IKT-info til elever

glenn-carstens-peters-npxXWgQ33ZQ-unsplash (Stor).jpg

Som elev i fylket, og på Strinda, er skoleportalen et viktig verktøy. I skoleportalen har du tilgang til tjenester som Canvas (læringsplattform), Visma InSchool (fravær/karakterer), Office365 applikasjoner, samt gratis programvare (Officepakken og Ordnett). I tillegg ligger det flere brukerveiledninger der.

Skoleportal - https://elev.trondelagfylke.no/

 

Kom i gang!

Vi ønsker at nye elever raskest mulig kommer i gang med IKT-bruk på Strinda. Derfor har vi laget en Kom i gang-bolk med info og korte videoer som viser hvordan du aktiverer elevbrukeren, hvordan du får trådløst nett på mobil/pc/mac samt installasjon og aktivering av Officepakken og skylagringstjenesten OneDrive. 

Før du begynner som elev i fylket, mottar du en sms med brukernavn og aktiveringskode. Brukerkontoen må aktiveres før du får tilgang til andre tjenester. I forbindelse med aktivering av konto, må du opprette et nytt passord samt godta at du har lest og forstått IKT-reglementet i Trøndelag. Aktivering av brukerkonto skjer via https://bruker.trondelagfylke.no På dette nettstedet kan du også senere bytte passordet ditt.

Video - Hvordan aktivere din elevbruker (laget av Ole Vig vgs.).

Krav om 2-faktor for alle elever fra skoleåret 23/24.  

2-faktor aktiveres for alle elever i Trøndelag fylkeskommune fra skoleåret 23/24 (fra onsdag 23.8). Dette gir et ekstra lag med beskyttelse om passordet ditt kommer på avveie. Nedenfor ligger en oppskrift på hvordan du aktiverer 2-faktor. Vi anbefaler at 2-faktor settes opp på mobiltelefon. Har du ikke mobiltelefon hopper du til avsnittet «AuthMe».

Brukerveiledning - hvordan sette opp 2-faktor for din elevbruker.

 

Video - Hvordan koble til trådløst nett på Pc/Mac samt mobil (laget av Ole Vig vgs.).

På Pc/Mac

Velg trådløsnettet «Trondelag-FK»
Skriv inn ditt brukernavn og passord
Trykk «Koble til»
Ved spørsmål om å verifisere sertifikat på Mac eller PC - trykk «Fortsett»

Trådløsnett på mobil

På Iphone – Følg fremgangsmåten som på Pc/Mac

På Android – EAP-metode – velg «PEAP». På Fase 2 godkjenning – velg «MSCHAPV2». CA-sertifikat – velg «Ikke bekreft». Identitet – velg ditt brukernavn. Ikke skriv inn noe på Anonym identitet. Skriv til slutt inn ditt passord på passord og «Koble til». 

Som elev kan du installere Office på din pc/mac. Lisensen til Office er gyldig så lenge du er elev i fylket, og inntil 3 måneder etter at du har sluttet. Office installeres via Skoleportalen - klikk på Programvare og let opp Office i listen over programmer.

Video -  hvordan installere og aktivere Office på din pc/mac (laget av Ole Vig vgs.).

Etter at programmet er installert du aktivere Office. For å aktivere office logg inn med skole-eposten din. Eposten din er brukernavnet ditt@elev.trondelagfylke.no

Direktelenke til officenedlastning hvis programvare ikke vises på elevportalen 

https://aka.ms/office-install

 

Annen IKT-relevant informasjon

Alle elever i videregående skole må ha en datamaskin. Trøndelag har en PC-ordning der elevene eier datamaskinen selv. Det vil si at du kan ta med deg en maskin (som må oppfylle noen minstekrav), eller du kan kjøpe én ny PC subsidiert av fylkeskommunen som inkluderer garanti og ulykkesforsikring for perioden.

Les alt om ordningen her.

Høsten 2018 innførte Trøndelag fylkeskommune digitale skolebevis for sine elever, lærlinger og lærekandidater. Beviset vil være det primære beviset utlevert av fylkeskommunen og kan eksempelvis brukes som identitetskort ved eksamen, godkjent legitimasjon for reise med AtB eller hos andre aktører som tilbyr studentrabatt. I samme løsning vil elever også finne sitt bibliotekkort, som kan benyttes på skolebibliotekene.

Les mer om Pocket id her

Når du ønsker å dele et dokument for å samskrive med andre, anbefaller vi at du bruker Office365 i Elevportalen.

Brukerveiledning for deling og samskriving i Office365 (Word)

LockDown Browser er et program/nettleser designet for å forhindre juks på digitale prøver. På Strinda vgs. brukes denne prøvetypen ofte av lærere. Elevene må derfor laste ned og installere Respondus Lockdown Browser på sin PC eller sin Mac. Programmet lastes ned fra programvarelista på Elevportalen.

Av erfaring vet vi at det er smart å lukke alle Officeprogrammer før du starter en Lockdown Browserprøve. I forbindelse med oppstart av programmet sjekker Lockdown Broser hvilke programmer som er åpne på pc-en/mac-en. Den vil be om tillatelse fra deg til å stenge disse - hvilket du gjør for hvert enkelt program. 

Merk at Lockdown Browser fra tid til annen blir oppdatert. I noen tilfeller (på Mac) vil du få beskjed om å oppdatere programmet. Vi anbefaler at programmet avinstalleres og installeres på nytt ifm. hvert nytt skoleår. 

  

Elever, og studenter som har praksis på Strinda, kan skrive ut på to ulike måter. Enten skriver du ut via nett.

Brukerveiledning for utskrift via utskriftportalen ligger her.

Lenke til utskriftsporten: https://utskrift.trondelagfylke.no

Pass på at dokumentet du skal skrive ut er lukket på din pc/mac før du laster det opp. For å hente utskrift logger du på en utskriftsenhet med ditt brukernavn/passord og velger "frigi utskrift". Hvis du har et kort med chip (for eksempel et busskort) kan du registrere dette som utskriftskort å bruke dette i forbindelse med pålogging på utskriftsenheten.

Alternativt kan du installere en skriver på din pc eller mac og skrive ut via denne. 

Brukerveiledning for å legge til TRFK-skriverkø på pc eller mac. 

Forberede og ta eksamen - lenke til Udir sine eksamensider

Tips til hvordan du best mulig kan forberede deg i forbindelse med digital eksamen ved Strinda vgs.

Ang. lagring av dokument under eksamen der du skal levere et dokument.

Bruker du skylagringstjenester som Onedrive og Icloud til vanlig? Vi anbefaler at du på eksamensdagene ikke lagrer her eller i mapper som synkroniseres mot skyen. Dette fordi du under eksamen ikke er på ordinært TrondelagFK-nett. Opprett derfor en ny mappe lokalt på harddisken på pc-en eller mac’en utenom Onedrive/Icloud. 

Lagre lokalt på pc

Åpne et nytt tomt dokument i Word. Trykk på Fil - Lagre som - Bla igjennom

  1. Trykk deretter på (C.)
  2. Lag en ny mappe
  3. Gi den nye mappen et navn - f.eks Eksamen. Dobbeltklikk på mappen for å åpne den.
  4. Gi dokumentet et navn
  5. Trykk lagre.

Lagre jevnlig under eksamen. Du må selv trykke på lagre-knappen underveis i eksamen, da automatisk lagring ikke er mulig på eksamen.

 

Lagre lokalt på Mac

Åpne et nytt tomt dokument i Word.

Trykk på Fil - Lagre som - velg På min Mac
Gi dokumentet et navn, istedenfor Onedrive velger du f.eks. skrivebordet, dokumenter eller nedlastninger. Trykk på Lagre.

 

Lagre jevnlig under eksamen. Du må selv trykke på lagre-knappen underveis i eksamen, da automatisk lagring ikke er mulig på eksamen.

Når du slutter som elev hos oss vil Microsoftkontoen din etter en stund deaktiveres og slettes. Hvis du kun har lagret filer og dokumenter til skyen mens du har vært elev (Onedrive elevkonto), må du sørge for å ha en lokal sikkerhetskopi av dette.  

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert 15.08.2023