Matproduksjon gjør deg kvalifisert for et yrke innenfor bearbeiding av råvarer og produksjon av mat. Det er de ansatte i denne bransjen som sørger for at du kan finne alle nødvendige matvarer i butikkhyllene.
Kjøttskjærerens arbeid begynner der slakteren har avsluttet sitt arbeid. Kjøttskjæreren skjærer ned skrotten til ferdige råvarer for videre produksjon eller salg, som fileter, biffer og andre kjøttstykker.
Som pølsemaker er det dine arbeidsoppgaver å foredle råvarene fra slaktet til forskjellige kjøttprodukter. Dette omfatter deiger, farser, forskjellige pølsesorter, posteier, og påleggsvarer som ruller, skinker og farsepålegg. Bacon og andre salte og røkte produkter samt spekemat og spekepølser hører også med blant varene som pølsemakeren lager. Råvarekunnskap, reseptberegning og kalkulasjon er også viktige områder som pølsemakeren må beherske i tillegg til kunnskaper om hygiene og lover og forskrifter som gjelder bransjen.
Slakteryrket er et av verdens eldste yrker og danner grunnlaget for all videre kjøttvareproduksjon. Slakteren er den første som kommer i kontakt med slaktet, og faglig dyktighet og vurderingsevne er av største betydning for å sikre gode råvarer. Yrket omfatter behandling av slaktedyrene fra bondens fjøs til ferdig slakteskrott. Som slakter får du trening i bruk av verktøy og tekniske hjelpemidler, dyrebehandling. Lære om anatomi, slaktets kvalitet og faglig håndferdighet. Du vil også få opplæring i hygiene, slakteforskrifter og kjøttkontroll.
Fagarbeideren følger produksjonen fra råvarene kommer inn i bedriften til produktet er ferdig og klart for utsendelse. Arbeidsoppgaver er knyttet til å starte og stille inn produksjonsutstyr, styre produksjonen fra start til produktet er ferdig, kunne foreta enkle reparasjoner og generelt vedlikeholdsarbeid og utføre kvalitetskontroller gjennom laboratorieanalyser
Fagarbeidere i sjømatproduksjon jobber med mottak, kontroll og håndtering av råstoffer (fisk og annen sjømat). Fagarbeidere i sjømatproduksjon er ansatt i bedrifter som lager sjømat. Fagarbeideren kan følge produksjonen fra råvarene kommer inn til bedriften og til produktet er ferdigstilt og klart for utsendelse til forbrukerne.