Lesesett for aldersgruppe 10-12 år

Her finner du bøker fra Bærekraftsbiblioteket som passer for aldersgruppen 10-12 år. Disse er tilgjengelige som lesesett fra Trøndelag fylkesbibliotek. Alle omtaler er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Buffy By er talentfull

Buffy By er talentfull av Ingeborg Arvola

Buffy By går i klasse 6B på Refstad skole og har fått i oppgave å skrive selvbiografi. Buffy vil helst skrive om slalåm, men aller helst vil hun kjøre slalåm. Hun var på et gratiskurs i slalåm i vinterferien og der viste det seg at hun er et naturtalent. Bare så synd de ikke har penger til treningsavgift, eller ski eller staver eller klær eller noen ting, egentlig. Men Buffy By mister ikke motet av den grunn. Og hun har alltid en god idé eller tre. Dette er en fortelling om Buffy By, ei fattig jente i rike Oslo. Talentløs med ball, men naturtalent i slalåm, verdens tredje dyreste sport. På en sår og humoristisk måte tar denne fortellingen opp et viktig tema det er skrevet lite om, nemlig om fattige barn i dagens Norge.

Bokmål. Fortelling for mellomtrinnet.

 • Mål 1: Ingen skal være fattige

 

Syden

Syden av Marianne Kaurin

Ina har ingen planer for sommerferien. Likevel står hun foran klassen og lyver om at hun skal tre uker til Syden. Hun vet ikke helt hvorfor hun gjør det, men løgnen vokser og vokser, og Markus smiler når hun forteller og ingenting er bedre enn når Markus smiler. Det er bare det at den nye gutten i klassen har flyttet til borettslaget til Ina, og han kan se at hun ikke er i Syden. Dessuten finnes ikke Syden på kartet. Kanskje er den beste sommerferien den du trodde skulle bli den verste. Dette er en fortelling om forelskelse, intriger og sommerferie.

Bokmål. Fortelling for mellomtrinnet.

 • Mål 1: Ingen skal være fattige

 

Sangen om en brukket nese

Sangen om en brukket nese av Arne Svingen

Bart er en litt trist og sår ung gutt som er oppkalt etter han lille gule i The Simpsons. Han bor sammen med mora i en bygård som kunne sett nyere ut. De har dårlig råd. Bart er ikke så tøff som han helst skulle vært. Derfor går han på boksing. Bart ser det positive i det meste, og mener det blir ikke bedre om man er negativ. I tillegg handler fortellingen om Ada som ikke kan holde på en hemmelighet, og Geir med den rare bøyen i knærne, og en rekke andre personer som har eller får en betydning i Barts liv. Dette er en fortelling om å slå, og ikke slå. Den handler om å synge uten at noen hører det. Men mest av alt handler den om de viktige dagene i livet, dager da alt skjer på en gang, og ingenting er som før etterpå.

Bokmål. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

 • Mål 1: Ingen skal være fattige

 

Kule kidz gråter ikke

Elevene i åttende klasse trener fram til den store fotballturneringa før sommerferien, når de skal møte andre lag fra andre skoler. Enn så lenge spiller de bare mot hverandre, og aller helst spiller de jentene mot guttene. Da krangler de, noen ganger slåss de, og av og til blir noen forelska. Men når Akkie, ei av de beste spillerne på laget, blir alvorlig syk, snus alt sammen på hodet. Til og med Ina, klasselæreren som alltid er full av sprø ideer, klarer ikke å komme på noe som kan gjøre Akkie bedre. Men selv om hun ligger på sykehus er Akkie med på å planlegge fotballkampen, skoleavslutninga – og den hemmelige planen om å spleise Ina med en annen lærer.

Bokmål. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

 • Mål 3: God helse til alle

 

Du, jente!

Du, jente av Fatima Sharafeddine

Faten er tjenestepike hos en velstående familie i Beirut under borgerkrigen i Libanon. Alle pengene hun tjener går til familien hennes hjemme på landsbygda. Faten er ensom og fortvilet, men hun nekter å gi opp tanken på egen utdanning og selvstendighet. Og hun har et håp om at den unge mannen i nabohuset vil hjelpe henne. Dette er en fortelling om frihetsberøvelse og om å finne seg selv og bryte ut av miljøet for å skaffe seg en utdannelse. Nærvær er en serie oversatte romaner som bringer verden nærmere norsk ungdom. «Du, jente!» er den første ungdomsromanen som oversettes til norsk fra arabisk.

Bokmål. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

 • Mål 1: Ingen skal være fattige
 • Mål 5: Jenter og gutter skal ha lik mulighet til et godt liv
 • Mål 6: Alle skal ha rent vann og trygge toaletter
 • Mål 10: Det må bli mindre forskjell på fattige og rike

 

Wonder

Wonder av R. J. Palacio

 August er ti år gammel, og født med deformert ansikt på grunn av en genfeil. Til nå i livet har han gjennomgått tjuesju operasjoner, og har derfor fått hjemmeundervisning av moren. Livet har vært trygt, han kjenner alle menneskene i gata der han bor, og beveger seg minst mulig utenfor nærmiljøet. Men nå, når han skal starte i femte klasse, har foreldrene bestemt at han skal begynne i vanlig skole. Halloween er den beste dagen i året, tenker August. Da ser han ut som alle andre barn. De 364 andre dagene i året, opplever han at folk stirrer, skvetter eller skriker når de ser ham. Og nå skal han begynne på skolen blant mange fremmede jevnaldrende. Som ventet blir overgangen til skolehverdagen tøff. Han møter både bøller, venner, folk som tror de gjør godt og de som gjør vondt med vilje. August er en tapper, smart, sårbar, morsom og modig gutt.

Engelsk. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

 • Mål 4: Alle skal få god undervisning på skolen

 

Malala: hvordan en jente tok opp kampen for utdanning og forandret verden

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai var ti år da Taliban tok kontroll over hjemstedet hennes. Det fredelige området ble forvandlet av terrorisme. Malala sto opp for det hun mener, og mistet nesten livet sitt for dette da hun ble skutt på skolebussen. Nå er hun et internasjonalt symbol på fredelig protest og den yngste noensinne som er tildelt Nobels fredspris. Malalas historie får en til å tro på håp, sannhet, mirakler og muligheten for at en person, en ung person, kan skape store forandringer. Denne utgaven er en omskrevet og tilrettelagt versjon av «Jeg er Malala» for barn og ungdom. Boka inneholder også nye historier og fargefotografier.

Bokmål. Faktabok for mellom-/ungdomstrinnet.

 • Mål 4: Alle skal få god undervisning på skolen
 • Mål 5: Jenter og gutter skal ha lik mulighet til et godt liv

 

Før øya synker

Før øya synker av Teresa Grøtan

I denne boka har barn og unge rundt om i verden fortalt om hvordan de opplever klimaendringene. Blant stedene man kan lese om er stillehavsøya Kiribati som er i ferd med å slukes av havet og Bangladesh som er hjemsøkt av sykloner. I California ble en minibussen med en gjeng klimaengasjerte ungdommer nesten tatt av den største brannen i statens historie. På Svalbard har temperaturen steget med 7,5 grader på femti år og i løpet av bare ett år har to katastrofale 5000-årsskred rammet befolkningen. I tillegg kan man lese om hvorfor Arktis varmes opp mye raskere enn resten av verden, hva sammenhengen mellom ekstremvær og klimaendringer er, hvorfor havet stiger og hva barn og unge selv gjør, og kan gjøre. Etter fortellingene er det korte intervjuer med internasjonalt anerkjente klimaeksperter. Faktastoff, reportasje, reiseskildring og møter med ungdom er flettet sammen i sakprosafortellinger. Har mange fargerike illustrasjoner.

Bokmål. Sakprosa for mellom-/ungdomstrinnet.

 • Mål 6: Alle skal ha rent vann og trygge toaletter
 • Mål 7: Alle skal kunne bruke strøm som ikke skader lufta og jorda
 • Mål 11: Byene i verden må ta vare på både menneskene og jorda
 • Mål 13: Alle land må jobbe sammen for å stoppe klimaendringene

 

 

Ishavspirater

Ishavspirater av Frida Nilsson

Den fryktede piraten Vithuvud bortfører barn og tvinger dem til å hakke frem diamanter i en mørk og farlig gruve. Så fryktet er Vithuvud at ingen tør å lete etter barna, og alle vet at ingen kan overleve lenge i hans gruve. Men den dagen han tar Siris lillesøster Miki, får han en motstander han ikke hadde regnet med. Siri gjør det som ingen andre tør - begir seg ut på leting etter Vithuvuds øy, selv om hun er livredd. For hun vet hvor redd lillesøster Miki må være i piratens vold, alene i gruvens mørke ganger. Dette er en eventyrhistorie om søsterskap, vennskap, frykt og mot, rikt illustrert i svart og hvitt ved Alexander Jansson.

Bokmål. Fortelling for mellomtrinnet

 • Mål 8: Alle må ha trygge jobber og tjene nok
 • Mål 12: Vi må ikke produsere og bruke mer enn vi trenger
 • Mål 16: Det skal være fred og rettferdighet i hele verden

 

Søppelplasten i havet

Søppelplasten i havet av Kirsti Blom og Geir Wing Gabrielsen

Organisk avfall som havner i sjøen løser seg raskt opp. Plast bruker mye lengre tid, og forsvinner aldri helt. F.eks. bruker en bærepose 10-20 år for å gå i oppløsning, skumplast bruker 50 år, en engangsbleie og en plastflaske bruker 450 år og et fiskesnøre 600 år. I Stillehavet driver en enorm søppeldynge omkring. Jordens omdreining og havstrømmene presser avfallet sammen til Stillehavsflekken, som den kalles. Det er en giftig suppe tre ganger større enn Spania og Portugal. Det finnes ytterligere fire søppelflak. Plasten inneholder miljøgifter og trekker til seg miljøgifter som fins i havet. Når plasten brytes ned frigis miljøgiftene og tas opp i planktonorganismer som senere blir mat for fisk som igjen blir spist av seler, hvaler og fugler.

Bokmål. Sakprosa for mellomtrinnet.

 • Mål 12: Vi må ikke produsere og bruke mer enn vi trenger
 • Mål 14: Livet i havet skal behandles på en god måte

 

Operasjon Skipsvrak

Operasjon Skipsvrak av Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes

Blant vrakrester og skrot som er blitt skylt opp på stranden i Elvestad etter et kraftig uvær, finner Tiril og Oliver noe som avslører en forsøplingsskandale. I tillegg er det mye som tyder på at det ligger et gammelt skipsvrak på havbunnen utenfor Elvestad. Denne gang må Detektivbyrå nr. 2 løse mysteriet under vann. Fortellingen har et realistisk plot, spennende scener og overraskende løsninger.

Bokmål. Spenning for småskole-/mellomtrinnet.

 • Mål 14: Livet i havet skal behandles på en god måte

 

Dyrene som forsvant

Dyrene som forsvant

Verdens bestander av pattedyr, fugler, fisk, reptiler og amfibier er halvert på bare 40 år. Det vil si at mer enn 800 arter har forsvunnet fra jorda vår på grunn av menneskelig påvirkning. I denne boka kan man lese om noen av disse utryddede dyra og deres historie, som f.eks. at en enslig katt klarte å utrydde en hel fuglerase på en øy utenfor Australia eller at det fantes en frosk som fødte ungene sine ut av munnen, at vandredua en gang var verdens mest tallrike fugl og flokkene deres kunne være flere kilometer lange. Eller at Nord Amerikas eneste papegøyeart forsvant på grunn av hattemoten.

Bokmål. Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet.

 • Mål 15: Livet på land skal behandles på en god måte

 

Den store boken om bier

Den store boken om bier

Allerede på dinosaurenes tid levde det bier. Her kan man følge biene fra dinosaurene til i dag, og se den viktige rollen de har spilt gjennom hele historien. Samt lær om hvorfor noen som er så små kan være så viktige. I tillegg er det blant annet opplysninger om hvor mye honning en bie kan lage, hvordan biene snakker med hverandre eller at verdensrekorden i bistikk er 2443. Boka er pedagogisk og lærerik og har mange fargeillustrasjoner.

Bokmål. Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet.

 • Mål 15: Livet på land skal behandles på en god måte

 

Insektenes hemmeligheter

Insektenes hemmeligheter av Anne Sverdrup-Thygeson

Insekter er helt uunnværlige i naturens kretsløp. I denne boka kan man lese om insekter som lever i Norge, enten det er nede i vannet i sjøer og bekker, i skogen, i hagen eller inne i husa. Lær om mygglarver som puster med snorkel, om maur som melker bladlus for sukkervann, hvordan flua klarer å gå opp ned i taket, hvorfor myggstikk klør og hvilket insekt som faktisk var det aller første dyret i verdensrommet. I tillegg er det fortellinger om de rareste småkrypene i verden som f.eks.: en liten veps som gjør marihøner til zombier, larven som dreper andre insekt ved å prompe på dem, biller som kan blinke og biller som har giftkanon i rumpa. Insekter og småkryp er både kule, ekle og litt plagsomme, men mest av alt er de svært nyttige for oss mennesker, og vi er helt avhengige av dem.

Bokmål. Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet.

 • Mål 15: Livet på land skal behandles på en god måte

 

Polarnatt

Polarnatt av Sunniva Relling Berg

16 år gamle Ilias og 9 år gamle Amira er sysken og bur på asylmottak. No har det skjedd noko farleg, og dei kan ikkje bli verande. Dei har dårleg tid, og dei setter av garde ut i den mørke natta. Snart høyrer dei snøskuteren som jaktar på Ilias. Dei må finne nokon som kan hjelpe dei gjennom den iskalde vinternatta.

Nynorsk. Forteljing for mellomtrinnet.

 • Mål 16: Det skal være fred og rettferdighet i hele verden

 

Sølvmånen

Sølvmånen forside

En ung jente blir overfalt av Stallo mens hun gjeter rein i fjellet. Stallo røver med seg både jenta og reinflokken og fører henne til gammen sin. Her får hun valget mellom å bli kone til en av sønnene hans, eller bli spist. Men det fins håp. Det er mye styrke i listighet og mot. Fortellingen har hentet inspirasjon fra den samiske eventyrverdenen.

Bokmål. Billedbok for mellomtrinnet.

 • Mål 16: Det skal være fred og rettferdighet i hele verden
Sist oppdatert 06.04.2021