuben og Bodin videregående skole.
Noen lenker er for ungdommer og noen er for foresatte.