IT-info for elever

Som elev i videregående skole er din datamaskin et viktig verktøy. På denne siden er det samlet mye informasjon om hvordan du kommer i gang og bruker din datamaskin og de digitale verktøy du får på best mulig måte.

Viktige nettadresser:

Visma Inschool - Heimdal vgsMerk! Du kan kun logge inn via skolens lenke, med "heimdal-vgs" i nettadressen.

Skoleportalen - Trøndelag fylkeskommune

Les mer om disse nettstedene lenger ned på siden.

Kom i gang

Elever bruker sine private bærbar-PCer på skolen. Det er mulig å kjøpe en rabattert maskin gjennom en fylkeskommunal ordning, for Vg1-elever som ønsker det. Elever på Vg2 som ikke har gått Vg1 i Trøndelag tidligere og elever i innføringsklasser for minoritetsspråklige kan også bestille. Mer om dette kan du finne på nettsiden under
trondelagfylke.no/elevpc

Når du har mottatt din elevpc og skal starte den for første gang får du spørsmål om hvilken type konto du skal logge inn med. Her skal du velge privat Microsoftkonto.

Alle elever får individuelle brukernavn og passord som bl.a. skal brukes for å koble maskinene på nett, til utskrift, LMS (Teams) og tilgang til Office-programvare.

I de ulike fag får elever også programvare som er relevant for undervisningen

Før du begynner som elev i fylket, mottar du en sms med brukernavn og aktiveringskode.

Brukerkontoen må aktiveres før du får tilgang til andre tjenester.

I forbindelse med aktivering av konto, må du opprette et nytt passord samt godta at du har lest og forstått IKT-reglementet i Trøndelag.
Aktivering av brukerkonto skjer via lenken under. På dette nettstedet kan du også senere bytte passordet ditt.
https://bruker.trondelagfylke.no 

Video - Hvordan aktivere din elevbruker (laget av Ole Vig vgs.).

Krav om 2-faktor for alle elever.  

2-faktor autentisering er påkrevet for alle elever i Trøndelag fylkeskommune. Dette gir et ekstra lag med beskyttelse om passordet ditt kommer på avveie. Når du er på skolen, og er koblet til trådløsnettet Trondelag-FK, slipper du å logge på med 2-faktor. Utenfor skolenettet må du logge på med en ekstra kode som du får gjennom en app på mobilen. Nedenfor ligger en oppskrift på hvordan du aktiverer 2-faktor. Vi anbefaler at 2-faktor settes opp på mobiltelefon. Har du ikke mobiltelefon hopper du til avsnittet «AuthMe».

Brukerveiledning - hvordan sette opp 2-faktor for din elevbruker.

Som elev kan du installere Office på din pc/mac. Lisensen til Office er gyldig så lenge du er elev i fylket, og inntil 3 måneder etter at du har sluttet. Office installeres via Skoleportalen - klikk på Programvare og let opp Office i listen over programmer.

Video -  hvordan installere og aktivere Office på din pc/mac (laget av Ole Vig vgs.).

Etter at programmet er installert MÅ du aktivere Office. For å aktivere office logg inn med skole-eposten din. Eposten din er brukernavnet ditt@elev.trondelagfylke.no

Ditt digitale skolebevis i Pocket-ID vil være det primære beviset utlevert av fylkeskommunen. Det kan eksempelvis brukes som identitetskort ved eksamen, godkjent legitimasjon for reise med AtB eller hos andre aktører som tilbyr studentrabatt. I samme app vil du som elev også finne ditt bibliotekkort, som kan benyttes på skolebibliotekene. Du kan lese mer om Pocket-ID på Trøndelag Fylkeskommunes nettside via lenken nedenfor.

Digitale bevis - Trøndelag Fylkeskommune

Video - Hvordan koble til trådløst nett på Pc/Mac samt mobil (laget av Ole Vig vgs.).

På Pc/Mac

Velg trådløsnettet «Trondelag-FK»
Skriv inn ditt brukernavn og passord
Trykk «Koble til»
Ved spørsmål om å verifisere sertifikat på Mac eller PC - trykk «Fortsett»

Trådløsnett på mobil

På Iphone – Følg fremgangsmåten som på Pc/Mac

På Android – EAP-metode – velg «PEAP». På Fase 2 godkjenning – velg «MSCHAPV2». CA-sertifikat – velg «Ikke bekreft». Identitet – velg ditt brukernavn. Ikke skriv inn noe på Anonym identitet. Skriv til slutt inn ditt passord på passord og «Koble til». 

 

Gjennom skoleåret

Når faglærer ber deg instellere en programvare for bruk i undervisningen, vil du finne lenke til denne på skoleportalen.

Skoleportalen - Trøndelag fylkeskommune

​​Fra skoleåret 24/25 innføres "Teams for skole" som læringsplattform, og tar over for Canvas.

Du logger inn påhttps://teams.microsoft.com/med din Trøndelag fylkeskommune konto. Kilent for datamaskin og app for mobiltelefon kan lastes ned.

Visma InSchool (VIS) er systemet hvor du kan finne timeplan, oversikt over fravær og karakterer, søknader og mer.

Visma Inschool - Heimdal vgs
Når du skal logge deg inn på Visma InSchool er det viktig at du bruker skolens lenke. Hver skole eller institusjon som bruker Visma InSchool har en egen nettadresse. Du kan lett sjekke om du er på rett adresse ved å se etter skolens navn i nettadressen. (heimdal-vgs.inschool.visma.no)

Les mer på:Informasjon om Visma InSchool for elever/studenter/deltagere (trondelagfylke.no)

Som elev i fylket og på Heimdal vgs, er skoleportalen et viktig verktøy. I skoleportalen har du tilgang til tjenester som Teams for skole (læringsplattform), Visma InSchool (fravær/karakterer), Office365 applikasjoner, samt gratis programvare (blandt annet Officepakken, Ordnett og Geogebra). I tillegg ligger det flere brukerveiledninger der.

Skoleportalen - Trøndelag fylkeskommune

Når du ønsker å dele et dokument for å samskrive med andre, anbefaller vi at du bruker Office365 i Elevportalen.

" width=

Brukerveiledning for deling og samskriving i Office365 (Word)

Elever, og studenter som har praksis på Heimdal, kan skrive ut på to ulike måter. Enten skriver du ut via nett.

Brukerveiledning for utskrift via utskriftportalen ligger her.

Lenke til utskriftsporten: https://utskrift.trondelagfylke.no

Pass på at dokumentet du skal skrive ut er lukket på din pc/mac før du laster det opp. For å hente utskrift logger du på en utskriftsenhet med ditt brukernavn/passord og velger "frigi utskrift". Hvis du har et kort med chip (for eksempel et busskort) kan du registrere dette som utskriftskort å bruke dette i forbindelse med pålogging på utskriftsenheten.

Alternativt kan du installere en skriver på din pc eller mac og skrive ut via denne. 

Brukerveiledning for å legge til TRFK-skriverkø på pc eller mac. 

Respondus LockDown Browser er et program/nettleser designet for å forhindre juks på digitale prøver. Programmet lastes ned fra programvarelista på Skoleportalen.Skoleportalen - Trøndelag fylkeskommune

Av erfaring vet vi at det er smart å lukke alle Officeprogrammer før du starter en Lockdown Browserprøve. I forbindelse med oppstart av programmet sjekker Lockdown Broser hvilke programmer som er åpne på pc-en/mac-en. Den vil be om tillatelse fra deg til å stenge disse - hvilket du gjør for hvert enkelt program. 

Merk at Lockdown Browser fra tid til annen blir oppdatert. I noen tilfeller (på Mac) vil du få beskjed om å oppdatere programmet. Vi anbefaler at programmet avinstalleres og installeres på nytt ifm. hvert nytt skoleår. 

" width=   

I forbindelse med aktivering av din bruker må fylkets IKT-reglement godtas. Reglementet inneholder dataetiske retningslinjer som skal skape et godt lærings- og arbeidsmiljø for elever ved de videregående skolene.

Reglementet kan du lese her

På eksamen bruker du din egen datamaskin. Du må selv se til at den fungerer som den skal før eksamensdagen. 
Før eksamensdag er det viktig at du kjører alle oppdateringer som ligger og venter. Det er også viktig at du tar en omstart av din datamaskin rett før eksamen. 

All programvare du skal bruke på eksamen må være installert på din datamaskin og logget på der det behøves, for eksempel Word.
Ordboka Ordnett+ skal være lastet ned til din datamaskin. Dette må gjøres for hvert skoleår, da lisensen oppdateres. 

Ang. lagring av dokument under eksamen der du skal levere et dokument.

Bruker du skylagringstjenester som Onedrive og Icloud til vanlig? Vi anbefaler at du på eksamensdagene ikke lagrer her eller i mapper som synkroniseres mot skyen. Dette fordi du under eksamen ikke er på ordinært TrondelagFK-nett. Opprett derfor en ny mappe lokalt på harddisken på pc-en eller mac’en utenom Onedrive/Icloud. 

Lagre lokalt på pc

Åpne et nytt tomt dokument i Word. Trykk på Fil - Lagre som - Bla igjennom

" width=

  1. Trykk deretter på (C.)
  2. Lag en ny mappe
  3. Gi den nye mappen et navn - f.eks Eksamen. Dobbeltklikk på mappen for å åpne den.
  4. Gi dokumentet et navn
  5. Trykk lagre.

" width=

Lagre jevnlig under eksamen. Du må selv trykke på lagre-knappen underveis i eksamen, da automatisk lagring ikke er mulig på eksamen.

" width=

 

Lagre lokalt på Mac

Åpne et nytt tomt dokument i Word.

Trykk på Fil - Lagre som - velg På min Mac
Gi dokumentet et navn, istedenfor Onedrive velger du f.eks. skrivebordet, dokumenter eller nedlastninger. Trykk på Lagre.

" width=

 

" width=

Lagre jevnlig under eksamen. Du må selv trykke på lagre-knappen underveis i eksamen, da automatisk lagring ikke er mulig på eksamen.

" width=

 

Viktig for avgangselever

Når du slutter som elev hos oss vil Microsoftkontoen din etter en stund deaktiveres og slettes. Hvis du kun har lagret filer og dokumenter til skyen mens du har vært elev (Onedrive - trøndelagfylke), MÅ du sørge for å ha en lokal sikkerhetskopi av dette. Det er IKKE MULIG å gjenopprette disse filene i ettertid!

Takk til Strinda vgs og Ole Vig vgs for lån av innhold.