Den siste viking til folkebibliotek i Trøndelag

Tore B Granås Den siste viking 2024-2.jpg

Frodig fortellerteater om Lofotfiskerne går ut til trønderske folkebibliotek i februar-mars. Teaterstykket er basert på Johan Bojers roman fra 1921. Tore B. Granås fra Turnéteatret og tre fylkesmusikere reiser rundt med forestillingen.

«Å lage godt teater er egentlig latterlig enkelt. Det skal ikke mer til enn en drivende god tekst, og en drivende god formidling av teksten."» Adresseavisen, Ole Jacob Hoel.

«Så enkelt: Ei god forteljing, to musikarar og ein framifrå skodespelar er meir enn nok.»
Klassekampen, Amund Grimstad.

Fiskeren Kristaver Myran går til anskaffelse av "Kobben", til tross for at den har kantret flere ganger. På båten mønstrer et fattig, men livfullt mannskap. Sammen legger de ut på den lange ferden fra Fosen til Lofoten for å fiske skrei. I båten er også Kristavers sønn Lars, som er skårunge og aner lite om hva som venter ham på sjøen og i møte med hardbarka lofotfiskere. I fjæra står mor hans, Marja, og vinker motvillig farvel til gutten sin; hu e som ei høn som har klekt ut andunga og kakle og lokke te fånyttes fer å held dem bort frå vatnet.

Og i god driv med egen båt og mannskap seiler ungkaren Jakob Pinade med litjfoten til enda et eventyr som skal bringe både rikdom og dyrekjøpt livserfaring; han e storseglar, storfeskar og stordrekkar, og båten e både kjerring og hus og heim.

I denne forestillinga tar vi deg med på reisa til Lofoten, sammen med hverdagsmennesker som på hvert sitt vis kjempet for å holde liv i seg selv og familien sin. Tett fulgt av musikken gir Tore B. Granås stemmer til et rikt persongalleri i en ramsalt seilas som skal koste noen livet, og for andre gi ny mening til det livet de lever.

Les mer og se turnéoversikt på turneteatret.no

 

Johan Bojers "Den siste viking" fins også til utlån som lesesett/klassesett til skoler! Se mer informasjon om lesesett her.