Ny barnebokfestival i Orkland

Krim, døden, dinosaurer, konspirasjonsteorier, dyr og sykdommer. Dette er noe av det barna får lære mer om på fagbokfestivalen Mimes brønn 30. september - 1. oktober.

Festivalen blir arrangert av Trøndelag fylkesbibliotek og Orkland bibliotek, og vil foregå på utvalgte arenaer i Orkanger. Festivalen er for inviterte skoler og er gratis.

- I løpet av to dager skal fagbokfestivalen Mimes brønn spre kunnskap, skape undring og formidle noe av det beste innen norsk faglitteratur for barn og unge, forteller Kristian Nilsen,  rådgiver fylkesbiblioket.

I tillegg vil festivalen by på to lokale eksperter på henholdsvis dans og friluftsliv,  og to utstillinger – én spesialprodusert for Mimes brønn.

- Til sammen håper vi at dette programmet gjør kunnskap spennende, interessant og ikke minst morsomt, sier Nilsen. 

Til Mimes brønn kommer Eva B. og Anne B. Ragde for å snakke om krim i virkeligheten og i fiksjonen, Reidar Müller har doktorgrad i geologi og skal snakke om Norges forhistorie, Malin Hellebø, kjent fra NRK Super, skal snakke om dyremunner, forfatter Endre Lund Eriksen har døden som tema, og Bamselege-forfatter og -regissør Marita Abel-Grüner skal snakke om sykdommer og Bamselegen. Det blir også en runde med konspirasjonsteorier og hvorfor de er så spennende (og muligens farlige) når stipendiat ved NTNU Martin Aasbø Ringdal tar turen.

Tidligere ballettdanser Arne Fagerholt fra Orkdal kommer for å snakke om dans og dansens historie, og sin egen reise da han som 16-åring reiste fra Orkanger til Oslo for å gå på Balletthøgskolen og videre ut i verden.

En annen lokal ekspert er John Olav Vinge som skal formidle sin kunnskap om friluftsliv. Her skal barna få lære mer om hvordan de kan klare seg best ute i naturen, hvorfor friluftsliv er viktig og få servert noen gode historier fra virkeligheten.

Festivalen har også fått produsert sin egen utstilling fra boken Tett på insekter og småkryp. Boken inneholder bilder av innsekter tatt i mikroskop og gjør at man kommer tettere på krypene enn man noen gang har vært. Bildene er tatt av forsker Jannicke Wiik-Nielsen og tekstene er skrevet av Dag O. Hessen og Ole Mathismoen. På Mimes brønn vil et utvalgt av bildene bli stilt ut.

Det blir også mulig å oppleve utstillingen Saklig! Norges beste tegneserier fra virkeligheten. Som tittelen antyder byr utstillingen på smakebiter fra tegneserier som tar utgangspunkt i virkelige hendelser og presenterer for første gang i samlet flokk landets fremste serieskapere.

Fagbokfestivalen Mimes brønn arrangeres med støtte fra Kulturrådet og Norsk faglitterær- og oversetterforening.

Kristian Ingdal Nilsen
Rådgiver
74 17 53 41 41 64 58 58