Setter høytlesing med barn på dagsorden

sol-logo_svart.png

For første gang samles ansatte i barnehager og bibliotek til en felles konferanse om lesekultur i Trondheim. 24. og 25. april blir temaet lesestund med de yngste satt på agendaen, med 150 tilhørere fra hele landet.

– Vi trenger å rette mer fokus på hvor viktig lesestunda sammen med de yngste er. Derfor har vi tatt initiativ til denne konferansen, der vi på tvers av fagområder kan utveksle kunnskap og erfaringer, sier Hildegunn Hestnes, seksjonsleder ved Trøndelag fylkesbibliotek.

Hildegunn Hestnes, seksjonsleder for Trøndelag fylkesbibliotek
Hildegunn Hestnes, seksjonsleder for Trøndelag fylkesbibliotek

 

Hestnes ser fram til å samle 150 ansatte fra bibliotek og barnehager i hele landet til konferansen «Sammen om lesekultur» i Trondheim 24. og 25. april. 

Medarrangører er Bibliotekutvikling Vestland og Dronning Mauds Minne høgskole for barnehagelærere (DMMH), som også er stedet for konferansen. Nasjonalbiblioteket er også med og støtter konferansen. 

Skaper opplevelser sammen

Cecilie Dyrkorn Fodstad, som er førstelektor i norsk og underviser kommende barnehagelærere ved DMMH, har vært entusiastisk fra den første henvendelsen om konferansesamarbeid kom fra Trøndelag fylkesbibliotek.  

– Det er så viktig å møtes på tvers for å løfte lesestunda og litteraturen for de yngste. Når vi leser med barna skaper vi gode opplevelser sammen, og bidrar til å bygge identitet, språk og fellesskap, sier Fodstad.  

– Barn trenger bøker 

Under konferansen får deltakerne mulighet til å dele erfaringer med hverandre, og hente inspirasjon til hvordan de kan skape engasjerende lesestunder på sin arbeidsplass.  

– Hensikten med denne nye tverrfaglige møteplassen er å utforske hva vi kan gjøre sammen for å løfte høytlesinga sin plass i de yngste barnas liv, sier Malin Kvam, seniorrådgiver ved Trøndelag fylkesbibliotek. 

Astrid Sundset Moe, rådgiver ved Vestland fylkeskommune, er koordinator for satsingen «Leselyst med de minste», som er del av et kompetansearbeid som fylkesbibliotek i hele landet samarbeider om.  

Bilde av programkomiteen for Sammen om lesekultur
Programkomitéen for "Sammen om lesekultur", fra venstre Malin Kvam, seniorrådgiver Trøndelag fylkesbibliotek, Cecilie Dyrkorn Fodstad, førstelektor norsk DMMH, Astrid Sundset Moe, rådgiver bibliotekutvikling Vestland fylkeskommune, Kristin Storvig, seniorrådgiver Trøndelag fylkesbibliotek, Anita L.R. Vangstad, seniorkonsulent DMMH.

 

– Barn trenger bøker til både lek og læring, og barnehager og bibliotek trenger hverandre for å bygge laget rundt barna, sammen med foreldrene, sier Sundset Moe. 

Forfattere, illustratører og forskere 

Forfattere av barnelitteratur har en sentral plass når temaet er lesestunder sammen med de yngste barna.  

Gjennom konferansen får deltakerne oppleve den prisbelønte illustratøren og billedbokskaperen Svein Nyhus, det sørsamiske forfatterekteparet Anne-Grethe Leine Biente og Bierna Leine Bientie, og forfatter og fra våre trønderske trakter, forfatter og illustratør Kari Stai.

Leseforskerne Trude Hoel fra Universitetet i Stavanger og Agnes-Margrethe Bjorvand fra Universitetet i Agder, vil dessuten bidra med viktig kunnskap sammen med flere fagfolk fra barnehagesektoren og biblioteksektoren.  

Konferansier under disse to dagene er Trond Hallem, bibliotekar og formidler ved Verdal bibliotek.

Kontaktperson:
Kristin Storvig
Seniorrådgiver
Trøndelag fylkesbibliotek
Telefon: +47 90989407