Finn ut mer

Her har vi samlet noen ressurser om dysleksi som vi tenker kan være nyttige for elever, foreldre og de som jobber i skolen.

Dysleksi Norge har en egen YouTube-kanal hvor du finner en digital verktøykasse for elever: Diktering (i Word og på mobil), Microsoft Lens som leser opp og oversetter tekst du tar bilde av, hvordan man kan bruke Lingdys til skriving og hvordan man kan bruke Siri som støtte.

Lingit, som lager Lingdys, har også flere videoer på YouTube. Du kan for eksempel starte med å se på nettsiden til Lingit med overskrift “Hva er dysleksi” og spillelisten til Lingit på Youtube.

Lenkesamling:

Dysleksi Norge sin hjemmeside:
www.dysleksinorge.no

Digital verktøykasse (video) for elever fra Dysleksi Norge:
www.youtube.com/playlist?list=PL2N7AXsNb7Rjc6t7h8JOmwbmB5r6trKZF

Artikkel om dysleksi fra Lingit:
lingit.no/hva-er-dysleksi-artikkel/

Lingit sin spilleliste på YouTube:
www.youtube.com/@lingitas5561/featured

Du finner også en del tips og informasjon på nettsidene til Statped, f.eks. deres temaside om digital lese- og skrivestøtte.
Temaside om digital lese- og skrivestøtte

Office 365 (bl.a. Word), som alle elever i videregående skole har tilgang til, har mange innebygde verktøy for lese- og skrivestøtte. Det samme har nettleseren Microsoft Edge, hvor du kan få lest opp tekst fra nettsider.
Office: verktøy for lese- og skrivestøtte (video)

Dersom du lurer på hvordan hjelpemidlene fungerer under eksamen, kan du teste det i tidligere eksamensoppgaver. På nettsidene til utdanningsdirektoratet (forkortet Udir), kan du søke etter faget du skal ha eksamen i og skrive inn passord «Eksamen». Da kan du teste den siste eksamenen i det faget.
Søk i eksamensoppgaver på udir.no

Ressurser om dysleksi og spesifikke språkvansker:
DysleksiNorge.noStatped.noKunnskapsbanken.net/lese- og skrivestøtte

Har du tips om noe vi bør legge til i ressursbanken? Send en e-post til

Sist oppdatert 14.02.2024